Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Ariston AVSL 105 - miga [szybkie pranie]

rafal1492 06 Mar 2010 20:00 5296 9
  • #1
    rafal1492
    Level 10  
    W pralce Ariston AVSL 105 - miga [szybkie pranie] i [blokada] i zaczyna coś buczeć. Zaczyna migać niezależnie od programu po kilku sekundach od rozpoczęcia prania, w momencie kiedy powinna zacząć pobierać wodę.

    Jest to pewnie jakiś komunikat błędu. Co sygnalizuje takie miganie?

    Pozdrawiam
    Rafał
  • #2
    zetfa
    Level 20  
    Buczeć może elektrozawór pobierania wody,ale też i pompa wylewu,jeśli jest czymś unieruchomiona jej turbinka.Mruganie diod może sygnalizować kod błędu(jeśli jest to określona liczba mignięć).Kody zwykle są w instrukcji obsługi.Trzeba najpierw odkręcić filtr pompki i sprawdzić czy turbinka się swobodnie obraca.Pamiętać także o przeczyszczeniu filterka w jamie elektrozaworu, oraz później o otwarciu zaworu wody na ścianie.Pozdrawiam.
  • #4
    rafal1492
    Level 10  
    w modelach AVL błąd jest sygnalizowany przez diody.
    Pytanie, jaki to kod gdy miga [szybkie pranie] i [blokada].
  • #5
    axxx
    Home appliances specialist
    Zgodnie z instrukcją szybkie pranie możliwe jest tylko na programie 9.
    Na innych programach koliduje i objawia się migotaniem lampki.
  • #6
    rafal1492
    Level 10  
    Nie bardzo rozumiem.
    Włączam normalne pranie na różnych programach i efekt zawsze jest ten sam. Miganie szybkiego prania i blokady.
  • #7
    schnauzerman
    Home appliances specialist
    Do sprawdzenia silnik i jego sterowanie-moduł.
  • #8
    rafal1492
    Level 10  
    Jak sprawdzić silnik? Czy to mogą być szczotki?

    Czy w module coś oprócz triaka sprawdzić.

    pralka prała, wywaliło bezpiecznik i różnicowoprądowy. Po włączeniu ich objawy jak opisałem.
  • #9
    rafal1492
    Level 10  
    Wymieniłem triaka i przestało migać. pralka zachowuje się normalnie do momentu gdy silnik powinien kręcić. Silnik tylko szarpnie i koniec. Myślałem, że problem ze szczotkami ale wymiana nic nie dała.

    Co jeszcze sprawdzić. Jak sprawdzić silnik?