Ta pierwsza trochę mało o niej napisano, poza tym sprzęt "2 w jednym" czyli antena do odbioru analogowego i cyfrowego to coś mało wiarygodne, jeszcze polaryzacja pionowa i pozioma - istne perpetum mobile. Nic nie wspominają o poziomie szumów.
Ta druga, jeśli podają prawdziwe parametry, to antena warta jest tych pieniędzy.
Czyli masz jeszcze bliżej do nadajników ale są one w dwóch zupełnie różnych kierunkach i nawet szerokokątna antena siatkowa nie da rady moim zdaniem. Potrzebne Ci są dwie takie, żeby odbierać Polsat i TVP Info z Toporzyk oraz TVN, TVP1 i TVP2 z Sławoborza.
Jeśli chodzi o koszty to Ty znalazłeś antenę o zysku (jeśli wierzyć aukcji) 13 dB za 37 PLN a ja Ci proponuję logarytmiczno periodyczną o zysku ok 12 dB (na pewno prawdziwym) który ewentualnie możesz wzmocnić za 39PLN. Różnica żadna a masz antenę prosto od producenta który wie co sprzedaje.
Za ok 100 PLN możesz mieć zestaw umożliwiający Ci bardzo dobry odbiór. Jednak wybór należy do Ciebie.
Ja tylko nieśmiało dodam, że jeszcze nie tak dawno ta "talerzykowa' antena była na indeksie UKE. Zakaz sprzedaży na terenie RP.
Może coś poprawili w nowszych modelach, ale te wcześniejsze wzbudzały się na potęgę....
Zwróć uwagę na datę produkcji....
Na allegro krąży sporo takich anten właśnie z tej feralnej "oszczędnościowej" partii, są bardzo tanie i totalnie beznadziejne.
Może wyda się wam to dziwne, ale ja poradziłem sobie z tego typu problemami w niekonwencjonalny sposób.
Miałem taki problem: 1dna antena siatkowa i odbierała ładnie TVN jeśli ją ustawiłem na północ a resztę kanałów śnieżyło i na zmianę jeśli ustawiłem na południe.
Szukałem anteny do okólnej, pytałem w sklepach i nikt nie potrafił mi dać ciekawego rozwiązania, wiecie co zrobiłem? He he
Poszedłem do WC i jak wiadomo tam zawsze przychodzą do głowy jakieś ciekawe pomysły.
A teraz już na poważnie moje rozwiązanie.
Zakupiłem 6 anten siatkowych a w sumie to 4ry z wzmacniaczami bo dwie miałem., połączyłem wszystkie w formie sześcianu, dorobiłem mocowanie do rurki i zamontowałem w miejsce starej, kłopotem jest tylko dobre zaizolowanie kabli i połączenie je w jeden na wyjściu.
Oczywiście do zasilenia musiałem użyć troszkę mocniejszego zasilacza ( amperaż ), wszystkie kable połączyłem za pomocą dwóch splitterów że tak to ujmę wybebeszonych z elektroniki i służących tylko do scalenia sygnału w jeden.
Koszt całości to 243zł ale dla desperata to nawet nawet. Problemem może być odpowiednie ustawienie sześcianu tak aby sygnały nachodziły na płaszczyznę a nie na rogi ale jak już uporacie się z tym zagadnieniem to HULA JAK MARZENIE.
w koszt wliczam 4 anteny siatkowe, kable, końcówki, taśmę izolacyjną i zasilacz.
Resztę dorwałem na szrocie
W SUMIE TO JAK TERAZ SOBIE O TYM POMYŚLĘ TO SIĘ KLEPIĘ PO CZOLE I ZASTANAWIAM PO CO TO ROBIŁEM SKORO PO MIESIĄCU KUPIŁEM CYFRÓWKĘ
Kolego KRZYCHACZ to ładną karuzelę zrobiłeś dla ptaków bo inaczej tego nie można nazwać.
A pomysł na prawdę miałeś z WC!
Powinieneś go opatentować to może Nobla byś dostał.
I nie pisz więcej takich bzdur.
Dodano po 7 [minuty]:
komandor64 wrote:
A czy np. któraś z tych anten spełniłaby swoje zadanie?
Żadna z tych co podałeś to nie antena!
Ale jak lubisz wydawać kasę i kupować wynalazki masz szeroką drogę i nikt ci nie zabrania.
Tylko potem nie pytaj co zrobić aby oglądać!