Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pulpit zdalny XP prof - Vista

jM4tthew 07 Mar 2010 00:19 1423 1
    jM4tthew
    Level 1  
    Witam... otóż tak. Potrzebuje połączyć się z drugim komputerem za pomoca zdalnego pulpitu. Komputery podpięte są do routera ASMAX AR800C2.
    No i tak... dodałem oba komputery do grupy roboczej o nazwie WORKGROUP.
    Odpalam zdalny pulpit windowsowy, przegladam, próbuje rozwinąć listę przy nazwie WORKGROUP i wyskakuje okienko "Domena/grupa robocza WORKGROUP nie zawiera żadnych serwerów terminali". Na drugim komputerze to samo.

Jeżeli chodzi o udostępnianie plików to... komputer A(XP) udostepnia pliki i są one wykrywane na komputerze B(vista). Ale w odwrotną strone jest już gorzej. Gdy na komputerze A wejdę na Moje miejsca sieciowe i po lewej kliknę na Wyświetl komputery grupy roboczej to wyświetla sie tylko mój.

Jakieś sugestie może ? ;)
    skillZ
    Level 16  
    Ustaw im obu na sztywno IP w TCP/IP i uruchom ponownie oba komputery. Nie pamiętam w jakiej kolejności, ale tu możliwości są tylko 2 :)
    Sprawdź czy w Viście w opcjach zdalnego pulpitu nie ma do odkliknięcia możliwości łączenia z innymi wersjami systemu. Ew. możesz spróbować VNC lub innego programu do zdalnego pulpitu. Tak czy inaczej najpierw musi być dobrze zrobiona sieć. Vista i XP spokojnie mogą się zobaczyć na sztywnych ustawieniach IP i po restartach.