Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przyciski w Blaupunkt Alicante CD31

litwin91 07 Mar 2010 14:48 1628 7
    litwin91
    Level 12  
    Witam, posiadam radio Blaupunkt Alicante CD31 w którym wysiadają powoli przyciski.
    Gdy radio jest zimne, jak dworze jest zimno to nie działa połowa przycisków( od CD, numerki itp).Panel czyściłem.Gdy radio trzymałem w domu to wszystko było ok.Przyciski reagowały na tzw. "dotyk".Tak samo radio gdy trochę pochodzi i sie zadrzeje to wszystko zaczynają działać poprawnie.Niestety nie posiadam schematu i nie wiem co jest za co odpowiedzialne.Na "oko" wszystko wygląda wporządku.
    radiogaga
    Service technician RTV
    Prawdopodobnie do wymiany switche.Można spróbować potraktować je preparatem oczyszczającym styki(Kontaktem)w sprayu.
    litwin91
    Level 12  
    radiogaga wrote:
    Prawdopodobnie do wymiany switche

nie wiem co to są te switche ale domyślam się ze chodzi o styki przy przyciskach
    Przesmaruje je kontaktem , wsadzę na noc do samochodu i zobaczę czy coś to pomogło
    litwin91
    Level 12  
    po ponownym wyczyszczeniu i nasmarowaniu kontaktem działają przyciski (narazie bo teraz jest auto nagrzane, sprawdzę wieczorem)

Nie chce zakładać nowego tematu bo mam jeszcze jedno pytanie:
    planuje zrobić w tym radyjku wyjście RCA na wzmacniacz i pytanie:
    mogę się podłączyć bezpośrednio pod wejście TDA... czy muszę dodatkowo jakiś filtr zastosować?
    Dodam ze wzmacniacz jest opart na dwóch TDA7375A czyli wychodzi na to ze muszą być zmostkowane
    litwin91
    Level 12  
    dziś przy większych mrozach nie działają znowu przyciski dopiero gdy nagrzeje sie w aucie to stopniowo zaczynają działać
    szod
    Level 32  
    Może to i przyciski, ale jakoś tak dziwnie to wygląda. Jednakowe uszkodzenie w kilku naraz reagujące w dodatku w tych samych warunkach to jednak mało prawdopodobne. Bardziej podpada mi tu elektronika. Pewnie pod wpływem zmian temperatury pogarsza się kontakt gdzieś na lucie i przyciski z nim powiązane przestają działać. Obejrzyj dokładnie luty i popraw podejrzane.
    litwin91
    Level 12  
    no, ale ja mam tak tylko w zimie teraz jest ciepło i wszystko działa w 100%.Do zimy planuje zmienić radio:D:D