Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z połączeniem PC z amplitunerem HDMI! POMOCY

Dsnekb 07 Mar 2010 19:05 2112 4
    Dsnekb
    Level 2  
    Witam serdecznie.

Mam problem i chciałbym prosić o poradę.

Mianowicie chodzi mi o jak najlepsze (czyli jak najmniej stratne) podłączenie komputera z amplitunerem + 4 głośniki. Do tej pory sprzęt mam podłączony kablem optycznym, ale nie działa w pełnie poprawnie moim zdaniem, gdyż puszczając jakikolwiek program testujący dźwięk, kolumna frontowa i surround odzywają się jednocześnie, a powinna grać tylko frontowa, a gdy powinna odezwać się kolumna surround to jest cisza.
    W czym może być problem?
    Sterowniki do karty mam najnowsze. Kodeki AC3 też są.
    Oczywiście chodzi mi o to, żeby jak najlepiej wykorzystać ten sprzęt, który posiadam. Proszę o pomoc

Napiszę jaki mam sprzęt:

1. W kompie jest karta dźwiękowa CREATIVE SB X-FI XTREME AUDIO

https://obrazki.elektroda.pl/84_1267982724.jpg

2. Amplituner ONKYO TX-SR 506 HDMI

https://obrazki.elektroda.pl/29_1267983187.jpg

3. Głośniki to:Jamo S606 2 fronty + 2 Surround

https://obrazki.elektroda.pl/16_1267983784.jpg
    ciuqu
    Level 38  
    Witam

Gdzie puszczasz test audio.

Z twoich opisów wynika że amplituner nie pracuje w DD a raczej w PL jeśli test robisz na kompie. Sprawdź ustawienia amplitunera dla wejścia pod które masz podpięty komp.

Sprawdź też w ustawieniach karty co wypuszcza wyjściem optycznym czy dźwięk 5.1 czy stereo.

Najmniej stratny jest przesył optyką.
    Dsnekb
    Level 2  
    Witam.
    Testy robiłem programem, który jest dołączony do karty dźwiękowej (creative diagnostics), W ustawieniach amplitunera raczej jest wszystko Ok, natomiast nie wiem za bardzo jak mam sprawdzić te ustawienia karty o wypuszczaniu sygnału.
    Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam i proszę o więcej informacji.
    ciuqu
    Level 38  
    W amplitunerze "raczej" czy na pewno, większość amplitunerów ma indywidualne ustawienia trybów dla każdego z wejść, więc się upewnij, choć wejścia cyfrowe domyślnie są auto więc same wykrywają tryb dźwięku.

Co do Creativa to niestety nie pomogę ale na pewno gdzieś w ustawieniach od wyjścia cyfrowego.

Pozdrawiam
    bodeq13
    Level 16  
    Witam ja miałem podobny problem , mam X-Fi Elite Pro i Logitech Z-5500 , instalowałem roznniste wersje Ac3 , kodeki , dekodery i nic . za nic nie mogłem uzyskać dzwięku DD i Dts. Zakupiłem na aukcji ENKODERY Dolby Digital Live i DTS na X-Fi , mają w sobie kodeki DD i DTS , zainstalowałem Combined Community Codec Pack ustawiasz o opcjach Spdif odpalasz w Media Player Classic Homecinema jakikolwiek film czy muzyka zakodowana w dolby didital czy DTS i ciesz sie wspaniałym wielokanałowym dzwiękiem po kablu optycznym.
    PS. polecam właśnie kabel optyczny!

Problem z połączeniem PC z amplitunerem HDMI! POMOCY

Masz Xfi to masz pewnie podobny panel , wyłącz opcje które zaznaczyłem na obrazku, chodzi o to żeby nie korzystać z dekodera karty tylko z dekodera amplitunera