Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ever Power model: PX-300 v2.03 czy dałem dobre zamienniki?

witek13 04 Sie 2004 12:00 6582 49
  • #1 04 Sie 2004 12:00
    witek13
    Poziom 14  

    Witam
    W zasilaczu padły sbl2040ct i 40n03p, zamiast pierwszego wstawiłem mbr3045pt a zamiast drugiego chcę wstawić P3020L i teraz pytanie czy to dobry zamiennik?

    0 29
  • #2 04 Sie 2004 13:34
    matrixs
    Poziom 25  

    qmpel kiedys tak wymienil o po kilku tygodniach spalil mu sie.ale tez to samo wymienial ale inne oznaczenia byly.dowiem sie od niego i dam ci znac

    0
  • #3 04 Sie 2004 19:22
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ! ... myślę że wszystko jest już jasne jeżeli nie to pytaj :!:

    SBL2040CT = 20A/40V

    MBR3045PT = 30 A/45V

    40N03P = 30 V < 0.02 W 40 A

    P3020L = 30 V < 0.022 W 40 A

    Pozdrawiam :wink:

    0
  • #4 05 Sie 2004 23:00
    witek13
    Poziom 14  

    Jak najbardziej jasne.Tylko teraz po wymianie zasilacz zaczoł działać ale napięcia są za małe zamiast 12V jest 10V i a zamiast 5V jest 3.8V, obciażam dyskiem i dysk niezakręci.

    0
  • #5 06 Sie 2004 07:18
    TONI_2003
    Moderator

    ... zasilacz podepnij przez żarówkę np. 40W lub 60W o ile żarówka podczas załączania będzie mocno świeciła cały czas . Masz uszkodzenie jeszcze na stronie pierwotnej ( ma zabłysnąć a następnie zgasnąć lub ledwo żarzyć ) . Podaj pełną nazwę zasilacza bo jeśli go robiłem wcześniej to mi coś może podsunie. Wymień bez mierzenia te małe elka na pierwotnej stronie. Pozdrawiam

    0
  • #6 06 Sie 2004 11:09
    witek13
    Poziom 14  

    Elka już wcześniej wyminiłem.Na zasilaczu pisze tyle Ever-power PX-300 v2.03.Są w nim takie śmieszne radiatory z daszkami.Ma on dwie dodatkowe wtyczki do P4.Jest na TL494.Są w nim jeszcze następujące tranzystory i diody:fep16bt,02n60p,2 razy d4242 i te o których pisałem w pierwszym poście.A żarówka 60W zabłysła i zgasła.Niedodałem jeszcze że coś głośno tyka w nim ale to chyba dlatego że bez obciążenia.

    0
  • #7 06 Sie 2004 14:40
    TONI_2003
    Moderator

    ... jakie masz napięcie na TL494 na nodze nr.12 oraz 13xx ? Natomiast co do tego tykania to jest kwestia jak to nazwałeś lub odczuwasz pewne dźwięki wydają elektrolity , filtry czy trafka T1,2,3 zacznij od tej gałęzi na jakiej miałeś uszkodzoną podwójną diodę zapewnie będzie to na +5V Wymień te elka filtrujące i zobaczysz czy to one . Zasilacz powinieneś obciążyć by się upewnić jak się zachowają napięcia .Pozdrawiam

    0
  • #8 06 Sie 2004 14:48
    witek13
    Poziom 14  

    Na 12 nodze mam 7V a na 13 3.9V

    0
  • #9 06 Sie 2004 16:42
    TONI_2003
    Moderator

    ... kiedy pomiar był robiony przed czy po (GND+ Grin) za sterowaniu jak po pasowałoby podmienić układ .Jakie masz napięcia na tych dużych elektrolitach powinno być około 310V .Czy jednakowo Ci na nich spada napięcie po wyłączeniu zasilacza?

    0
  • #10 06 Sie 2004 18:31
    witek13
    Poziom 14  

    Mierzyłem przykładając do Gnd i 12 a później 13 nóżki i tak pokazał mi miernik.Pominołem wcześniej jedno elko przy TL-u i teraz są napięcia na 12 nóżce 10V a na 13 4.7.NIewiem czy mi się wydaje ale te napięcia co chwile zanikają.Napięcia zasilacz daje prawie dobre.Tylko 12V jest troche zaniżone, mierzone pod obciążeniem wentylatorka:P. Jak podłącze jakieś większe obciążęnie np dysk to się wyłączy zasilacz.Na dużych elektrolitach jest po150V na każdym i spada tak samo napiecie.

    0
  • #11 06 Sie 2004 21:11
    TONI_2003
    Moderator

    ... masz na pewno albo ten układ TL494 do wymiany lub przynajmniej do podmiany bo coś trzeba wyeliminować , a zachowania tego scalaka czasami bywają różne. Nic nie napisałeś o tych elektrolitach na samym wyjściu już po diodzie tej podwójnej jaką wymieniłeś te duże filtrujące napięcie wyjściowe. Koniecznie wylutuj diodę na +12V i ja dobrze sprawdź bo może masz zakładając ze scalak jest dobry zwarcie . Możesz to tez sprawdzić w ten sposób że do każdego napięcia jakie masz w plusie i w minusie podłączaj jakąś żarówkę i dowiesz się jakie napięcie Ci przywiera pod obciążeniem jest taka możliwość o ile diody na gałęzi +12V będą dobre że przywiera dioda z jakiej masz brane napięcie -12V . Postaraj się dobrze posprawdzać to tak jak mniej więcej to napisałem jeszcze z godzinę będę na kompie to Ci coś podpowie jeszcze. Czekam

    0
  • #12 07 Sie 2004 19:54
    spec
    Poziom 28  

    Ja mam do Panow pytanie moze miniemalnie nie w temacie, ale nie warto chyba zakladac nowego.
    Mam tu standardowy zasilacz ATX 300W (Megabajt, produkcja L&C). Chcialem go troche "przeczyscic" i przygotowac do pracy w niewielkim serverze no i:

    1) diody prostownicze, te zaraz za gniazdem 220V sa wlutowane jedne z tych najmniejszych (4001). W mostku to o ile pamietam wytrzymuja max 1,5A ? jesli tak to przy 220V i maxymalnym poborze mocy jest bardzo prawdopodobne ze sie spala :| Warto zamieniac na jakies mocniejsze/mostek prostowniczy ?

    2) Elki za tym mostkiem maja 330uF/200V (-40 - +85*C) Sa polaczone w szereg miedzy + a - mostka. Czy warto to wymieniac na jakies lepsze? np na wyzsze napiecie i szerszy zakres temperatur?

    Narazie z zasilaczem wszystko jest OK, ale ma juz ze 3 lata, z czego pracowal moze z polowe na sprzecie o poborze mocy ok 230W. Chcialbym go jeszcze troche uzywac no i sie zastanawiam co by mu wymienic/dodac zeby jeszcze z pare lat pociagnal?!

    Z jakich powodow wlasciwie pala sie zasilacze? np takie elementy jak byly wymnienione w tym temacie?! To ze Elki z czasem wysychaja i potrafia wybuchnac to wiem, no ale to przeciez nie sa jedyne czesci jakie ulegaja uszkodzeniu...

    0
  • #13 07 Sie 2004 21:09
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ! ... przyznam że jeszcze nie widziałem tych diod w zasilaczu .
    1.Proponuję 2A i na większe napięcie , a najlepiej mostek .
    2.Zamiast tych 330uF/200V (-40 - +85*C)
    daj 470uF/200V (-40 - +105*C)
    3.Profilaktycznie ( po trzech latach ) wymień elka te małe wszystkie na nowe na 105*C
    oraz popraw niepewne lutowania , rozbierz i przeczyść wentylator i na nowo go posmaruj .

    Natomiast odpowiedź czemu i dlaczego się psują to temat rzeka:

    a) spadek pojemności na elkach Cx1 , Cx2 powoduje np. Uszkodzenie tranzystorów kluczujących
    b) to samo jeżeli chodzi o elko w przetwornicy standby praktycznie rozwala ją całą łącznie z układem TL494
    c)przekroczenie poboru na napięciach +5V ,+3,3V ( spadek napięć ) skutkuję niekontrolowanym wzrostem na +12V i bardzo poważna awaria zasilacza gotowa ( to tylko tak w skrócie )
    Jak widzisz jest wiele możliwości , a zaznaczam że to nie są wszystkie .
    Pozdrawiam :wink:

    0
  • #14 07 Sie 2004 21:51
    spec
    Poziom 28  

    TONI_2003 napisał:
    Witam ! ... przyznam że jeszcze nie widziałem tych diod w zasilaczu .
    1.Proponuję 2A i na większe napięcie , a najlepiej mostek .
    2.Zamiast tych 330uF/200V (-40 - +85*C)
    daj 470uF/200V (-40 - +105*C)
    3.Profilaktycznie ( po trzech latach ) wymień elka te małe wszystkie na nowe na 105*C
    oraz popraw niepewne lutowania , rozbierz i przeczyść wentylator i na nowo go posmaruj .

    Natomiast odpowiedź czemu i dlaczego się psują to temat rzeka:

    a) spadek pojemności na elkach Cx1 , Cx2 powoduje np. Uszkodzenie tranzystorów kluczujących
    b) to samo jeżeli chodzi o elko w przetwornicy standby praktycznie rozwala ją całą łącznie z układem TL494
    c)przekroczenie poboru na napięciach +5V ,+3,3V ( spadek napięć ) skutkuję niekontrolowanym wzrostem na +12V i bardzo poważna awaria zasilacza gotowa ( to tylko tak w skrócie )
    Jak widzisz jest wiele możliwości , a zaznaczam że to nie są wszystkie .
    Pozdrawiam :wink:


    Z diodami sie machnalem... tam sa LH2A05... tez tej wielkosci co 4001, ale chyba i tak wymienie na jakis mostek... wiekszy

    W wentylatory regularnie wpuszczam WD40 :)

    Luty wydaja sie byc ok... plytka raczej malo skomplikowana a i czesci niewiele , porownujac z Antec'iem (gorna polka) to ten zasilacz jest... goly :|

    Elki te najwieksze na pewno wymienie... ale mialem zamiar kupic cos tej samej pojemnosci, ale na wieksze napiecie... ktora opcja lepsza? wieksza pojemnosc czy wyzsze napiecie.. ewentualnie obie na raz :| Nie bedzie jakichs efektow ubocznych?

    Z malymi pewnie bede mial problem bo sa prawie wszystkie w tym samym miejscu i do tego zalane jakims klejem?!.. no ale jesli to sie przyda to pewnie pokombinuje.

    Warto powiekszac radiatory? ( "doklejac" jakies inne do juz istniejacych... wymiana na inne odpada... takich ksztaltow to ja nigdzie nie znajde) Ma to jakis wplyw na szybkosc "zuzywania" sie czesci ?

    Dzieki za pomoc!

    0
  • #15 08 Sie 2004 09:02
    TONI_2003
    Moderator

    ... tak w telegraficznym skrócie :
    :arrow: jestem za mostkiem , co do WD to nie polecam proponuję zastosować Capstan Bearings Oil ,
    :arrow: zasilacz ATX 300W (Megabajt, produkcja L&C) porównywać z Antec'iem to czysta profanacja :!:
    :arrow: " która opcja lepsza ? większa pojemność czy wyższe napięcie.. " :?: ... moim skromnym zdaniem to tak jak napisałem 470uF/200V (105*C) wystarczy i nie powinno być efektów ubocznych.
    :arrow: te małe elka koniecznie wydłub z kleju i wymień.
    :arrow: co do radiatorów to myślę że wystarczy dobra pasta + nakrętki by śruby się nie luzowały choć i tak za to będą winne izolatory plastikowe na śrubkach za słaba jakość ! Mają swoją przyczynę w uszkadzaniu cieplnym .
    To na tyle myślę że rozwiałem Twe wątpliwości :?:
    Pozdrawiam :wink:

    0
  • #16 09 Sie 2004 13:59
    spec
    Poziom 28  

    Ku przestrodze moich nastepcow... :)
    Wymienilem kondensatory (te glowne 330uF/200V) na nowe, zamienilem diody na mostek... i wiecej raczej robic ne bede.... ewentualnie tylko te male kondensatorki kolo stabilizatorow i tranzystorow... wyjsciowych chyba ruszac niebede...
    W sumie chodzi o to, ze w miescie Opolu (sic!) za 2 kondensatory 330uF/200V i maly mostek prostowniczy 5A zaplacilem ponad 30zl.. w tym 28 za elki :( To juz jest koszt POLOWY NOWEGO zasilacza tej samej klasy. Zapewne w innych miejscach mozna kupic taniej, no ale ja tej opcji nie mialem :|
    Jeszcze dodam ze z kondensatorow 470uF mieli tylko na 400V no i byly rozmiarowo zdecydowanie za duzo... nie mowiac juz o kosztach (29zl / szt)

    0
  • #17 09 Sie 2004 17:32
    TONI_2003
    Moderator

    ... przecież koszt części był wiadomy od początku ( hamowałem tylko Twe zapędy co do wartości napięć mając na uwadze cenę jak i gabaryty oraz potrzeby sytuacji ) , a i te małe po stronie pierwotnej musisz wymienić i to koniecznie ( nigdy nie napisałem jak dobrze pamiętam gdy ktoś chce naprawić że to nie ma sensu ) ponieważ zawsze popieram naprawiaczy w końcu po to jest to forum . Tylko nie popieram braku konsekwencji w dążeniu do celu . Pozdrawiam

    0
  • #18 09 Sie 2004 17:56
    spec
    Poziom 28  

    TONI_2003 napisał:
    ... przecież koszt części był wiadomy od początku ( hamowałem tylko Twe zapędy co do wartości napięć mając na uwadze cenę jak i gabaryty oraz potrzeby sytuacji ) , a i te małe po stronie pierwotnej musisz wymienić i to koniecznie ( nigdy nie napisałem jak dobrze pamiętam gdy ktoś chce naprawić że to nie ma sensu ) ponieważ zawsze popieram naprawiaczy w końcu po to jest to forum . Tylko nie popieram braku konsekwencji w dążeniu do celu . Pozdrawiam


    Ja tez lubie robic wszystko od poczatku do konca... no ale... jesli taniej mnie wyjdzie kupno nowego... to po co?! Szczegolnie ze to miala byc tylko konserwacja a nie naprawa. Narazie zostawilem liste znajomemu zaopatrujacemu sie na gieldzie we wrocku.... jesli pozostale nie przekrocza 30zl to pewnie to skoncze.... w sumie nie najgorzej sluzyl mi ten zasilacz... i nawet ma dzialajace zabezpieczenie przeciwzwarciowe :lol:
    A poza tym to sie spodziewalem ze te kondensatorki to tak z 10zl/szt max... no coz... dawno nie odwiedzalem sklepow...

    A te po stronie pierwotnej tez nie sa takie male (1000uF... na szczescie na nizsze napiecie)

    I jeszcze jedno pytanko... czy ewentualnie jesli juz bede robil wszystko to warto wymieniac cos jeszcze?

    dzieki za pomoc

    __________________________________________________________
    do ponizszego:

    no racja... mialem na mysli te na wyjsciu

    no i jasne... opole jest kilkakrotnie drozsze :(

    0
  • #19 09 Sie 2004 18:13
    TONI_2003
    Moderator

    ... pomyliły Ci się strony pierwotna z wtórną .Tu masz parę linków :
    http://www.lispol.com/index.php?SID&site=asort&id=32
    http://www.lewandowscy.pl/index.php/cPath/26_68_70/sort/1a/page/4
    http://www.laro.com.pl/index.php?action=sklep&g=28
    :arrow: to tylko tak Byś sobie porównał nie zwracałem uwagi na ceny ponieważ ceny to ja mam churtowe i nie chce Cię dołować (towar z giełdy w Warszawie )
    :arrow: a co jeszcze napisałem w swych postach poczytaj .
    Pozdrawiam :wink:

    0
  • #20 10 Sie 2004 17:12
    witek13
    Poziom 14  

    Zasilacz już działa ale niewiem czy jak jest zamiast 12V 11.7V czy niezamało :?: Powymieniałem te filtrujące elki od 12V i 5V na 3300u :) Chyba dobrze zrobiłem:) i te na pierwotnej na 470u/200V :) i chciałbym jeszcze te małe elki 1u wymienić na coś wiekszego zeby tak szybko niewyschły ale niewiem czy to będzie dobre dla zasilacza :?: :lol:

    0
  • #21 10 Sie 2004 17:31
    TONI_2003
    Moderator

    ... jeżeli chodzi o napięcie +11,7V (czyli +12V) to zależy w jaki sposób było one mierzone ( w jakim momencie i pod jakim obciążeniem w wszystkich gałęzi ) .Natomiast jeśli chodzi o elka to wystarczy by były takie "1uF/63V na 105*C" Jeżeli chodzi o resztę to jest oki . Pozdrawiam ... oraz życzę spokojnego używania .

    0
  • #22 10 Sie 2004 19:44
    witek13
    Poziom 14  

    było to tylko pod obciążeniem dysku,a teraz sprawdziłem w biosie :? i jest 12.3 :)

    0
  • #23 10 Sie 2004 20:55
    TONI_2003
    Moderator

    ... pamiętaj jedno skoro masz miernik to przy odrobinie ostrożności zrobisz wszystkie pomiary na załączonym komputerze i to najlepiej by był dość mocno w danym momencie zajęty procesor itd. i to nie zaraz po załączeniu tylko po np. 2 godzinach pracy . Powiedzmy jakaś gra ? Jeśli wykonasz taki pomiar w tedy będziesz miał wiarygodne pomiary , a takie inne pomiary z biosu czy z programów to wież mi w większości nic nie dają lub prawie nic . Powodzenia

    0
  • #24 17 Sie 2004 10:53
    spec
    Poziom 28  

    Witam ponownie!
    Powymienialem w sumie wszystkie elektrolity w zasilaczu i napiecia sa OK. Kolo jednego z ukladow jest maly (0,47uF / 50V)... tam wstawilem taki na 85* bo innego nie bylo... chyba ten sie za szybko nie wyrobi?

    Mam jeszcze jedno pytanie.... odpalilem zasilacz (pod obciazeniem MoBo, procka P133, kilku wentylatorkow i dysku) no i sprawdzalem ktorew czesci sie za bardzo grzeja.... przyplacilem to "kopnieciem" no ale odkrylem 2 rezystorki (wiekszej mocy... 1 lub 2W), znajduja sie obok kondensatorow wyjsciowych... no i sie popazylem :|..... czy to aby nie za duzo? Mozna tak zostawic, czy raczej wstawic cos jeszcze wiekszej mocy? (o ile kupie cos wiekszego) ?

    0
  • #25 17 Sie 2004 17:38
    TONI_2003
    Moderator

    spec napisał:
    1.Kolo jednego z ukladow jest maly (0,47uF / 50V)... tam wstawilem taki na 85* bo innego nie bylo... chyba ten się za szybko nie wyrobi?
    2.no i sprawdzalem ktorew czesci się za bardzo grzeja.... przyplacilem to "kopnieciem" no ale odkrylem 2 rezystorki (wiekszej mocy... 1 lub 2W)

    Witam :!: ... moim skromnym zdaniem to wystarczy :idea: no i mam nadzieje że wentylator nie został pominięty w tej naprawie :?:
    1 :arrow: szkoda że nie na 105*C
    2 :arrow: jak są 2Watowe to zostaw
    Pozdrawiam

    0
  • #26 17 Sie 2004 18:45
    spec
    Poziom 28  

    TONI_2003 napisał:
    spec napisał:
    1.Kolo jednego z ukladow jest maly (0,47uF / 50V)... tam wstawilem taki na 85* bo innego nie bylo... chyba ten się za szybko nie wyrobi?
    2.no i sprawdzalem ktorew czesci się za bardzo grzeja.... przyplacilem to "kopnieciem" no ale odkrylem 2 rezystorki (wiekszej mocy... 1 lub 2W)

    Witam :!: ... moim skromnym zdaniem to wystarczy :idea: no i mam nadzieje że wentylator nie został pominięty w tej naprawie :?:
    1 :arrow: szkoda że nie na 105*C
    2 :arrow: jak są 2Watowe to zostaw
    Pozdrawiam


    Wentylator oczywiscie takze odrestaurowany... cenie sobie cisze... i w sumie to na poczatku rozkrecilem zasilacz z mysla o wentylatorze.

    ad.1 Przy okazji zakupow pewnie bede pytal.... "naprawiam" tez monitor no i musze przyznac ze z niektorymi kondensatorami, szczegolnie na 105* to sa duze szopki :(

    ad.2 Chyba sa 2W ..... srednice maja jak 1W, ale sa ok 2x dluzsze.... jak znajde wieksze to pewnie tez wymienie.... bo nie lubie jak mam za cieplo w kompie!


    Pytanie kolejne:

    Mam tu jeszcze zasilacz 235W. Jest dosyc stary... pochodzi ze sprzetu K6-2 333... ma juz z 5 lat (epoka plyt AT/ATX, a wiec jeden z pierwszych "seryjnych" ATX). Rozkrecilem to cudenko.... i ku mojemu duzemu zdziwieniu elektroniki w nim 3x tyle co w megabajcie. Radiatory calkiem konkretne (nie powyginane blaszki), w sumie 3 plytki drukowane, kupa tranzystorow i w ogole przypomina to cos calkiem niezlego. Niestety nie ma tam podanej zadnej firmy.... jest tylko (na tle tabelki z pradami) niby logo... niewielkie kolko, wewnatrz ma czerwone i biale polokregi. Chcialbym przedewszystkim dowiedziec sie jakie ten zailacz ma zabezpieczenia/mozliwosci. Jakies sugestie? No i nie wiem tak wlasciwie czy to nagromadzenie elektroniki swiadczy o jakosci zasilacza, czy kiedys tak je poprostu robili :|

    0
  • #27 17 Sie 2004 19:04
    TONI_2003
    Moderator

    ad.2 – sądzę że to są na pewno opory 2W

    ad.3- Mam tu jeszcze zasilacz 235W.
    Co do tego zasilacza to mam pewne sugestie i to na plus lecz o ile jest to możliwe to prosiłbym o zrobienie samej tej naklejki na skanerze ewentualnie aparatem na wprost tak by było to dość dobrej jakości i o posłanie tego na WP.
    Pozdrawiam

    0
  • #28 17 Sie 2004 20:44
    TONI_2003
    Moderator

    ... naklejka doszła ! Czy na spodzie płytki drukowanej pisze :CWT CO.LTD ATX-235PAC REV B ? Jeśli nie to podaj jakie elementy występują na stronie pierwotnej i wtórnej + układy . Następnie jakie masz uszkodzenia ?
    Pozdrawiam

    0
  • #29 17 Sie 2004 21:03
    spec
    Poziom 28  

    TONI_2003 napisał:
    ... naklejka doszła ! Czy na spodzie płytki drukowanej pisze :CWT CO.LTD ATX-235PAC REV B ? Jeśli nie to podaj jakie elementy występują na stronie pierwotnej i wtórnej + układy . Następnie jakie masz uszkodzenia ?
    Pozdrawiam


    Od strony druku na plytce jest napisane tylko "ATX-230W", a i od strony elementow niczego ciekawego nie umie sie doczytac. Cos w tym jest co napisales.... wszystki trafa (szt. 3) maja oznaczenie z nazwa "CWT"

    A plytek drukowanych to w sumie jest szt 4 (w tym 2 malutkie) :)
    Z ukladow na glownej plytce widze KA7500B i KA393.

    Zasilacz jest do dnia dzisiejszego sprawny.... wymaga przedewszystkim gruntownego odkurzenia, ale dziala bez problemu. Zastanawiam sie tylko czy warto wkladac z 50zl w w wymiane czesc.... wkoncu wyglada calkiem konkretnie :| Stad moje pytanie.... co to "cudenko" potrafi?!

    0
  • #30 17 Sie 2004 21:25
    TONI_2003
    Moderator

    ... no to raczej nie jest ten o jakim ja myślałem ponieważ przy tym moim to Byś się poważnie zastanowił nad jego budową co prawda wszystkie wartości w amperażu na poszczególnych gałęziach napięć są takie same . Niemniej u mnie nie ma żadnego z tych układów jakie masz Ty nie ma , a Twój zapewnie jest całkowicie normalny tyle że ma zasilacz powiedzmy podzielony. Co do ceny jaką podałeś to ją zawyżyłeś i to sporo . Przypuszczać nie mam co ponieważ go nie widzę i nawet zdjęcia jego wiele by nie dało . Wydaje mi się że mnie rozumiesz . Pozdrawiam

    0