Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regeneracja Baterii Asus A32-F5

ratomi 08 Mar 2010 12:42 38715 39
    ratomi
    Level 18  
    Witam jak w temacie interesuje mnie sposób regeneracji Baterii Asus A32-F5. Czy po wymianie ogniw trzeba dokonać coś jeszcze, jeżeli tak to co i jak?

Pozdrawiam Tomek
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A poczytać to nie łaska - jest sporo informacji w podwieszonych tematach, poza tym nie podałeś wymaganych informacji.
    ratomi
    Level 18  
    wartość twojej odpowiedzi jest nie oceniona ...
    666yaro666
    Level 11  
    Tez mam taką baterie i mam pytanko.
    Trzymała mi 1,5h. Z nienacka trzyma 5 minut.
    Laptop sie wyłącza mimo, iż pokazuje , że jest 90%.

Chciałem w niej poprostu podmienić ogniwa zgodnie ze sztuką (albo wszystkie, albo te walnięte).
    Coś się stanie jak nie zresetuje elektroniki, oprócz tego, że źle będzie mi pokazywać aktualne napełnienie baterii w Windowsie?
    Zakładam, że wymienie ogniwa o tej samej pojemności.

Resaumując:
    Zmieniam ogniwa o identycznej pojemnosci, nie dotykam eepromu.
    Dobrze je wybalansuje oczywiście.
    Jaki będzie efekt?
    Będą trzymać jak należy, jeśli pakiet będzie sprawny?
    Czy jest jakiś jeszcze jeden mankament poza złym wskazaniem napełnienia?

Ten screen to nie fake... najprawdziwszy.
    Moja bateria:
    11,1V 4400mAh
    Oznaczenie A32-F5.

Pozdrawiam i dzięki za wypowiedź.
  • Helpful post
    jarob
    Wymiana części ogniw ma sens tylko wtedy, gdy bateria jest nowa, a z jakiegoś powodu padło jedno lub dwa ogniwa. Jeśli zrobisz to w starszej baterii, to regeneracja będzie tylko częściowa i na kilka miesięcy. Gdyż wszystkie ogniwa będą zużyte (co prowda w różnym stopniu) i ciężko będzie dobrać do nich inne o tych samych parametrach.
    Jesli natomiast nie zresetujesz wsadu elektroniki, to też moze się okazać za kilka miesięcy, że bateria przestanie działać, bo np. przepełni się licznik cykli, a i data produkcji może być uznana za zbyt dawną. Elektronika na podstawie wielu parametrów okresla kondycję pakietu ogniw.
    Tak więc jeśli chcesz mieć pełen sukces w regeneracji, to powinieneś nie tylko wymienić ogniwa, ale i zresetować wsad.
    666yaro666
    Level 11  
    Dziękuje za wyjasnienie sprawy.
    W takim razie bede wymieniał cały pakiet odrazu.
    Co do elektroniki to widziałem gdzieś tutaj programator po LPT.
    Zakałdam, że uda mi sie ściągnąc wsad.

Pytanie jest jak go przerobić, aby był dobry?
    Które bajty będą odpowiadać za co?
    Ma może ktoś jakiś "edytor" do tego?
    Wiem jarob, ze czesto naprawiasz wsady ludziom z elektrody.
    Mozesz sie pochwalic jak to robisz czy to tajemnica zawodowa.
    Masz jakis stos datasheetow do mapy pamieci kazdej baterii czy jest jakis jeden schemat, czy jak to jest?

No i pytanie skąd wziąć ogniwa z blaszkami lub jak lutować zwykłe.?
    Właśnie jest ktoś w stanie polecic jakies miejsce na zakup dobrych ogniw poza allegro?
    Widziałem na wikipedi zdjęcie rozebranej 18650.
    Widać tam, że jest ona w metalowej tulei a tak naprawde na obu koncach ma blaszki.
    Co jakbym rozebrał wszystkie ogniwa i korzystał z tych blaszek???
    Ktoś ma moze doswiadczenie czy to jest bezpieczne dla ogniw i dla mnie?
    Obrazek znajdziecie na wikipedi po wpisaniu li-ion.
    Czy ktos rozbierał takie ogniwo z tej metalowej obduowy?

Pozdrawiam i dzieki jarob za uczestnictwo w dyskusji.
    666yaro666
    Level 11  
    I jak jest ktoś w stanie powiedzieć jak wygląda Li-ion 18650 w środku?
    Czy ta zewnętrzna tulejka jest zbędna i można się dobrać do tych dwóch elektrod z blaszkami?

Widzę jarob, ze chyba sposob na edycje wsadu to tajemnica.
    W takim razie nie wnikam, bo rozumiem.
    Jedyne o co będę cie w pszyłości prosił to naprawa mojego wsadu.

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Rozebrałem baterie.

Zidentyfikowałem układy:
    (wielonózkowe)
    BQ29330
    BQ20z90DBT

(8 nożkowe):
    P714H 2 szt.
    P718H 2 szt.

Znalazłem datasheet do BQ20z90DBT: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/bq20z90.pdf

Wklejam zdjęcia schematów z datasheetu i tabel.

Pytanie moje to czy do tego układu da rady się dobrać.
    Tzn czy można zassać i wgrać wsad ( tam jest 2k Data Flash )?
    Jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć jak? przez I2C?

Pozdrawiam
    jarob
    Nic nie jest tajemnicą, sporo wiedzy na ten temat masz w artykułach podwieszonych w tym dziale. Wystarczy poczytać. Nikt nie ma czasu pisać tu po ileśkroć tych samych informacji, które są tam zawarte. Trzeba uszanować czas innych i trochę samemu poczytać i poszukać.

Aby się dobrać do wsadu potrzebny jest program Be2Works w pełnej przynajmniej 3 dniowej wersji. Reszty możesz dowiedzieć się na stronie programu.
    k4be
    Level 31  
    666yaro666 wrote:
    I jak jest ktoś w stanie powiedzieć jak wygląda Li-ion 18650 w środku?
    Czy ta zewnętrzna tulejka jest zbędna i można się dobrać do tych dwóch elektrod z blaszkami?
    Ogniwa są w środku wypełnione cieczą (elektrolit!) - jak usuniesz obudowę, elektrolit się wyleje i ogniwo nie będzie działać.
    piotrek222
    Level 17  
    Witam,

Mam baterie z Asusa F3TC. A32-F3.
    Ogniwa są raczej sprawne. Napięcie po około 5V na każdej parze. Jak podłączam żarówkę samochodową 12V to mocno świeci.
    W laptopie trzyma ok. 1min.

Układy to:
    -bq29330;
    -CJJ 77W;
    -433;

Rozumiem że można odczytać wsad i go wgrać bez problemu?

Regeneracja Baterii Asus A32-F5 Regeneracja Baterii Asus A32-F5 Regeneracja Baterii Asus A32-F5 Regeneracja Baterii Asus A32-F5
    jarob
    Taki test, że po 5 min mocno żarówka świeci jest wysoce nie miarodajny i na jego podstawie nikt nie określi, czy ogniwa są sprawne.
    Zapomniałeś o najważniejszym układzie, który znajduje się z drugiej strony płytki i to w nim jest wsad.
    piotrek222
    Level 17  
    jarob wrote:
    Taki test, że po 5 min mocno żarówka świeci jest wysoce nie miarodajny i na jego podstawie nikt nie określi, czy ogniwa są sprawne.
    Zapomniałeś o najważniejszym układzie, który znajduje się z drugiej strony płytki i to w nim jest wsad.

Układ to :

bq20Z90DBT 72T AVTV;

Nigdzie nie napisałem ze świeci 5min.
    jarob
    Ja też nie napisałem, że świeci 5 minut. Ty napisałeś, że po 5 minutach nadal świeci mocno. Ja napisałem, że to nie jest miarodajny test.
    Należałoby sprawdzić napięcia na sekcjach bez obciążenia następnie podpiąć obciążenie i znów sprawdzić napięcia na sekcjach. Potem po Twoich 5 min znowu sprawdzić napięcia na sekcjach. To już by nam coś powiedziało. Następnie można zmierzyć napięcia przy ok. 3 V na sekcję. Jeżeli są równomierne (rozbieżność nie większa jak 50 mV), a czas do osiągnięcia tego poziomu jest dość długi przy obciążeniu żarówką 21 W 12 V, to dopiero można powiedzieć, że ogniwa są sprawne.

BQ 20z90 daje się zregenerować przez interfejs EV2300 jeśli zna się hasło lub jest standardowe. Z tego co się orientuję to nowa wersja Be2Works ma jakieś problemy z tym układem.
    piotrek222
    Level 17  
    @jarob powtórzę drugi raz. Nic nie pisałem że żarówka świeci 5 min! Gdzie to wyczytałeś ?

Dobra pomiary:
    Napięcie nominalne 11.1V;

Napięcia mierzone:
    12.24V
    Na celach:
    4.10; 4.02; 4.12

Po podłączeniu żarówki 12V 60W napięcie spadło szybko do około 5.3V po około 1 min i przestało.
    1.6V; 1.6V; 2.2V

Po odłączeniu ok. 10 min napięcie wzrosło do 11.93V

Żarówka 21W:
    Po ok. 5min spadło na 10.1V;

Jakie jest to standardowe hasło ?
    Czy można się wpiąć bezpośrednio w gniazdo baterii i odczytać wsad czy trzeba wylutować układ ?

Dzięki.
    Pozdro.
    jarob
    Z testów widać, że ogniwa sa do wymiany.

Układu nie wylutowuje się, tylko podłącza do gniazda.
    fejsik
    Level 12  
    Moge prosic Jarka o zerkniecie na stan - odczyt parametrow baterii VGP-BPS2C z SONY VAIO 4400mAh. Cos mi nie pasuje (DesignCapacity: 4400 mAh, FullChargeCapacity: 65426 mAh). Odczyt przy rozladowanej bat. Bateria laduje sie do 3% i stoi. Potem na tych 3% trzyma ok. pół godz. Z gory serdeczne dzieki
    misiozol
    Level 33  
    W sumie prosiles Jarka o zerkniecie ale jako ze wszedlem to tez zerknalem i masz elektronike do resetu ;) .
    fejsik
    Level 12  
    No tez tak myślałem. Dzieki za zainteresowanie i informacje! Tak przy okazji chciałem zapytać czy dobrze myśle co do danych: DesignCapacity: 4400 mAh - nominalna pojemność ogniw wrogramowana w chip'a?, i czy FullChargeCapacity: 65426 mAh - dostępna pojemność baterii obliczona przez układ?? No bo tu wychodzi prawie 65,5 Ah to troche nie bardzo! Jeszcze jedna sprawa jak moge prosic: Zamowilem juz sobie ogniwa 2600mAh wiec pojemnosc baterii wzrosnie do 5200mAh. Czy byłby ktoś uprzejmy mi podpowiedzieć jak i czym po zgraniu EPROMU zmienić tą wartość z 4400mAh. Tu jest datasheet do mojego driver'a baterii (bq2085+bq29331): http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/texasinstruments/bq2085.pdf
    Z góry serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc!
    jarob
    Programem Be2Works pełną wersją np. RIZAL, oczywiście najpierw sprawdź wersją demo, czy masz standardowe hasło na pamięci.
    fejsik
    Level 12  
    a to standardowe hasło to jakie jest?
    jarob
    Standardowe hasło jest wbudowane w procedurę odczytu programu Be2Works.
    fejsik
    Level 12  
    Może ktos mi pomoc? Dane baterii czyta bez problemu, natomiast nie moge sie polaczyc by odczytac eprom w Be2Works. Z listy wybieram bq20xx (układ bq2085), read i klapa. 1 dioda w programie zielona czyli OK. Przewod SDA podlutowany do 10 nozki układu, SCL do 6 nóżki a zasilanie +5v do 8. Wydaje mi sie, ze dobrze. I klapa. Moze ktos wie oco kaman. Prosze o pomoc.
    jarob
    ...a kto Ci kazał lutować jakieś kabelki do jakichś nóżek?

Jeżeli czytasz dane z baterii, to już żadnych przewodów nie przełączasz. Wybierasz tylko z listy bq2085 i odczytujesz.
    fejsik
    Level 12  
    Wg. tego postu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1572103.html najpierw podłączam magistrale SM-BUS do złącza baterii do odczytu parametrów baterii i to działa, ale żeby odczytać eprom to trzeba sie podłączyć pod sygnał SDA i SCL czyli bezpośrednio pod układ - tak jak w tym poscie opisane, tak uczyniłem. Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że eprom mam odczytac z SM-BUSa ??

Dodano po 5 [minuty]:

Co prawda przy odczytywaniu danych baterii przez SM-BUS wcisnalem tez read eeprom i cos tam wyszlo po prawej w edytorze, ale nie wygladalo mi to na ROM troche za malo tego bylo. Sam juz nie wiem
    jarob
    ...a czy Kolega zauważył subtelną różnicę między sterownikami w tym poście (bq2060 + 24C01), a w temacie Kolegi (bq2085 z wewnętrznym flashromem)?

Zajrzałeś chociaż do datasheetów od tych układów?

...a skąd Kolega wie jak powinien wyglądać wsad do tego sterownika?

Zrób tak jak napisałem wcześniej.
    fejsik
    Level 12  
    No nie wiem, bo robie topierwszy raz, dlatego szukam pomocy wsrod forumowiczów. Wiec te sterowniki z wewnetrznym flashromem jak ten moj bq2085 odczytuje i resetuje przez SM-BUS bez pierdzielenia sie z rozbieraniem baterii i podłączaniem do układu? To jest niby wsad z mojej baterii, który wycignalem przez SM BUS. Gdybyś był uprzejmy zerknąć w to, bo mi się wydaje, że jest to nie to co potrzeba.
    jarob
    Jak najbardziej jest to właściwy wsad.
    fejsik
    Level 12  
    O kur... to ja byłem święcie przekonany, że to nie to. Narazie ślicznie dziękuję za pomoc, jeszcze tylko zapytam gdzie szukać pojemności baterii żeby zmienić z 4400mAh na 5200mAh i zresetować licznik?? W programie opcji do resetu nie znalazłem, chyba dlatego, że demo?
    jarob
    No niestety, musisz teraz wykupić wersję np. RIZAL za 10 $ i wtedy będziesz mógł zresetować go i ustawić właściwą pojemność.
    fejsik
    Level 12  
    ok, serdecznie dziekuje za pomoc. Cenie takich ludzi, co chca pomoc. Jeszcze raz dzieki. Mój Nr gg podałem w priv. moge ta pomoc wynagrodzic symbolicznym przelewem