Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Trilux TAP 2543 brak obrazu

08 Mar 2010 15:39 1727 11
  • Poziom 11  
    Witam:
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w/w OTV.
    Obraz jest w górnej połowie ekranu bez korekcji i synchronizacji. Napięcie żarzenia zaniżone, jak również napięcie zasilające układ odchylania TDA8350 jest 38V a powinno być 45V.Wymieniłem TDA8350/8143/8376 bez rezultatu.Wymieniłem także kondki w układzie HOT-a.Tranzystor BU 508 jest zimny.
  • Moderator
    Jakie jest napięcie +B? w tej linii też elektrolity do wymiany.
  • Poziom 11  
    radsat napisał:
    Jakie jest napięcie +B? w tej linii też elektrolity do wymiany.
    Napięcie +B jest 145V i stoi słupem
  • Poziom 43  
    Jakie napięcia na C 814, 815, pozostałe na wy. przetwornicy?
  • Poziom 11  
    LeDy napisał:
    Jakie napięcia na C 814, 815, pozostałe na wy. przetwornicy?
    C814 -155V, C815 - 87V, D608 - 146V, D610 - 23,79, D612 - 15,73, D613 - 8,9V, D807 - 38V, D808 - 15V
  • Poziom 17  
    Czy cokolwiek wymieniałeś? i czy przed Tobą ktoś próbował coś robić?
  • Poziom 11  
    Czarky napisał:
    Czy cokolwiek wymieniałeś? i czy przed Tobą ktoś próbował coś robić?
    Wymieniłem to co jest napisane w poście, nikt nie grrzebał.
  • Poziom 17  
    Dobrze by było jak byś podał zdjęcie, bo nie bardzo rozumiem (Obraz jest w górnej połowie ekranu bez korekcji i synchronizacji). Możliwe, że wstawiłeś uszkodzony scalak. Czy tak samo jest w telegazecie, na AV, czy jest fonia?
  • Poziom 11  
    Jest tak jak napisałem - obraz jest w górnej połowie ekranu, dolna połowa jest ciemna. Na górnej połowie jest obraz zwężony po bokach z lewej i prawej strony z cienkimi poziomymi paseczkami kolorowymi (brak synchronizacji) wymieniłem TDA8376 ponieważ była taka sama sytuacja i jest bez zmian po wymianie. Nadmieniam, że także nie ma dzwięku towarzyszącego i TX-U
  • Poziom 43  
    hiro_32 napisał:
    C814 -155V, C815 - 87V,

    Posługuje się schematem tego Triluxa. Nie ma trakiej możliwości jeżeli chodzi o napięcie na C 814. Jak na 815 jest takie to spr. tą drogę. Wiesz jakie napięcia powinny tu być? Bo chyba nie.
  • Poziom 11  
    leonard666 napisał:
    Proponuje spróbować wymienić pamięć z nowym wsadem (powinno pomóc) lub spróbować na czystej.
    Trzy dni stracone grzebaniną i chyba było by to ostatnie co bym podejrzewał. Po wymianie na pustą pamięć OTV pracuje normalnie. SERDECZNE DZIĘKI za pomoc kolegą z forum.