Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia/natężenia - pytanie.

ccompany 08 Mar 2010 17:36 2594 5
    ccompany
    Level 15  
    Witam serdecznie wszystkich. Jak wykonać najprostszy regulator napięcia lub natężenia sterowany z komputera przez port LPT lub USB. Napięcie do około 12V, natężenie do 1A. Zależy mi na tym, by było to sterowanie płynne. Układ miałby sterować małym elektromagnesem. Nie znalazłem nic konkretnego na forum, jednak jeśli za słabo szukałem proszę o podanie linka do tematu który już się pojawił na forum i usunięcie mojego. Pozdrawiam wszystkich.
    pawel_konin
    Level 20  
    witam
    ale chodzi o napięcie stałe czy przemienne ??

dla stałego to rezystor nastawny najprostszy układ regulacji napięcia.
    GSM
    Level 25  
    Witam,

Można wykorzystać ten port LPT, na liniach danych zrobić najlepiej przez jakiś bufor drabinkę R-2R (prosty przetwornik D/A, mała tolerancja tych rezystorów powinna być, najlepiej ręcznie dobierane), i tym napięciem po przejściu przez jakiś wtórnik sterować jakimś stabilizatorem napięcia, albo przez komparator tranzystorem mocy.

Pozdrawiam,
    GSM
    gothye
    Level 33  
    ja bym to wykonał na AVR'ku np atmega 8 ,masz tutaj w procesorze PWM oraz port RS'a po którym możesz wysyłać dane do uC
    GSM
    Level 25  
    gothye wrote:
    ja bym to wykonał na AVR'ku np atmega 8 ,masz tutaj w procesorze PWM oraz port RS'a po którym możesz wysyłać dane do uC

Bez przesady poco generować koszty (wiem, że w tych czasach i tak małe) i poniekąd nie trzeba pakować wszędzie mikrokontrolerów, szczególnie gdy nie wykorzystujemy nawet ułamka ich możliwości/funkcjonalności.
    Poza tym, kolega prosił o rozwiązanie z wykorzystaniem LPT albo USB.
    Dodatkowo przy korzystaniu z RS232 potrzebowalibyśmy dodatkowy konwerter poziomów, tak samo w przypadku USB trzeba by wykorzystać przejściówkę lub oprogramować obsługę USB w uC.
    Rozwiązanie z LPT jest eleganckie, trochę bardziej ambitne niż sklejanie gotowca z mikrokontrolerem i oprogramowanie go metodą kopiego-i-pasta, a także niesie ze sobą pewien aspekt edukacyjny.

Pozdrawiam,
    GSM

Przeniosłem z działu Automatyka mod bestler
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1