Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pt90a - miga dioda standby - ELEMIS 5937t

09 Mar 2010 12:02 2797 13
  • Poziom 15  
    Witam bawię się telewizorkiem z płytą pt90a. Jak podłącze go tylko do prądu i przycisnę przycisk zasilania, słychać cykanie startującego trafo powielacza, napięcia na liniach 8v i 16V skacze. Jak odłączę linie 115 (145V) zaczyna mi świecić dioda, ale miga w takim samym rytmie co było słychać cykanie trafa.
    Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki

    pozdrawiam
    smoloz
  • Poziom 17  
    Witam. Problem z startem zasilacza. Elektrolity.
  • Poziom 15  
    Może więcej konkretów. W jakiej linii wymieniać kondensatory?

    Aby nie dawać nowej odpowiedzi piszę tu.
    Czy na pewno?, wylutowywać kondziorki na linii 115V, bo jak tę linię odłączę zaraz przy transformatorze, to widzę miganie na diodzie standby w tym samym rytmie (sorry za dociekliwość, część kondensatorów na tej linii wymieniłem. Został mi jeden- jutro go wymienię, żadnej zmiany, nie bawiłem się telewizorkami od szkoły średniej, a wtym roku już bawię się trzecim- dwa z sukcesem naprawione).
  • Poziom 17  
    Witam. Linia +B (115-130v) odłącz od trafo WN. Zalutuj w tą linię żarówkę ( cp 18 ) Elektrolity, na początek pierwotna strona przetwornicy.
  • Poziom 15  
    Wymieniłem wszystkie tranzystory (Błąd Kondensatory) w linii 115v oraz po pierwotnej stronie w zasilaczu i żadnych zmian.
    Zapiałem żarówkę na linii 115V tuz przed trafo odłączając je od tej linii (chyba o to chodziło we wskazówce) i żarówka zaczeła migać w tym samym rytmie co słychać cykanie trafa.
    Z rozpędu napiasłem głupotę przepraszam. Wymieniłek kondensatory elektrolityczne. A tranzystor to mi przyszedł do głowy z powodu , dziwnego zachowania tranzystora umieszczonego na tej linii, które muszę sprawdzić na podstawie drugiego takiego samego. Jeszcze raz przepraszam za błąd. Reasumując elektrolity wymienione i jest bez zmian
  • Poziom 17  
    Witam. Napisałeś-Wymieniłem wszystkie tranzystory w linii 115v. A chodżiło o kondensatory elektrolityczne.
  • Poziom 15  
    Jeszcze raz przepraszam za swój błąd, ale mam już pierwsze konkrety.
    1. Miganie diody standby nawet przy odpiętej linii 115v. Przerwa na układzie IP01- TDA16846 -usunięto, dioda świeci bez problemu ciągłym światłem.
    2. Podpiałem linię 115V telewizor wrócił do stanu poprzedniego czyli cykanie traffa. Przeciąłem ścieżkę tuż przed trafo , cykanie ustało (norma) dioda standby zaświeciła się światłem ciągłym. Wlutowałem żarówke w linie 115V tuż przed trafo( trafo odłączone) żarówka zaświeciła zmierzyłem napięcie na niej było pokazało mi na mierniku 104V co dalej proszę o podpowiedź- podkreślę jeszcze raz kondziory elektrolityczne na linii 115V wymienione na nowe
  • Poziom 17  
    Witam .
    Masz zwarcie w tej linii, więc do sprawdzenia tranzystor TD02- BUH515D oraz trafo FBT1. Jeżeli będzie zwarty tranzystor, to należy sprawdzić kondensatory impulsowe (szczególnie CD03 i CDO4) oraz jakość lutowania całego układu wysokiego napięcia.
  • Poziom 15  
    W moim przypadku TD02 zamiast BUH515D był 1803DHI w sklepie mi polecił abym wymienił na BU2525DF (taki miał). Kondensator CD03 2n2F, u mnie nie wlutowany, kondensator CD04 na schemacie 10nF u mnie 6,8 nF. Tranzystor i kondzior wymienione. Cykanie ustało. Ale teraz telewizor nie startuje. Przy odpiętym B+ od trafa napięcie na lini 50V, przy podpiętym B+ do trafa napięcie spada do 0. Czyżby uszkodzony trafopowielacz? Czy może zły tranzystor?
  • Poziom 29  
    Skoro napięcie B+ przy odpiętym trafopowielaczu jest za niskie, bo wynosi 50 V, to dlaczego winy szuka Kolega w trafopowielaczu, lub tranzystorze?
    Przyczyny należy szukać wcześniej- w zasilaczu. Może któryś z wymienionych kondensatorów jest kiepski?
  • Poziom 15  
    Bo jak odepne trafko to na wyjściu z zasilacza mam 115 V i na jednej nużce tranzystora mam 115 V (teraz nie pamiętam na której, a nie chcę znów walnąć babola, podam jutro jak usiąde przed telewizorkiem) Jak był wstawiony stary uszkodzony tranzystor, to jak pisałem wyżej kondziorki były już wymienione i dawał napięcie ponad 100V, więc z tej strony moje pytanie. Mam pytanie, czy jeśli wylutuje ten kondziorek CD04 to nic nie rozwale, bo dziś wymieniłem tylko tranzystor i ten kondzior i tu nastąpiła zmiana objawów usterki
  • Poziom 29  
    Nie można włączać odbiornika przy wylutowanym kondensatorze CD04, bo ulegnie uszkodzeniu tranzystor TD02!
  • Poziom 17  
    Troszkę nie jasno prowadzisz naprawę. Posiadasz miernik, więc go wykorzystuj do sprawdzania wylutowanych części (tranzystor na zwarcie). Myślę, że nie wszystko będziesz wymieniać w ciemno to co napiszą koledzy (pół telewizora)? Należy te elementy zmierzyć i ewentualnie podejrzane wymienić. Kondensatora nie wylutuj, ponieważ uszkodzisz tranzystor. Nie rób pomiarów na kolektorze tranzystora WN. miernikiem, ponieważ występuje tam napięcie przemienne dość wysokie i możesz go uszkodzić (miernik). Jeżeli miałeś uszkodzony tranzystor, to była przyczyna jego uszkodzenia. Sprawdź, czy nie ma zwarcia na liniach zasilania z trafopowielacza (DD05, DD07, DD08 oraz Cd10 i CD15), diody DD03, DD04 oraz cewki odchylania H (oporność). Jeżeli wymienione elementy będą sprawne, to pozostaje wymiana trafopowielacza.