Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.

09 Mar 2010 13:05 9427 34
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na tym forum, wiem że takich tematów było już dużo na tym forum, żadne jednak które przeczytałem nie pomogło mi w rozwiązaniu problemu...
    Znalazłem w piwnicy radio lampowe Radione Duplex-Junior W, radio jest w bardzo dobrym stanie, wymagało gruntownego wyczyszczenia i nasmarowania. W internecie nie znalazłem zbyt dużo informacji o samym radiu ani nigdzie nie znalazłem schematu do niego, pomocna okazała się ta strona: http://www.radiomuseum.org/r/radione_duplex_junior_w.html Dzięki niej dowiedziałem się który to dokładnie rok produkcji oraz nazwy i umieszczenie wszystkich lamp (które jak się okazało były powpinane w złych miejscach). Wcześniej gdy jeszcze o tym nie wiedziałem po włączeniu radia dosyć głośno buczało i po chwili dało się odczuć zapach spalenizny z trafa wiec radio wyłączyłem i nastawiłem się już, że będzie jedynie ozdoba pokoju, jednak gdy znalazłem opis na wcześniej wspomnianej stronie i rozmieszczenie lamp, wpiąłem je w odpowiednich miejscach i po włączeniu radio cicho szumiało (wprawdzie dalej nie działało ale już nie śmierdziało trafo i magiczne oko zaczęło świecić na niebiesko) nie mogąc złapać żadnej stacji postanowiłem podpiąć discmana pod wejście gramaofonowe i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu z głośników popłynęła bardzo czysto i ładnie muzyka. Pozostała wiec kwestia radia, które mam teraz nadzieje uruchomić. Radio ma fale krótkie, średnie, długie oraz UKF, UKF sobie na początek darowałem bo nie wiem czy radio było przestrajane (raczej nie, ostatni raz było używane w latach 70 tych najprawdopodobniej), próbowałem więc, na maksymalnej głośności przeszukać po kolei wszystkie zakresy i wczoraj wieczorem udało mi się na falach długich i krótkich bardzo chicho i dosyć nie wyraźnie złapać po jednym radiu na tyle wyraźnie, że udało mi się zidentyfikować je jako Program 1 Polskiego Radia i jakieś Czeskie najprawdopodobniej radio było tym drugim radiem które złapałem. Najbardziej logicznym problemem była by wiec antena, w środku jest antena ferrytowa, która raczej działa (ruszając pokrętłem od tej anteny można było usłyszeć wyraźnie poprawę przy odbiorze tych dwóch stacji które mi se udało złapać). Postanowiłem więc zrobić prowizoryczną antenę zewnętrzną (pozwijałem półtora metrowy drut na kawałku tektury, podłączyłem do kabla antenowego i wystawiłem na balkon (3 piętro) i chcąc sprawdzić jakość tej anteny podłączyłem ją do telewizora, który o dziwo złapał Polsat czwórkę TVN itd. całkiem czysto, bez śnieżenia szczególnego nawet, jednak po podłączeniu do radia nie było żadnej różnicy.. I to jest dziwne właśnie, bo nie spodziewałem się jakiegoś super odbioru ale jednak choć trochę powinno się coś zmienić chyba... Na antenie zewnętrznej nie udało mi się złapać niczego... Aby poprawić jakość odbioru, próbowałem również radio uziemić (podłączając do zmostkowanego bolca od uziemienia w gniazdku sieciowym kabel i wpinając go do radia) nie dało to żadnego efektu (po uziemieniu radio zaczyna trochę głośniej buczeć tylko). No i właściwie nie wiem co mogę zrobić dalej... Nie znalazłem wewnątrz radia jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych, na tyle na ile się na tym znam pomierzyłem miernikiem czy wszystko ze sobą łączy. Jeżeli by ktoś miał jakiś pomysł to proszę pisać... Nie wstawiam zdjęć gdyż na linku który podałem jest wszystko ładnie sfotografowane, radio jest w podobnym stanie jak to na zdjęciach, jeżeli by ktoś chciał to mogę zrobić dokładne zdjęcia w środku jeszcze.
    A i przy okazji czy ktoś się orientuje dlaczego w tym radiu przy wyjściu na (widać to na zdjęciu tylnej klapy radia) przy literce A są trzy gniazda na antenę? Bo rozumiem, że gniazdo przy literze E to uziemienie więc po co trzy gniazda do anteny? W ogóle jeżeli by się komuś udało rozszyfrować wszystkie gniazda z tyłu obudowy to byłbym wdzięczny bardzo, bo oprócz wejścia na gramofon i anteny to nie wiem do czego służy reszta gniazd...[url=]Link[/url]
  • IGE-XAO
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    plastik1989 napisał:
    wczoraj wieczorem udało mi się na falach długich i krótkich bardzo chicho i dosyć nie wyraźnie złapać po jednym radiu na tyle wyraźnie, że udało mi się zidentyfikować je jako Program 1 Polskiego Radia i jakieś Czeskie najprawdopodobniej radio było tym drugim radiem które złapałem. Najbardziej logicznym problemem była by wiec antena


    Albo bliskie całkowitego zużycia lampy, rozstrojona p.cz. (może się ktos bawił), defekty w rodzaju niekontaktujacych kondensatorów mikowych lub kontaktów przełącznika zakresów, itp. itd.

    plastik1989 napisał:

    A i przy okazji czy ktoś się orientuje dlaczego w tym radiu przy wyjściu na (widać to na zdjęciu tylnej klapy radia) przy literce A są trzy gniazda na antenę? Bo rozumiem, że gniazdo przy literze E to uziemienie więc po co trzy gniazda do anteny?


    To raczej standard - dwa do anteny UKF (symetrycznej) i jedno dla anteny D/S/K.
  • Poziom 10  
    Rozstrojenie raczej wykluczyłem, gdyż widoczne są jeszcze plomby z wosku. Wiele może tłumaczyć natomiast fakt, iż antena którą wpinałem do dwóch gniazd powinna odpowiadać za fale UKW, ja natomiast po wpięciu jej oczekiwałem poprawy na falach D/S/K. Rozumiem że skoro dla anteny dla fal D/S/K jest tylko jedno wyjście to role anteny może stanowić rozwinięty drut miedziany o długości np. 2 metrów wpięty w te gniazdo jednym końcem? Co do lamp natomiast to faktycznie nie jestem pewien, ale póki co to nie mam jak tego sprawdzić, muszę czekać aż skończą się licytacje na allegro bo już kilka licytuje. Ale w jaki sposób mogę się dowiedzieć która z tych lamp jest bezpośrednio odpowiedzialna za odbiór sygnału radiowego: ECC85 ECH81 EF89 EABC80 EM81 EL84 EZ80 ? No i jeszcze nie rozumiem jednej kwestii, dlaczego na wyjściu do anteny UKF jest napisane, że powinna mieć 300 Ohm? Po zmierzeniu anteny którą zrobiłem okazało się ze ma ona 4 Ohm, czy więc lepiej taka antena będzie spełniać swoją funkcję gdy wyposażę ją w rezystor o rezystancji np 280 Ohm?
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    plastik1989 napisał:
    Ale w jaki sposób mogę się dowiedzieć która z tych lamp jest bezpośrednio odpowiedzialna za odbiór sygnału radiowego: ECC85 ECH81 EF89 EABC80 EM81 EL84 EZ80


    ECC85 - mieszacz i heterodyna UKF
    ECH81 - mieszacz i heterodyna D/S/K
    EF89 - wzmacniacz p.cz.
    EABC80 - detektor i wzmacniacz wstępny m.cz.
    EM81 - magiczne oko - wskaźnik dostrojenia
    EL84 - wzmacniacz końcowy m.cz.
    EZ80 - lampa prostownicza

    plastik1989 napisał:
    No i jeszcze nie rozumiem jednej kwestii, dlaczego na wyjściu do anteny UKF jest napisane, że powinna mieć 300 Ohm? Po zmierzeniu anteny którą zrobiłem okazało się ze ma ona 4 Ohm, czy więc lepiej taka antena będzie spełniać swoją funkcję gdy wyposażę ją w rezystor o rezystancji np 280 Ohm?


    300 Ohm to jest impedancja falowa, nie mierzy się jej omomierzem - na początek podłącz 2 m drutu do jednego z gniazdek anteny UKF i powinno wystarczyć.
  • IGE-XAO
  • Poziom 10  
    Czyli na początek wymiana lamp ECC85 i ECH81? Lampe EABC80 mam ale jej podmiana niczego nie zmienia, EL84 już do mnie idzie, ale jej zamiana nie zmieni chyba nic prócz ew. jakość dźwięku, magiczne oko świeci wiec ok, no a skoro z prądem nie ma (chyba) żadnych problemów to EZ80 też raczej jest sprawna. Dziś wpinając rozwinięty drut 2 metrowy nie udało mi się wieczorem niczego złapać, więc zobaczę jak będzie po wymianie lamp, no i pomyśle o wymianie kondensatorów mikowych. No i może uda mi się w końcu znaleźć schemat tego radia bo od kilku dni szukam i nic...
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Zanim umoczysz parę złotych na lampach ,zacznij od podstaw. Zmierz napięcia na lampach.Powodzenia.
  • Poziom 10  
    Dziś zmierzyłem napięcia we wszystkich lampach, każda z nich zgodnie z informacjami z tej strony: http://www.radiomuseum.org/r/radione_duplex_junior_w.html#b powinna mieć napięcie 6.3V. Podczas pracy wszystkie wykazały podobne napięcie w granicach 5.7V - 5.8V, zmieniłem zatem przełącznikiem z tyłu obudowy 240V na 220V i napięcia na każdej z lamp wzrosło do 6.3V - 6.4V. Czy poprawne napięcie na lampach oznacza, że kondensatory mikowe działają poprawnie? I czy za małe napięcie na lampach w ustawieniu na 240V jest spowodowane naturalnym spadkiem wydajności trafa przez jego wiek? Po zmianie napięcia, uziemieniu, oraz podłączeniu prowizorycznej anteny (2m drut) wprawdzie nie udało mi się niczego złapać jednak na zakresach D/S/K można było wyłapać ciche trzaski, których wcześniej nie było więc chyba jest już jakaś poprawa. Zastanawiam się co mogę robić dalej, czy tylko czekać na lampy?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    plastik1989 napisał:
    Rozstrojenie raczej wykluczyłem, gdyż widoczne są jeszcze plomby z wosku. Wiele może tłumaczyć natomiast fakt, iż antena którą wpinałem do dwóch gniazd powinna odpowiadać za fale UKW, ja natomiast po wpięciu jej oczekiwałem poprawy na falach D/S/K.


    To że są plomby z wosku nie oznacza, że obwody się nie rozstroiły w wyniku starzenia sie rdzeni ferrytowych i innych elementów. Ale na razie za dużo nimi nie kręć, a jeżeli już to tylko nieznacznie starając się jednak zapamiętać ustawienie początkowe. Dobrze, jesli najpierw zidentyfikujesz, kóre filtry toru p.cz. odpowiadają za UKF (FM), a które za zakresy AM. W każdym kubku masz po jednym filtrze toru AM i toru FM.

    Antena zewnętrzna AM możliwe, że jest tylko wykorzystywana na zakres fal krótkich, na zakresach fal długich i średnich może byc tylko wykorzystywana antena ferrytowa. To zależy od konkretnego schematu ideowego radia. Dlatego niekoniecznie na falach długich będzie jakaś róznica po podłączeniu anteny. Czasami stosowano taki ciekawy trik, że przyłączanie anteny zewnętrznej odbywało się niejako "automatycznie" w momencie przekręcenia anteny ferrytowej do jednej z skrajnych pozycji. Wówczas przełaczały się styki zamontowane w mechanizmie obrotowym anteny ferrytowej. Tak to jest na przykład rozwiązane w polskich radiach Bolero i Tatry.
    I jeszcze jedno, na zakresach AM przy odbiorze z anteny ferrytowej duże znaczenie ma położenie cewek na samej antenie. Jesli mozna je nienacznie przesuwać wzdłuz anteny to mozna w ten spośób znacznie poprawić dostrojenie obwodów kompensując w ten sposób zmiany wynikłe z starzenia się rdzenia ferrytowego w antenie.
  • Poziom 10  
    W tym radiu rzeczywiście jest wyłącznik anteny ferrytowej (w jednej z skrajnych pozycji się wyłącza), rozumiem więc, że jeżeli podłączona jest antena zewnętrzna i ferrytowa jest włączona to obie anteny ze sobą "współpracują" czy korzystanie z anteny ferrytowej wyklucza antenę zewnętrzną i vice versa? Znalazłem natomiast uszkodzone elementy, które wcześniej przegapiłem (właściwie to je widziałem przy czyszczeniu radia ale później o nich zapomniałem...) Załączam zdjęcie na którym widać uszkodzenia, są to pourywane druciki, element 1,2,3 to jak sadzę kondensatory o pojemności 140 pF (nic więcej nie udało mi się z nich odczytać) każdy z nich jest jest przylutowany dwoma nóżkami do różnych elementów więc te poszarpane druciki chyba do niczego nie były przylutowane tylko to uszkodzona górna część kondensatora? Natomiast element 4 to jak myślę jakaś cewka i urwany drucik gdzieś pewnie kiedyś był przylutowany muszę teraz poszukać z którego miejsca się urwał...

    Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.

    Jednak element 1 różni się od elementów 2 i 3, element 1 ma długość 3 cm a 2 i 3 mają długość po 2 cm... Poztym nie wiem nawet czy to są w ogóle kondensatory, bo 140 PF może oznaczać 140 piko faradów? chodzi mi o to że P powinno być z malej litery chyba?
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    plastik1989 napisał:
    (...) Załączam zdjęcie na którym widać uszkodzenia, są to pourywane druciki, element 1,2,3 to jak sadzę kondensatory o pojemności 140 pF (nic więcej nie udało mi się z nich odczytać) każdy z nich jest jest przylutowany dwoma nóżkami do różnych elementów więc te poszarpane druciki chyba do niczego nie były przylutowane tylko to uszkodzona górna część kondensatora?(...)

    Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.


    Te "poszarpane druciki" to jest jedna z okładzin kondensatora dostrojczego (trymera).
    Fabrycznie przygotowany odbiornik do procesu strojenia ma nawinięty drut "do oporu".
    W czasie strojenia ów drut jest odwijany i skracany tak, by mozna był precyzyjnie dobrać pojemność w bardzo małym zakresie.

    Jedna końcówka tego "poszarpanego drucika" jest połączona z ukladem, natomiast drugi koniec po dostrojeniu jest aretowany za pomocą farby lub wosku, i pozostaje " w powietrzu".
  • Poziom 10  
    Czyli te elementy nie są uszkodzone faktycznie druga część tej okładziny jest połączona z układem...
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Czy ja dobrze widzę? Cewka po lewej stronie ( DŁ?-ŚR?) falowa ma urwaną końcówkę.
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    plastik1989 napisał:
    Czyli te elementy nie są uszkodzone faktycznie druga część tej okładziny jest połączona z układem...


    Tak jak piszesz.

    plastik1989 napisał:
    (...)Natomiast element 4 to jak myślę jakaś cewka i urwany drucik gdzieś pewnie kiedyś był przylutowany muszę teraz poszukać z którego miejsca się urwał...

    Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.



    TELEWIZOREK52 napisał:
    Czy ja dobrze widzę? Cewka po lewej stronie ( DŁ?-ŚR?) falowa ma urwaną końcówkę


    Autor już się pochwalił tą informacją :D
  • Poziom 10  
    Cewka już przylutowana, odnotowałem nawet lekką poprawę, jestem już w stanie złapać (wprawdzie nadal bardzo słabo) kilka stacji na falach długich i średnich, a na krótkich wyłapuje szumy, ale po złapaniu jakiegokolwiek sygnału słyszę audycje radiową przez sekundę po czym stopniowo ona zanika i zamienia się w szum. Wszystko trwa 1 - 2 sekundy i muszę przejechać podziałka na inną częstotliwość, a jak wracam na tą na której odbierałem ten sygnał sytuacja się powtarza. Dzieje się tak z każdym sygnałem, który udaje mi się złapać na falach D/S/K (na UKF wciąż nic nie łapie). Zastanawiam się co może być powodować taką sytuację? Bo nie jest to chyba wina dostrojenia czy anteny, bo wtedy sygnał byłby slaby, ale nie powinien zanikać?
  • Poziom 37  
    Może rozstraja się generator lokalny. A masz w ogóle schemat do tego odbiornika?
    Bo bez papieru to trochę błądzenie- tym bardziej na odległość.
  • Admin Grupy Retro
    Jeśli masz dostęp do woltomierza o wysokiej (≥10MΩ) oporności wewnętrznej to zobacz, co się dzieje na obwodzie zasilającym siatkę sterującą EF89. Winna ona być podczepiona do ARW, które może fiksować.
    Jeśli takowego nie posiadasz, to bacznie obserwuj zachowanie oczka magicznego w czasie strojenia i kilkusekundowego odbioru stacji.
  • Poziom 10  
    Niestety aparatura, która posiadam ogranicza się do chińskiego miernika... Załączam zdjęcie pracy magicznego oka, tak świeci cały czas, w momencie w którym złapię stacje zaczyna świecić nieco mocniej, a powierzchnia świecenia przesuwa się o ok 2 mm. Przez 2 sekundy słyszę stację a potem szum (ale inny szum niż w miejscach w których nic nie łapię) magiczne oko natomiast cały czas świeci mocniej dopóki nie zmienię częstotliwości. Po zmienieniu napięcia na 220v i przylutowaniu cewki dużo łatwiej mi złapać cokolwiek po zmianie lampy EABC80. Innych lamp na zamianę jeszcze nie mam ale już są do mnie wysłane więc zobacze co da zmiana innych lamp jeszcze.

    Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.
  • Pomocny post
    Admin Grupy Retro
    Skoro oczko nie zmienia swojego wyglądu po utracie stacji jest to znak, że napięcie ARW również pozostaje niezmienione. Czyli heterodyna i tor p.cz. są w porządku i nie zmieniają swoich właściwości. Wina leży zatem po stronie detektora lub dalej. W tym momencie przydałby się schemat.

    Lub - kolejna teoria spiskowa - odbiór jest poprawny do momentu naładowania się kondensatorów odsprzęgających ARW. Gdy nie odbierasz żadnej stacji, napięcie na nich jest bliskie zeru co zwiększa wzmocnienie częściowo rozstrojonego (głównie wiekiem) toru p.cz. Po znalezieniu stacji zaczynają one być ładowane napięciem ujemnym przez rezystory o sporej wartości - w krajowych odbiornikach było to koło 1M. Siatka oczka jest zasilana z pominięciem tych filtrów, dlatego reaguje natychmiast. Kondensatory się naładowały - co powinno potrwać 1-2 sekundy -> wzmocnienie spadło -> oczko pozostaje rozchylone, gdyż kondensatory są nadal naładowane i powoli tracą ładunek. Na tyle wolno, iż uznać można, że oczko stoi w miejscu.

    Fajnie by było ową pętlę ARW zablokować. Wyprowadzenia EM81:
    http://frank.pocnet.net/sheets/030/e/EM81.pdf
    Odnajdź siatkę (nóżka 1, nie pomyl z nóżką 9 gdzie masz kilkaset woltów) i zablokuj ją np. bateryjką 1,5V podłączoną plusem do masy. Wtedy odbiór może być cichszy, za to stabilny.
  • Poziom 10  
    Ok, spróbuję tego tylko nie bardzo wiem jak... Do nóżki 1 podłączam plus baterii a minus baterii gdzie?
  • Pomocny post
    Admin Grupy Retro
    Nie, całkowicie nie.
    Nóżka 1 ląduje do MINUSA bateryjki.
    Masa (chassis, minus, jak zwać) radia łączysz z PLUSEM baterii.
    A to po to, by mieć na siatkach stałe napięcie ujemne.
  • Poziom 10  
    Na niebiesko zaznaczyłem jaka jest widoczna zmiana na magicznym oku:

    Radio lampowe Radione nie odbiera fal radiowych.

    Poza tym dalej słychać stacje przez 2 sekundy tylko, a w czasie złapania stacji magiczne oko świeci nieco mocniej, ale sygnał łapie znacznie mocniej i wyraźniej.
  • Pomocny post
    Admin Grupy Retro
    Moment. Pomimo dołączenia baterii, oczko zmienia kształt listków? Coś tu jest nie tak.
  • Poziom 10  
    Tak. Ale chyba źle zaobserwowałem zachowanie się oczka. Ono w momencie złapania sygnału święci mocniej i później nie gaśnie ale nie dlatego że łapie sygnał tylko dlatego że dochodzę skalą do pewnego miejsca (blisko środka), gdyż nie zależnie czy są to fale długie, średnie czy krótkie oczko zawsze od tego momentu zaczyna świecić mocniej, a chyba zbiegiem okoliczności jest to że na falach średnich łapie w tym miejscu stację. Na każdym zakresie przy dojechaniu do tego miejsca zresztą słychać dosyć głośny trzask co wcześniej interpretowałem jako złapanie sygnału (chociaż na falach średnich faktycznie w tym miejscu go łapie). Czyli po lewej stronie przedziałki oko świeci słabiej a mniej więcej w połowie po przejściu na prawą stronę przedziałki świeci mocniej, towarzyszy temu trzask i złapanie sygnału na 2 sekundy na falach średnich...
  • Pomocny post
    Admin Grupy Retro
    Zobacz, czy kurz nie nalazł do kondensatora zmiennego - wydmuchaj odkurzaczem. On potrafi powodować takie trzaski.
    Lub spełnione zostają obydwa warunki powstawania drgań - fazy i amplitudy - i cały tor częstotliwości pośredniej wzbudza się. Co by to nie było, oscyloskop, schemat i dobry woltomierz by się w tym momencie przydały
  • Poziom 10  
    Jutro postaram się dokładnie wyczyścić blaszki kondensatora, może to coś da, poczekam aż dotrą do mnie lampy i je pozamieniam, bo co do oscyloskopu to wiem jak wygląda ale nic więcej :D więc i tak bym chyba za dużo nie zdziałał nim... I w najgorszym wypadku zaniosę je do jakiegoś specjalisty albo zadowolę się samym wyjściem na gramofon :D Zastanawiam się tylko dlaczego pierwszego dnia po włożeniu lamp udawało mi się złapać radio i po złapaniu tej stacji nie "znikała" po dwóch sekundach, teraz wprawdzie sygnał łapie znacznie bardziej wyraźnie ale tylko na dwie sekundy...
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    A czy nie jest tak że jest cały czas zwarta któraś sekcja agregatu(skrzywione płytki,poluzowana śruba regulacyjna na osi agregatu) i tylko w jednym położeniu rozwiera?
  • Poziom 10  
    Masz rację, jedna z blaszek była skrzywiona i dokładnie w momencie trzasku ona zaczynała zwierać. Po wyprostowaniu jej trzask jak i zmiana zachowania magicznego oczka zanikły. Rano nic nie udało mi się złapać ale to w sumie normalne bo tylko wieczorami udawało mi się coś złapać, zobaczę zatem co się będzie działo wieczorem jak już coś złapie.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    plastik1989 napisał:
    Rano nic nie udało mi się złapać ale to w sumie normalne [...]


    Nie jest to normalne, PR1 radio powinno odbierać o każdej porze dnia i nocy.
  • Poziom 10  
    Może nie tyle normalne, bo mam nadzieję, że kiedyś będzie odbierać więcej niż PR1 ale normalne w tym sensie, że od samego początku z tym się spotykam, tzn. zazwyczaj wieczorami udaje mi się coś złapać, a nigdy w ciągu dnia mi się nie udało.
  • Poziom 18  
    Naprawdę by nie zaszkodziło, gdybyś pomierzył napięcia w końcu...
    Sprawdź także filtry p. cz. spotkałem się z patentem, że rdzenie od AM nie były wkręcane tylko wsuwane i zabezpieczane lekko klejem. Jeśli się obruszały, niewiele usłyszysz.

    Ja zwykle sprawdzam odbiorniki podłączając pośrednią z innego sprawnego radia po kolei na siatki p. cz. dołączając przez kondensator bodaj 100p.