Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tnie się obraz w Cyfrowym Polsacie - za słaby sygnał?

09 Mar 2010 20:12 40905 11
  • Poziom 18  
    Witam. Mam problem z sygnałem w Cyfrowym Polsacie. Mam zamontowaną czasze 80-85cm oraz konwerter TWIN. Pod to wszystko oba dekodery działające w Cyfrowym Polsacie. 1 działa bez problemów, drugi na Polsacie, TVN itp zacina się (TVP1 oraz 2 ok, wiec zbyt slaby sygnał). Kombinowałem już wszystkiego, a wiec zacznijmy:
    -Podłączenie "niedziałającego dekodera" zamiast drugiego - efekt tam działa wszystko
    -Po tym wymieniłem przewód i zastosowałem IDENTYCZNY jak na działającym dekoderze - bez zmian. (Dodam ze przewód pod który podłączony jest "niedziałający dekoder" jest krótszy od tego drugiego a długość wynosi około 5 metrów)
    Zamiana przewodów we wtyku konwertera nic nie zmienia

    Tak wiec suma summarum pozostają takie możliwości nie prawidłowego działania dekodera:
    -albo zależy to od położenia gdzie leży dekoder :D
    -albo od telewizora :D

    To nie wszystko.
    Wreszcie kupiłem sobie miernik z Allegro za 15zl i spróbowałem ustawić lepiej antenę. Delikatnie się poprawiło wg miernika, ale na dekoderze bez zmian - tnie się obraz. I teraz najlepsze: po wpięciu miernika w obwód obraz jest idealny :) nic się nie tnie. Przed wpięciem moc sygnału (wg dekodera) 88% jakość 48% po wpięciu miernika moc sygnału około 78% jakość 61%... Dekoder to jakiś ECHOSTAR (mam go od około miesiąca)...
    Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi i doradzić co zrobić żeby było ok? Zostawiłbym wpięty miernik, ale brzęczy. :)
  • Warunkowo odblokowany
    Zmień konwerter albo reklamuj dekoder.
  • Poziom 33  
    A zamień miejscami przewody przy konwerterze i sprawdź, co to da.
  • Poziom 13  
    Stawiam na uwalony konwerter , kolega rafipl napisał:" -Podłączenie "niedziałającego dekodera" zamiast drugiego - efekt tam działa wszystko"

    Miałem taki przypadek że kupiłem konwerter cabletecha też Twin i na jednym kablu śmigało wszystko ok a na drugim nawet sygnału nie bylo, dekoder sprawny w 100% , czyli w obudowie Twinaa jeden z konwerterów był uwalony.
    Rafipl jeżeli masz możliwość idź wymień konwerter na drugiego Twina. Pozdrawiam K.
  • Poziom 33  
    Niewykluczony jest też problem z okablowaniem, dlatego napisałem, by zamienić przewody przy samym konwerterze.
  • Poziom 18  
    Koledzy, ale tak jak wspomniałem - zamiana przewodów przy wejściach konwertera nic nie daje - gdy wpinam przewód we wtyk na którym chodzi sprawny dekoder jest bez zmian - obraz się tnie. A "sprawny dekoder" na drugim wtyku (ten na którym nie działą dekoder) chodzi jak powinien.

    Okablowanie zmieniałem 2razy - najpierw kupiłem najtańszy kabel - był problem. Potem kupiłem niby ciut lepszy tej samej firmy od tego co mam podłączony "sprawny dekoder" - było bez zmian
    W końcu kupiłem identyczny jak ten kabel co jest podłączony sprawny dekoder - bez zmian.
    Gdy niedziałający dekoder podłącze zamiast działającego, to jest OK :) Więc wszystko wskazywałoby niby na kabel że jest trzaśnięty - ale tak nie jest! Kabel jest nówka. Mało tego - jest to już trzeci kabel który próbuje i bez zmian!
  • Poziom 19  
    Są dwa rozwiązania:
    - ograniczenie sygnału z konwertera poprzez regulację w głowicy lub element zewnętrzny, (gdyż piszesz że po wstawieniu miernika sygnał jest w porządku) sprawdź jeszcze jakie są napięcia zasilające konwerter, może są za wysokie
    - wymiana dekodera,

    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Co do wymiany dekodera - nie wiem czy to coś da
    "Sprawny dekoder" jest u góry (I piętro), "niesprawny" na dole.
    Znoszę "sprawny" na dół w miejsce tamtego - też nie działa.
    Niosę "niesprawny" do góry - działa i nic się nie tnie.
    Wyglądałoby więc na okablowanie, ale jak już wspominałem wymieniałem kabel kilka razy, prowadziłem go na wszystkie możliwe sposoby, wymieniałem końcówki i nic. Wtyki przy TWINie zamieniałem chyba już ze 100razy miejscami i bez żadnych efektów

    Zastanawiam się właśnie czy może jakiegoś wzmacniacza sygnału nie wpiąć w obwód, żeby uzyskać taki efekt jak po wpięciu miernika.
    Chyba, że rozdłubie ten miernik i brzęczyk wymontuje :)
  • Poziom 19  
    Sam sobie odpowiedziałeś - konwerter masz uwalony

    Cytat:
    Sprawny dekoder" jest u góry (I piętro), "niesprawny" na dole.
    Znoszę "sprawny" na dół w miejsce tamtego - też nie działa.
    Niosę "niesprawny" do góry - działa i nic się nie tnie.

    Wymień konwerter - bo kabelki jak wcześniej wspomniałeś masz sprawne i takie same.
  • Poziom 39  
    Nie wiem jak czytać tą informację "wymieniałem końcówki i nic". Czy chodzi o zamianę kabli na konwerterze, czy tylko zamianę złącz na inne. Szkoda, że mało piszesz o dekoderach. Być może w sofcie masz coś niewłaściwie skonfigurowane dla tego konwertera.
  • Moderator na urlopie...
    Wystarczy już tych podpowiedzi, definitywnie konwerter do wymiany.
    Temat zamykam.