Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Biazet TC-460 nie startuje

Scooter 10 Mar 2010 20:36 2668 19
  • #1 10 Mar 2010 20:36
    Scooter
    Poziom 10  

    Witam.
    Proszę o pomoc. Jestem niezbyt doświadczonym w serwisie TV. Mam Biazet TC – 460 i chciałbym go jeszcze jakoś troszkę poużywać. TV nie startuje

    - wymienione wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej i wtórnej
    - przebity był główny kondensator elektrolit. C611
    - widoczne było upalenie R 235 w korekcji liniowości odchylania poziomego,
    uszkodzony pokazywał na mierniku nieskończoność zamiast 1k
    - napięcia są po stronie wtórnej, 125V, 17V, 10V przy obciążeniu żarówką w
    miejscu tranzystora „Hota” BU508 D,
    - przy sztucznym obciążeniu żarówką mam także napięcia na procesorze nóżka
    42 wynosi 5V STANBY i podobnie ON, a na nóżce 41 mam 4,3V STANBY i 0,51 V
    na ON. Telewizorek daje się sterować klawiaturą i z pilota.

    Przy wstawieniu T204 BU508 D pulsuje dioda STANBY i skacze napięcie B+, przy odłączeniu pozostałych napięć jest tak samo. Proszę o pomoc

    0 19
  • #2 10 Mar 2010 21:10
    bogred
    Moderator TV

    Napięcie skacze w st-by, czy dopiero po wystartowaniu? Jeśli pierwsze- uszkodzony prawdopodobnie BU508D, jeśli drugie- prawdopodobnie trafopowielacz. Dla upewnienia się co do trafa, sprawdź diody na jego wyjściach.

    0
  • #3 10 Mar 2010 21:22
    Scooter
    Poziom 10  

    Napięcie skacze w st-by, zaraz jak tylko nacisnę włącznik zasilania, nawet później odłączyłem pozostałe dwie diody wylutowując tylko katody na wtórnym, które dostarczają pozostałe napięcia +17V, +10V aby wykluczyć jakieś zwarcia. Te wahania napięć pokazują 132 -173 V gdy mierzę napięcie miedzy colektorem a emiterem tego BU508D. Nie posiadam oscyloskopu :(.

    0
  • #4 10 Mar 2010 21:41
    bogred
    Moderator TV

    Ale jeśli dobrze zrozumiałem, bez BU508D i na żarówce zasilacz pracuje prawidłowo? To wymień BU.

    0
  • #5 10 Mar 2010 21:45
    Scooter
    Poziom 10  

    Tak dokładnie bez BU508D i na żarówce jest ok i pokazuje 126 V.

    0
  • #6 11 Mar 2010 21:27
    Scooter
    Poziom 10  

    Niestety wymiana BU508D i kondensatora w układzie kolektora nic nie pomogła:(
    Jest wszystko podłączone i mruga dioda Stanby. Proszę o dalsze porady

    0
  • #7 11 Mar 2010 21:44
    bogred
    Moderator TV

    Miga LED w stanie standby? Czy jak dasz start?

    0
  • #8 11 Mar 2010 21:46
    Scooter
    Poziom 10  

    W stanie standby po naciśnięciu włącznika

    0
  • #9 11 Mar 2010 21:49
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    bogred napisał:
    prawdopodobnie trafopowielacz.

    I tu pewnie leży sedno sprawy.

    0
  • #10 11 Mar 2010 21:55
    bogred
    Moderator TV

    Scooter napisał:
    W stanie standby po naciśnięciu włącznika

    Sieciowego?
    Ale w standby BU508D nie ma sterowania! Więc nie ma prawa obciążać +B. Chyba, że załączone jest nieprawidłowo 12V. W standby nie powinno być tego napięcia. Sprawdź to i ewentualnie jeszcze zewrzyj bazę BU508D do masy.

    0
  • #11 12 Mar 2010 23:49
    Scooter
    Poziom 10  

    Trafopowielacz wymieniony i kondensator w obwodzie kolektora "Hota". Po ustawieniu regulacji focus obraz jest w porządku i głos także, ale pozostał mi problem dlaczego nadal na czuwaniu mruga ta dioda stanby, po załączeniu gdy jest obraz i fonia ta dioda już nie mruga. Diody świecą normalnie po załączeniu się, gdy odbiornik przechodzi w czuwanie to słychać takie długie krótkie pyrknięcia z głośnika i mruga wspomniana wcześniej dioda. Nie mogę z AV przełączyć z powrotem na dany kanał tv. Czasem pojawiają się jakieś skoki obrazu pionowe. Miernikiem miedzy kolektorem a "Hotem" mierząc szybko napięcie wyszło mi 120V.Co robić i gdzie szukać przyczyny? Proszę pomóżcie.

    0
  • #12 13 Mar 2010 00:02
    bogred
    Moderator TV

    Z AV wychodzi się przyciskiem [TV], czyli puste okienko.
    Jeśli zasilacz Ci pulsuje na czuwaniu, sprawdź to, o czym pisałem wcześniej: czy na czuwaniu masz 12V (a nie powinno go być). Czy nie pulsuje 5V na zasilaniu procesora itd.

    0
  • #13 13 Mar 2010 19:54
    Scooter
    Poziom 10  

    Nie występuje nigdzie na czuwaniu 12V, a na nóżce 42 zasilającej procesor (na czuwaniu) pulsuje napięcie. Chciałbym przeprosić ponieważ pomyliłem się pulsuje mi dioda D903 do której napięcie przed opornikiem dochodzi 5V, ta druga dioda D902 (napięcie przed opornikiem dochodzi 12V) zaświeca się w momencie wyzwolenia.

    0
  • #14 13 Mar 2010 20:19
    bogred
    Moderator TV

    Sprawdź dokładnie stronę pierwotną zasilacza. Czy przy wymianie elementów nie zrobiłeś jakiegoś błędu?

    0
  • #15 13 Mar 2010 21:08
    Scooter
    Poziom 10  

    Czyli rozumiem,że jakiś element ma nie takie parametry jak powinien w przetwornicy i dlatego to tak się dzieje ...

    Dodano po 11 [minuty]:

    Wymieniony został na początku T601 BUZ90, układ TDA4605, elektrolity. W sklepie nie mieli TDA4605 wiec dali mi TDA4605-2. Zastosowałem takie zmiany wobec tego co jest w załączniku. Sprawdzę to jeszcze wszystko.

    Biazet TC-460 nie startuje

    0
  • #16 03 Kwi 2010 21:27
    Scooter
    Poziom 10  

    Poprawione luty, wymienione diody po pierwotnej i wtórnej, Wymienione 1 uf i 47 uf wcześniej wymienione tranzystor "hot" i trafopowielacz

    Odbiornik po obciążeniu żarówką w miejscu kondensatora elektrolit. C621 na B+ po wciśnięciu przycisku sieciowego jest czuwanie i po wyzwoleniu zaświeca się druga dioda. Napięcie wynosi 126V.

    Lecz nadal z z obciążeniem normalnym tv jest mruganie pulsowanie diody. Co może być przyczyną tego migania diody? i pojawiania sie okresowych poziomych pasów? i czasem pionowych skoków obrazu. Słychać mruczenie świerszczenie w odbiorniku podczas pracy telewizora - ON. Czy uszkodzony pęknięty ferryt na jednym filtrze przeciwzakłóceniowym przed mostkiem prostującym napięcie może świadczyć o w/w usterkach?.
    Proszę o pomoc

    0
  • #18 03 Kwi 2010 22:40
    Scooter
    Poziom 10  

    Dziękuje Ledy za twoje cenne uwagi i zapewniam, że nie pochodzę z rodziny szlacheckiej ;). Hota i trafopowielacz to ja wykluczyłem bo były wymienione.

    0
  • #20 03 Kwi 2010 23:26
    Scooter
    Poziom 10  

    Widać i słychać czasem obraz idealny, ale są momenty, że pojawiają się poziome pasy i na nie których kanałach

    Biazet TC-460 nie startuje Biazet TC-460 nie startuje
    Biazet TC-460 nie startuje

    0
  Szukaj w 5mln produktów