Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400

piotrekcrash 11 Mar 2010 13:06 3637 11
  • #1 11 Mar 2010 13:06
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Witam Posiadam regulator Reg-400 firmy OZAS posiada on możliwość spawania MMA
    oraz Mig/Mag po podłączeniu do niego podajnika.

    Nie wiem jak przełączyć urządzenie w tryb Mig/Mag (na wyświetlaczu ciągle świeci się tylko MMA.

    Podejrzewam, że sprzęt sam przełączy się w tryb Mig/Mag po podłączeniu podajnika do złącza.

    I tutaj moje pytanie jak podłączyć podajnik do tego złącza, żeby spawać Migiem?


    Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400
    Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400




    Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400
    Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400 Podłączenie podajnika do regulatora OZAS Reg-400

    0 11
  • #2 14 Mar 2010 19:35
    jozek_d
    Poziom 17  

    Może masz REG-400 z panelem MMA
    Ten chyba umożliwia spawanie tylko w MMA, ale spróbuję dowiedzieć się czegoś więcej.
    Tu masz INSTRUKCJĘ do REG-400 może to pomoże.

    0
    Załączniki:
  • #3 19 Mar 2010 20:27
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Ja mam wersję z Mig/Mag.

    Uzyskałem pomoc od pracowanika OZAS ale napisał mi tyle:

    "Na złączu XR1 trzeba zewrzeć 3 i 4 żeby włączyć MIG/MAG
    między 1(+) i 4(-) na XR1 podłączyć trzeba napęd podajnika
    między 4(-) i 2 (+) włącza się żródło prądowe regulowane od 2 do 10mA żeby
    zadać napięcie spawania w przedziale 10 Vdo 50V

    XR1 - czarne gniazdo na panelu"

    Po złączeniu styków 3 i 4 faktycznie przełącza się na wyświetlaczy Mi/Mag i gaśnie MMA.

    Ale nie wiem co dalej jak zadać ten prąd na styki 2 i 4.

    Proszę o pomoc


    Regulacja jest chyba na LV25-P taka kostka znajduje się na płycie głównej regulatora. Oznaczenie płyty to RG20 i według instrukcji Można spawać MMA i Mig/Mag

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Mar 2010 19:54
    jozek_d
    Poziom 17  

    4(-) przyjmij jako masę, aby zadać jakiś prąd a styk 2 wystarczy włączyć rezystor pomiędzy 1(+) a styk 2.
    Rezystor można prosto wliczyć z prawa oma. Powiedzmy że napięcie ze źródła prądu wynosi 60V to dla prądu 10mA R=6kom , a dla 2mA R=30kom .
    Oczywiście aby regulacja była bardziej precyzyjna trzeba by zrobić stabilizator prądowy z regulacją od 2 do 10 mA.

    0
  • #5 20 Mar 2010 22:37
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Próbowałem podłączyć potencjometr 27kOhm między styki 2 i 1 i nic o niestety nie dało. Dotykając drutem z przewodu podajnika do materiału z podłączoną masą mam tylko delikatne iskrzenie niezależnie czy potencjometr jest podłączony czy nie także niezależnie od pozycji tego potencjometru.

    Nie wiem czego jeszcze spróbować?

    0
  • #6 27 Mar 2010 14:57
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Wracając do tematu.

    Możliwe jest to, że regulacja nie działa bo nie pobieram prądu do zasilania podajnika ze złącza na przodzie Regulatora tylko z zewnętrznego źródła??

    0
  • #7 27 Mar 2010 15:37
    jozek_d
    Poziom 17  

    To raczej nie powinno mieć wpływu.
    Jakim napięciem zasilasz REG-a ?

    0
  • #8 27 Mar 2010 16:27
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Napięcie zasilania to 68V z transformatora trójfazowego z mostkiem prostowniczym 6-cio diodowym.

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Mar 2010 18:09
    jozek_d
    Poziom 17  

    Powinno być ok.
    Pokombinuj z mniejszą rezystancją.
    Jak podłączenie rezystora między 1 i 2 nic nie daje to spróbuj między 2 i 4

    0
  • #10 27 Mar 2010 18:13
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    OK,
    jak tylko wrócę do domu czyli około środy to spróbuje w każdym razie
    dziękuję za zainteresowanie tematem.

    Jak tylko będę coś wiedział od razu dam znać

    Pozdrawiam.

    0
  • #11 31 Mar 2010 19:46
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    Działa trzeba było podłączyć potencjometr między styk nr 2 a masę.

    Dziekuję za pomoc jozek_d "Pomógł" poszło


    Pozdrawiam

    0
  • #12 11 Sie 2011 20:15
    piotrekcrash
    Poziom 12  

    jozek_d wszystko działa od tamtej pory dobrze. Ale mój ojciec miał przyjemność spawać tym urządzeniem z oryginalnym regulatorem i tam regulacja jest dużo precyzyjniejsza.

    Mógłbyś podrzucić jakiś przykładowy schemat stabilizatora o którym piszesz kilka postów wcześniej?

    Pozdrawiam.

    0