Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vectra A, LPG, na wolnych obrotach ok, gaśnie na wyższych.

ropez81 11 Mar 2010 21:59 3151 15
    ropez81
    Level 10  
    Witam. moj problem polega na tym że zapalam auto na benzynie przezucam na gaz i spoko dopoki trzymam wolne obroty to autko chodzi. w tym czasie jak podniose tylną kanape to slychac jak caly czas pompka paliwa pracuje po przegazowaniu autko chwile reaguje na gaz po czym tak jak by go brakowało i gasnie. po szybkim puszczeniu gazu auto ustawia sie w wolne obroty i tak chodzi przez pare sek po czym objawy te same. zmienialem reduktor wszystkie przewody robilem nową instalacje elektryczną gazu czyscilem mikser zmieniałem elektrozawory odpowietrzalem caly uklad podgrzewania reduktora i nic to nie dało. juz nie wiem co moze jeszcze byc. prosze o jakiekolwiek podpowiedzi. a i dodam ze pąpke paliwa zmieniałem objawy były te same i nawet po odpaleniu na benzynie w trakcie gdy sie przełączyl na gaz odpinałem wtyczke od papki i dalej to samo.
    stefanM
    Level 17  
    Czy po tych wszystkich manewrach regulowałeś skład mieszanki na analizatorze spalin?
    ropez81
    Level 10  
    tak regulowałem sklad mieszanki i instalacja jest oryginał zakladana byla rok temu i nic nie bylo dlubane.
    romoo
    User under supervision
    Sciągnij niebieską wtyczke z czujnika na kolektorze dolotowym za alternatorem i powinny obroty podskoczyc.
    Napisz czy tak sie stało.
    ropez81
    Level 10  
    odpinałem juz tą wtyczke i dupa. ale moj problem polega na tym ze o0broty ma dobre tylko tyle ze jak jade to po jakims tam dystansie auto gasnie tak jakby braklo gazu a w buli jest full.
    ropez81
    Level 10  
    wlasnie ze nie. na benzynie pracuje pięknie zadnych falowan obrotami ogolnie na benzynie jest ok.
    romoo
    User under supervision
    Być może butla nie puszcza, przewód pod autkiem zagięty / zmiarzdżony, filterek zasyfiony........
    ropez81
    Level 10  
    butla podaje bo gdy odkręce przewod od reduktora to gaz napierdziela filterek nowy.

Dodano po 39 [sekundy]:

a za co jest odpowiedzialny ten czujnik w kolektorze ssącym?? ten z niebieską wtyczka.
    kwok
    Level 39  
    ten czujnik daje info o temp silnika dla ecu benzyny czyli na lpg nie ma wpływu

jaką masz elektronikę lpg? może to ona coś bruździ i zamyka krokowy na wężu do miksera Daj zwykły register na próbę
    ropez81
    Level 10  
    właśnie o to chodzi że nie ma krokowego jest zwykły registerek.
    mam 2 reduktory BRC jeden oryginalny do 100kw elektro electrix a 2 do 90kw
    electro pneumatic rozni sie tylko tym ze z przodu reduktora jest odpowietrzenie albo cos na zasadzie podcisnienia. wpinałem to w podcisnienie serwa przez jakies 10km działal ale był strasznie zamulony jechał ale moc silnika spadła o połowe.
    kwok
    Level 39  
    czyli wychodzi na problem z reduktorem
    jeśli ten podciśnieniowy ci chodził to możliwe że kwestia regulacji
    ten wężyk w podciśnieniowym jest niezbędny do otwarcia dopływu gazu do reduktora ale już w reduktorze - odpowiednikiem w nowszych jest elektrozawór na reduktorze
    możliwe że elektrozawory coś ciężko chodzą w środku albo są zasyfione

dopływ gazu pewnie wygląda tak: butla - elektrozawór przed parownikiem - parownik
    pisałeś że gaz z butli dobrze leci a sprawdzałeś czy do reduktora dobrze dochodzi tzn za pierwszym elektrozaworem?
    ropez81
    Level 10  
    witam. a wiec jezeli chodzi o reduktory to tak. gaz przez pierwszy elektrozawor napierdziela po malej kombinacji z kabelkiem do plusa sprawdziłem czy oba sie otwierają i podają gaz i jest ok otwieraja i slychac jak gaz przeplywa. czyli do reduktora gaz napewno dochodzi wykręcałem tez 2 elektrozawor odpowiedzialny za podawanie gazu juz na wtrysk i po przełączeniu na gaz otworem w ktorym znajduje sie ten 2 elektrozawor gaz sie ulatnia ale bardzo slabo. a gdy odkręcilem wąż gazu od miksera po przełączeniu gaz ledwo co sie pojawia. nie wiem jaki powinien byc przepływ bo jestem mechanikiem motocyklowym a one jak wiadomo gazu nie posiadaja:)
    kwok
    Level 39  
    Quote:
    wykręcałem tez 2 elektrozawor odpowiedzialny za podawanie gazu juz na wtrysk

zrób zdjęcie i wskaż który to zawór bo trochę nierozumiem ale jeśli od gazu w fazie jeszcze ciekłej to z niego też ma lecieć płynny gaz dość intensywnie
    Quote:
    gdy odkręcilem wąż gazu od miksera po przełączeniu gaz ledwo co sie pojawia. nie wiem jaki powinien byc przepływ

tam jest już tylko para gazu i tylko chucha więc nie ma w tym nic dziwnego że ledwo go widać - wygląda to jak falowanie gorącego powietrza