Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser zielony wymiana diody.

Adik 12 Mar 2010 09:05 4568 4
    Adik
    Level 20  
    Witam

Mam pytanie odnośnie lasera zielonego, mianowicie można znaleźć w sieci dużo ofert sprzedających tego typu lasery od mocy 5mW ... 200mW i więcej, ceny tych o większej mocy są również dużo większe i dochodzi jeszcze wątpliwość co do prawdziwej mocy oferowanego lasera.
    Po zapoznaniu się z budową lasera zielonego wyczytałem że "światło zielone (532nm) nie jest emitowane bezpośrednio przez diodę laserową, a powstaje w ośrodku optycznie nieliniowym ze światła podczerwonego 1064nm", moje pytanie czy każdy z tych laserów zielonych działa na takiej zasadzie, chodzi mi to o lasery typu wskaźnik, jeśli tak to czy kupując jakiś tani wskażnik małej mocy i wymieniając diodę na mocniejszą np. z napędu CD uzyskam ten sam efekt, tzn. laser zielony o zwiększonej mocy.
  • Helpful post
    c4r0
    Level 36  
    Są również inne lasery zielone (np. gazowe, barwnikowe) ale to zupełnie inna bajka. WSZYSTKIE zielone wskaźniki laserowe i moduły laserowe działają na zasadzie generowania drugiej harmonicznej, czyli na takiej o jakiej piszesz. Wymiana diody nie jest tak prosta jak się wydaje, a i kryształy zastosowane w takim laserze mają swoje ograniczenia jeśli chodzi o moc. Dodatkowo dochodzi problem poprawy chłodzenia w przypadku zwiększenia mocy, a często żeby poprawić chłodzenie kryształów trzeba by praktycznie całą konstrukcję zrobić inaczej. Na dodatek dioda laserowa z napędu CD się nie będzie nadawała bo emituje na długości fali 780nm a w laserach zielonych są diody 808nm i taka musi być zastosowana, a cena sklepowa takiej diody prawdopodobnie przekracza koszt całego wskaźnika laserowego o większej mocy. Wymiana diody laserowej w zielonych laserach z niskiej półki (nie wspominając już o chińskich pointerach czyli najgorszym szajsie) jest po prostu nieopłacalna.
    Adik
    Level 20  
    c4r0 wrote:
    ... w laserach zielonych są diody 808nm i taka musi być zastosowana

Mam jeszcze pytanie odnośnie powyższego wątku, laser zielony to 532nm, pomnożone przez 2 wynikające z generowania światła zielonego na drugiej harmonicznej daje 1064nm a kolega napisał że w laserach zielonych są diody 808nm.
    c4r0
    Level 36  
    W takim module jest laser na ciele stałym pompowany optycznie. Laser ten, oparty najczęściej na wanadianie itru domieszkowanym neodymem (Nd:YVO4) generuje promieniowanie o długości fali właśnie 1064nm, a pobudzany jest promieniowaniem 808nm emitowanym przez diodę laserową. Zobacz sobie obrazek u mnie na stronie: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=lasers/greenpointer
    Adik
    Level 20  
    Ok. teraz wszystko jasne, to było moje niedopatrzenie.