Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Filmy w DOS-ie - QuickView Pro

deliberabundus 24 Jan 2003 14:29 52787 211
    jerry77
    Level 26  
    W przypadku problemu z dźwiękiem, zazwyczaj pomaga ręczna konfiguracja. U mnie tez automatycznie nie wykrywał (SB Live). Poczytajcie w opisie do programu na temat przełącznika -w. A teraz opisik:
    Spisujemy sobie port, przerwanie i dma dźwiękówki, anstępnie uruchamiamy program poleceniem qv.exe -wa,b,c,d,e gdzie:
    a: typ karty:
    a=0: brak karty dźwiękowej
    a=1: Sound Blaster lub kompatybilna i ESS
    a=2: Gravis UltraSound Classic albo Max
    a=3: Windows Sound System
    a=4: Sound Blaster Pro
    a=5: Sound Blaster 2.0

b: adres portu w hexach
    c: IRQ
    d: DMA (dla Sound Blaster 16 i wyższych modeli: DMA 8 bit)
    e: DMA 16 bit (tylko dlaSound Blaster 16 i wyższych modeli)
    Przykład: "-W1,220,5,1" dla Sound Blastera, Port 220h, IRQ 5, DMA 1
    MCbx
    Level 28  
    Działa doskonale na PII 350MHz, już mi się AVIki nie tną, ale kiepskie kolory
    iNTELL
    Level 30  
    Ludzie, słuchajcie, może nie chodzi wam głos pod dosem bo nie macie dosowych sterowników do karty dźwiękowej zainstalowanych, co ?
    Platon
    Level 42  
    Tremolo - przeciez jest obsluga napisow. najpierw Alt+L na napis a potem wlaczyc film.
    dinthalion
    Level 14  
    [quote="deliberabundus"]:arrow: Darekk

SB 128 PCI i mam brak dźwięku, chociaż wypisue mi że mam kompatybilną z SB :).

SB128 != SB i nigdy zaden program ustawiony na SB/SBPRO nie zadziala na SB128. A co do QVPro to widocznie nie masz dosowych sterownikow do karty.

Mam jeszcze pytanie co do jakiści: Czy wszyscy maja jakość na poziomnie 640x480 przy 256 kolorach?

Liczbe kolorow sie zmienia w opcjach, a rozdzielczosc afair + i -.
    rider13
    Level 12  
    Chodzi swietnie na cyrixie MII pr 333 .Procesor faktycznie chodzi na 266.O ile po winda moglem tylko pomarzyc o ogladaniu ( obraz co 10 klatka a dzwiek z przed 10 min) teraz wstapuje we mnie nowa nadzieja :-)
    Ale glosu nie mam - jutro powalcze dalej

Arek
    Gelip
    Level 34  
    Może ktoś wie jak włączyć dźwięk w DOS'ie. Płyta główna SL-75DRV4.
    Na CD są sterowniki do DOS w katalogu viaac97 ale jak kliknę Install to wyskakuje komunikat:

Can not Find VIA Audio Device !!!

A jak kliknę Viaudio.com to wyskakuje taki:

If you want to run DOS legary game, please enable sound blaster Pro on BIOS setting first.

W BIOS'ie mam ustawione tak:

Integrated Peripherials --> VIA OnChip PCI Device --> VIA-3058 AC97 Audio --> Auto

O co tu chodzi?

Pozdr.
    dinthalion
    Level 14  
    Zamiast auto daj yes albo cos w tym rodzaju.
    Gelip
    Level 34  
    No tak tylko że ja mam do wyboru Auto lub Disable ??
    pawelek22
    Level 2  
    eee coś u mnie nie działa :cry: , obsługuje to divx 5 :?:
    Przemyslaw
    Level 28  
    Super program. Nie wiedzialem, ze w dosie, da sie takie cos zrobic. Filmy, ktore nie chodza pod Winda na celeronie 400 z plyta PC100, chodza plynnie chociaz w gorszej rozdzielczosci i z gorszymi kolorami. Wedlug mnie programik absolutnie super. Male a cieszy. Dawno sie tak nie ucieszylem z takiego sofciku.
    Vein
    Level 22  
    hmm no to teraz kumple się zdziwią :P, mówili że to niemożliwe bo "dos obsługuje tylko tryb tekstowy", oczywicie sie z nimi wyklucalem ale "oni wiedza lepiej" (pozapominali o starych grach dosowych ?!!?) hmm zobaczymy...
    KOLO22
    Level 13  
    Biore się do testów!
    Wprawdzie mam athlona 2500 ale kumpel ma 333 bodajże i chce sprawdzić czy będą działać!
    Ktoś chciał nowszą wersje!?
    Proszę bardzo prosto z serwera ftp ;)
    Attachments:
    kazik70
    Level 28  
    :lol: Czytam wasze posty, ściogam ten program uruchumiam i ziucha,
    jest to program z którego korzystałem od 94 do 97 roku, głównie do
    przeglądania zdjęć miałem w tedy super sprzęt optimusa,
    486sx 25Mhz 4Mb ramu 172Mb dysku, grafe isa cirus logic 512Kb,
    bez karty dźwiękowej.
    Chodziły mi krutkie filmy, wersja którą w tedy posiadałem nie
    wiedziała co to divix :)

Ach te w pomnienia, łza w oku się kręci.

Ludziom którzy mają problem z jakością lub dźwiękiem
    polecam uruchomić program z parametrm "qv.exe /?"
    Wyświetli się piękna lista parametrów ustawień,
    np od liczby kolorów jest parametr q
    q0 - True Color
    q1 - High Color
    q2 - 256 Color
    q3 - GrayScale :) polecam na słabych kompach

Ach, kocham czasy Dosa :lol:
    Kondzior
    Level 16  
    KOLO22: Po cholere odkopujesz trupy sprzed roku!!!! Kto bedzie chcial to i tak sobie progsa sciagnie... Lol
    Anonymous
    Anonymous  
    Platon
    Level 42  
    kazik70 - to samo z kolorami mozna zrobic w menu programu.
    kazik70
    Level 28  
    Gdyby było dokładnie tak samo to pocholere by dawali to dwa razy ;).
    Jeśli ktoś ma problemy ze zmianą kolorów, to wtedy może wystartować
    pragram z innymi kolorami. Kolory to był zreszto tylko jeden przykład,
    tych parametrów jest tam znacznie więcej.
    Lukasz1986
    Level 17  
    siemano ja wlasnie przez przypadek wpadlem na tego posta zadziekawil mnie "filmy w dos`ie" pomyslalem no nie mozliwe a jednak wlasnie sie naczytalem troche na tentemat i uwazam ze jest to calkowita rewelacja :O ja mam P133 64 SDRAM i karte s3 VIRGE 4MB i dziwiek ISA zaraz sie biore za grzebanie w nim bo jestem calkowicie zaszokowany ze jeszcze z takich gratow mozna cos wycisnac poza uzywaniem do sciagania plikow i dzialaniem jako prosty server a tu masz jednak nasz ukochany DOS wciaz zyje i nie dal nam tak szybko o sobie zapomniec (ahh co to byly za piekne czasy pierwszych komputeryzacji sam przestudiowalem troche ksiazek na temat komend dos`owskich eheh bylem do tego zmuszony bo wtedy poza Nortonem commanderem nic ciekawego nie bylo a wszystko sie opieralo na dos`ie) ale jesli ten perogramik jest taki dobry i bede mogl ogladac na nim filmy na P133 no to git :D jeszcze sie zapytam dzieki czemu zostal ten progam tak zrobiony poniewaz jednak DIVx wymaga troche sporej mocy obliczeniowej wiec jak to zostalo zmyslnie skonstruowane czy moze wie ktos jak to dokladnie dziala ?? :roll:

eheh uruchomilem programik pod windXP na swoim kompie( A 1600+ 512RAM GF4MX440) tylko ze gdy uruchamiam film to mam czarne tlo i dzwiek niezle przerywa :/ i nie da sie z niego nic zrozumiec (tylko jakies traski itp.) moze to dlatego ze uruchamiam pod XP :D ale jesli ktos wie jak pozbyc sie tego problemu to porsze o pomoc :D
    Anonymous
    Level 1  
    k0niu
    Level 23  
    niestety przy uruchamianiu filmu pojawia sie tylko 1 klatka i potem jakis blad [PMODE/W]
    nie wiem co to znaczy, ale filmow i tak nie moge ogladac
    komp cel 433@540 192MB RAM, bez HDD, tylko z dyskietki startowej
    moze ktos wie dlaczego tak sie dzieje??
    Lukasz1986
    Level 17  
    k0niu wrote:
    niestety przy uruchamianiu filmu pojawia się tylko 1 klatka i potem jakis blad [PMODE/W]
    nie wiem co to znaczy, ale filmow i tak nie moge ogladac
    komp cel 433@540 192MB RAM, bez HDD, tylko z dyskietki startowej
    moze ktos wie dlaczego tak się dzieje??
    a to ty film odpalasz z CD-rom`u czy z HDD bo u mnie na P133 jak odpalam film do dysk pracuje pelna parą :D heeh a z CD-eka moze sie ciac ze wzgledu na predkosc
    k0niu
    Level 23  
    odpalam programik z dyskietki, a z cdromu to idzie film
    udalo mi sie odpali film po zmniejszeniu predkosci taktowania, ale niestety bez dzwieku
    moze ktos wie jak odpalic dzwiek??
    bo ten programik do blastera wykrywa mi karte dzwiekowa i instaluje, ale w programie dzwiek nie idzie
    WoŹnY
    Level 28  
    Proponuję popróbować z CINEMIX i MOVIX aba oparte na jądrze LINUKSa. Można wypalić płytke bootowalną, lub dołączać 2,88 MB do każdego filmu i możemy ogladać posiadając tylko płytę procesor (najlepiej ok 300MHz, ale na słabszych też chodzi) i napęd CD. Nie trzeba mieć żadnego systemu ani nawet dysku. Wykrywa większość kart muzycznych jak i graficznych. Powodzenia jeśli ktoś chce próbować :!:

ACHA i JESZCZE JEDNA WAŻNA SPRAWA: PROGRAMY SĄ FREEWARE
    WoŹnY
    Level 28  
    Jka dotąd można było CINEMIXA złapać na stronce:
    www.cinemix.prv.pl
    k0niu
    Level 23  
    odpalilem QV na 486 100Mhz 48MB RAM
    chodzilo jakby nie moglo ok 1FPS i dzwik co 10 s przerywany