Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak to podłączyć antena automatyczna od audi

borrysek 13 Mar 2010 10:12 4607 8
  • #1 13 Mar 2010 10:12
    borrysek
    Warunkowo odblokowany

    Witam mam taki problem dostałem używaną antenę automatyczną od audi 80 B4 cabrio i chciałbym ją zamontować w moim oplu lecz niemogę znaleźć żadnej wskazówki jak to podłączyć. Antena została wymontowana mało fachowo posiada wychodzące z obudowy silniczka trzy piny na jednym była wsówka z czarnym kabelkiem (najmniejsza) a pozostałe dwa były wolne. Ten podwujny czarny kabelek to moja sprawka, niesugerować się nim. Co mnie jeszcze dziwy wychodzi krótki ucięty kabelek zaraz pod przewodem antenowym także koloru czarnego (niemam pojęcia od czego jest) a także osobna masa z anteny. Proszę o jakąś pomoc ponieważ w większości automatów zauważyłem jedynie trzy kable i po sprawie. Wiem że mogą być problemy bo nie ten typ auta czy coś ale radio też nie orginalne grundig z tego co wiem jest ze sterowaniem anteną. Ogólnie całe audio jest dokładane. Załączam fotki. Pozdrawiam.



    Jak to podłączyć antena automatyczna od audi Jak to podłączyć antena automatyczna od audi

    0 8
  • Relpol
  • #2 14 Mar 2010 10:11
    ciuqu
    Poziom 33  

    Witam

    Te trzy piny to + - i remote, jednak nie pomogę ci który jest który, ale prawdopodobnie ten z najmniejszą wsuwką to remote.

    Sprawdź miernikiem czy jest przejście między jednym pinem a masą anteny i tak znajdziesz minis (choć wcale nie musi) zmierz też rezystancje pomiędzy pinami może posiada diodę "Zaporową" zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją.

    Czarny kabelek może być od wzmacniacza antenowego

    Pozdrawiam

    0
  • Relpol
  • #3 14 Mar 2010 12:36
    borrysek
    Warunkowo odblokowany

    Ok dzięki sprawdzę co tam jest ale jeszcze patrzyłem przy tym audi od którego wzięta jest antena i był tam kabelek który by pasował do tej anteny. Wrzucam nowe fotki bo wygląda to tak jak by chciało pod jakiś przekaźnik być podłączone. Niestety dalszej części instalacji nie było autko zdekompletowane. Może z tych fotek coś wyniknie. A to remote to chodzi o wyjście sterowania z radia czy co to takiego bo w kwestii elektroniki to wiedzę mam znikomą prosił bym tak mową potoczną, a nie fachową jak można.


    Jak to podłączyć antena automatyczna od audi Jak to podłączyć antena automatyczna od audi Jak to podłączyć antena automatyczna od audi

    0
  • Pomocny post
    #4 14 Mar 2010 12:50
    ciuqu
    Poziom 33  

    Sprawa wygląda teraz trochę inaczej jeśli są to rzeczywiście oryginalne kabelki

    czerwony +
    Czarny -
    Biały remote

    Ale 100% pewności nie mam.

    Remote to sterowanie - możesz podpiąć do radia albo + po stacyjce.

    0
  • #5 14 Mar 2010 13:55
    borrysek
    Warunkowo odblokowany

    Doszedłem do tego że ten biały i czarny kabelek to jedno, masa jest jeszcze dodatkowa co nie zauważyłem wkręcana w obudowę śrubka (na fotce widać) daje nam masę a czerwony to (+) tak jak pisałeś sterowanie biały czyli jak podłączam na krótko masę i biały z czerwony razem pod + to antena się wysuwa a jak odłączę sam biały antena się chowa. Zostaje jeszcze kwestia wzmacniacza ten krótki kabelek pod wkręcaniem przewodu antenowego pod co go dać?? Dzięki za pomoc jak coś to jeszcze będę pisał.

    0
  • #6 14 Mar 2010 15:15
    ciuqu
    Poziom 33  

    Jeśli jest to rzeczywiście wzmacniacz to najlepiej pod + po stacyjce możesz też pod remote z radia ale nie wiadomo jaki prąd pobiera, sprawdź miernikiem czy to nie jest jakaś dodatkowa masa.

    0
  • #7 15 Mar 2010 13:50
    borrysek
    Warunkowo odblokowany

    Dzięki za podpowiedzi ale z żalem muszę stwierdzić że chyba antenka uległa zniszczeniu zapewne przez moje kombinowanie syduacja wygląda tak że po odłączeniu białego przestała się chować rozebrałem ją i tam taki układ się rozsypał ponoć kondensator ale nikt w żadnym elektronicznym nie wiedział co to jest dopiero jeden elektronik coś stwierdził nawet podlutował inny układ że niby to ale itak nie działa naszczęście nic za to nie wzioł. Układ ten co był to taki mały zielony prostokąt z dwoma girami oznaczony 63 1826 0048, a teraz wlutowany mam kondensator 100nK 100V-. A tak też myślę że może jeden z przekaźników poszedł ponieważ jak mechanicznie go złącze to silnik kręci w drugą stronę. A jeszcze mam takie pytanie czy taka antenka sama powinna się zatrzymać jak się wysunie i schowa ponieważ mi cały czas silniczek kręcił nawet jak była już wysunięta do końca.

    0
  • #8 15 Mar 2010 19:21
    ciuqu
    Poziom 33  

    Prześlij zdjęcie płytki i tego elementu.

    Antena może mieć krańcówki mechaniczne, lub przeciążeniowe (u ciebie chyba te drugie)

    Pozdrawiam

    0
  • #9 16 Mar 2010 21:33
    borrysek
    Warunkowo odblokowany

    Przesyłam zdjęcie płytki zaznaczyłem na nim grubym kółkiem ten układ co się posypał z tym że teraz jest ten nowy co elektryk założył. Niestety nie mam tego układu co wylutował bo go po prostu wyrzucił ale narysowałem go może nie artystycznie ale dokładnie takie coś to bylo prostokątne z tamtym oznaczeniem i takim kolorem, w środku były jakieś płytki metalowe jedna na drugiej, wygląda na kondensator. Na zdjęciu gdzie widzimy przekaźniki zaznaczyłem ten co odpowiada za zwinięcie anteny jak go zetknę mechanicznie to zmienia silnik obroty. Dzisiaj podłączyłem jeszcze raz układ pod 12V i odziwo silniczek pracuje (wysuwa) i w pewnym momęcie się zatrzymuje czyli dobrze gorzej ze zwinięciem anteny. Jeszcze się tak zastanawiam może błąd robię że nie sprawdzam tego w pojeździe pod radiem tylko pod 12V zasilaczem, sterowanie i + daje razem to wysuwa, odłączam sterowanie to powinien się cofnąć a on nie reaguje. Nie wiem czy te zdjęcia coś pomogą bo niestety jakość nie powala robiłem telefonem jak będzie potrzeba to spróbuje jutro skołować cyfrówkę i wstawię lepsze.

    Jak to podłączyć antena automatyczna od audi Jak to podłączyć antena automatyczna od audi

    Jak to podłączyć antena automatyczna od audi



    Ciąg dalszy w dziale elektroniki https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1626731.html

    1