Witam
Chciałbym przedstawić urządzenie stację lutowniczą z zasilaczem symetrycznym jaką wykonałem. Pierwotnie chciałem wykonać dwa osobne urządzenia, lecz połączenie ich w jednym zmniejsza koszt, i może być konkurencyjny do zasilaczy i stacji z allegro. Poza tym wiedza jak to działa jest bezcenna:), a w przypadku awarii naprawiłbym to bez problemu. Jest to pierwsza konstrukcja, jaką prezentuję na DIY.
Stacja lutownicza jest to projekt z PE 3/99. Płytki i schemat prawie jak w oryginale. Zgodnie z sugestią kolegi Alpik dołożyłem rezystor 1k równolegle do R1 i do R5 równolegle kondensator 470nF. Zapobiegło to brzęczeniu przekaźnika. Zamiast R11 i R12 wstawiłem potencjometry, w celu ustawienia dokładnie zakresu 150mV-450mV na P3. Kalibrowałem poprzez pomiar napięcia termopary (info https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=696199#696199). Nie jest to temperatura końca grota, ale i tak lutuje "na czuja".
Sekcja zasilacza symetrycznego to konstrukcja z EP 11/99 . Jako tranzystory mocy zastosowałem po dwie pary darlingtonów MJH11022/MJH11019 pochodzące z demontażu. Prąd zasilacza ograniczony został do 4A, napięcie +-15.
Sekcja pomiarowa to 2x woltomierze na ICL7107 z płytkami wg projektu kolegi Matelelektronik Link. Ponieważ miałem już zasilanie symetryczne z sekcji pomiaru temperatury, zrezygnowałem z układu 7660.Żeby ustabilizować pomiar, zakres woltomierzy ustawiłem na 2V i dołożyłem zewnętrzne napięcie odniesienia.
Wszystko zasila jeden transformator toroidalny. Koncepcja się zmieniała podczas budowy. Pierwotnie był to 2x12 4,1A. Dowinąłem uzwojenia wtórne. Ostatecznie trafo ma 2x12 i 2x16, i wydajność prądową około 3A(przy tym obciążeniu na wtórnym jest 16,2V). Obudowa wykonana z blachy. Front wydrukowany na laserówce i zalaminowany.
Koszt:
-Trafo 60zł (sklep)
-Kolba 39zł (sklep)
-Radiator 15zł (sklep)
-Drobne elementy elektroniczne około 30zł (allegro, sklep)
-Obudowa 0 (własne wykonanie)
Najdroższe to elementy ze sklepu. Zaopatrując się na allegro czy mając więcej części demontażowych dałoby się obniżyć znacznie koszt. Najwięcej problemów było z upchaniem całości do obudowy.

Cool? Ranking DIY