Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Libherr ICUS 30130 miga superfrost i temperatura, nie mrozi

nillu 16 Sep 2015 13:14 18660 47
Altium Designer Computer Controls
    Juras.
    Level 1  
    Witam.
    Odpowiadam tym, którym migała dioda temperatury oraz oświetlenie w lodówce.
    W pierwszej fazie chłodziarka chodziła poprawnie, miganie było sporadyczne, później już nie ustawało, a na końcu przestał się załączać agregat tzn. próbował, ale trwało to ok. 1s.

Migające światło świadczy o problemie z modułem elektronicznym. W moim przypadku wymieniłem kondensator przeciwzakłóceniowy i chłodziarka zaczęła działać poprawnie.

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    maciej112_77
    Level 1  

Witam, przyłączam się do wątku - miganie diody "3" i Super Frost.
    Miałem właśnie taki przypadek. Lody się rozmroziły, w zamrażalniku było ledwie poniżej zera, w komorze lodówki około 12°C. Co prawda jakiś czas wcześniej żona wstawiła do lodówki gorący kisiel, co wytworzyło na tylnej ściance lód grubości około 2 cm! W kwestii kobiet nie będę się więcej rozwodził, każdy kto ma kobietę wie jak jest. Nie wierzę, że to uszkodziło czujnik, który jest przecież hermetyczny.

W chłodziarce, w okolicy lampki znajdują się dwa czujniki. Jeden jest na ściance tylnej i ma oznaczenie czerwone (na przewodzie czujnika). Drugi jest na ściance bocznej i ma oznaczenie zielone (też na przewodzie czujnika). Czujniki te wchodzą do sterownika nad drzwiami.

U mnie padł ten na ściance bocznej (zielony) - migała dioda "3" i Super Frost - czujnik wykazywał rezystancję 360Ω. Po wstawieniu zamiast niego rezystora 5kΩ, lodówka przestała migać i zaczęła chłodzić normalnie. Zamrażarka też zaczęła działać i osiągnęła -20°C. Przy czym w chłodziarce (sprawdziłem) - utrzymuje się ok. 5°C- tak jak ustawione na pokrętle. Gdy spróbowałem zamienić uszkodzoną czujkę zieloną z dobrą czerwoną (na sterowniku), zaczęła migać dioda "1" i Super Frost. Teraz wstawiłem zamówioną w serwisie czujkę i działa OK.

Choć dziwi mnie, że czujniki są jakby podłączone odwrotnie do sterownika:
    czerwona czujka wchodzi na oznaczenie zielone, a zielona na bezbarwne.
    (Do wymiany czujnika bez wystawiania lodówki potrzebny jest sznureczek). Wystawienie i tak niewiele pomoże. Nowy czujnik ma rezystancję ok. 5KΩ w ok. 20°C.

Ma ktoś może schemat tego prostego w sumie urządzenia? Aha czujnik ma numer zamówieniowy: 9590 142-00, 120zł netto.

Pozdrawiam
    Maciej
  • Helpful post
    mpol67
    Level 13  
    Serwisuję Libherra już wiele lat, i nigdy nie spotkałem się z takim rozlokowaniem czujników o jakim piszesz (kolory). Zielony jest zawsze czjnikiem parownika, czerwony powietrza. Zmiana lokacji czujników świadczy wyłącznie o tym, że w twojej chłodziarce ktoś już grzebał. Czujnik 9590142 nie posiada oznaczeń kolorystycznych, i jest dedykowany do chłodziarek i zamrażarek wyprodukowanych po 2005 roku, jest to zestaw serwisowy w komplecie ze złączem skręcanym.

Dodano po 26 [minuty]:

Witam.
    Mruganie SF i 3 na wyświetlaczu chłodziarki to uszkodzenie czujnika parownika chłodziarki, zielonkawy nalot na rurkach - normalne ślady topnika po lutowaniu, nieszczelność objawia się śladami oleju na rurkach, chociaż nie zawsze.
    Jeśli mruga światło a sprężarka ma kłopoty ze startem - usterka sterownika elektronicznego. Ciągła praca sprężarki - usterka jednego z czujników lub ulot czynnika, praktycznie nie diagnozowalne dla użytkownika (trudne i zbyt wiele pisania) jeśli sprzęt chłodzi.
    grzechu82
    Level 12  
    Witam
    U mnie też pomogła wymiana kondensatora przeciwzakłóceniowego i lodówka po nim dobrze mroziła i termostat działał OK - także wizyta w sklepie elektronicznym i lodówka działa
    wejog
    Level 13  
    Miałem podobne objawy- migała SF i dioda 3, od ponad roku, ale obecnie mam migotanie światła w lodówce i na dodatek sprzęt nie chłodzi - czy wymieniać całą elektronikę - koszt w North ok 320 z przesyłką , czy grzebać po elektronice i szukać usterki.
    Tu piszecie o wymianie kondensatora p.zakłóceniowego - gdzie on się znajduje?
    Czy na tej płytce z elektroniką czy przy sprężarce?
    Mój sprzęt to lodówko- zamrażarka CPES4003020B nr servisowy 0977190-02
  • Altium Designer Computer Controls
    wejog
    Level 13  
    Sprzęt naprawiony - wymieniłem kondensator 680nF/ 275 V AC, znajdujący się płytce elektroniki i lodówka ruszyła.
    Kondensator musi być z rozstawem nóżek (raster) 22,5 mm.
    Oryginalny stracił pojemność - miał tylko 120nF zamiast 680.
    13Paolo13
    Level 1  
    Witam,
    Proszę o informacje, jak wyciągnąć moduł sterujący, żeby wymienić kondensator.
    wejog
    Level 13  
    Moduł jest za przyciskami i pokrętłami w górnej części lodówki.
    Aby zdjąć jego obudowę trzeba odkręcić 2 śrubki TORX15 , dostęp do nich jest możliwy po otwarciu drzwi i wyjęciu zaślepek.
    Zdejmuje się całą obudowę wraz z modułem - uwaga krótkie przewody!
    Jak ktoś ma trochę zdolności manualnych to nawet nie trzeba wtyczek wypinać, tylko wyjąć płytkę z zatrzasków i lutować.
    mappie
    Level 9  
    Ten sam problem i u mnie. Początkowo migało oświetlenie, po jakimś czasie lodówka przestała mrozić/chłodzić. Pomogła wymiana kondensatora w module sterującym.
    calixto
    Level 23  
    W mojej lodówce Liebherr CPes40030 20B nr servisowy 0977190-02 był ten sam problem. Lodówka migała oświetleniem i zatrzymywał się kompresor. Po zdemontowaniu panelu okazało się, że kondensator na płytce sterującej ma wyraźne wybrzuszenia. Po wymianie wszystko śmiga. Dziękuję za pomoc!
    rember
    Level 11  
    Witam
    W miarę możliwości chciałbym odświeżyć temat. Prosiłbym o pomoc w diagnozie i ew. naprawie gdyż migające superfrost i temperatura dopadło także i moją lodówkę. Co do okoliczności to nastąpiło to po wyłączeniu i rozmrożeniu lodówki, nic nie wskazywało na jakiekolwiek uszkodzenie. Lodówkę wyłączyłem pokrętłem do pozycji 0 i pozostawiłem do rozmarznięcia. W dniu następnym po wyczyszczeniu włączyłem, przekręciłem pokrętło i nic, a lodówka nie startuje.

Dopiero po chwili gdy nacisnąłem 2x superfrost zapaliło się światło wewnątrz, zaczęła także migać superfrost i temperatura 1. Po chwili kompresor włączył się i działał przez około 5 minut. Pokrętło od termostatu w ogóle nie działa pozycja 0 nie wyłącza lodówki. Czytając forum wyczytałem, że może to być związane ze zbyt wysoką temperaturą, dlatego tez kilkukrotnie włączałem i wyłączałem lodówkę z prądu. Oczywiście było tak samo, aż do lekkiego schłodzenia wnętrza lodówki i zamrażarki.

Obecnie lodówka pracuje i chłodzi, jednak nie działa pokrętło termostatu. Agregat pracuje cały czas, a na wyświetlaczu miga superfrost i temperatura 3. Dobrze, że w ogóle chodzi, jednakże coś się zepsuło i nie wiem co. Czy jesteście mi w stanie pomóc w zdiagnozowaniu problemu? Moja lodówka to Liebherr ICUS 3013 index 21C
    wejog
    Level 13  
    Ja bym zaczął od sprawdzenia kondensatora w zasilaczu , tego na wejściu płytki sterowania.
    Czy nie przebity i czy ma właściwą pojemność.
    Sam miałem takie same objawy i wymiana kondensatora pomogła - popatrz na posty moje posty 35, 36 wstecz
    rember
    Level 11  
    Czy macie może jakieś zdjęcia może filmy z demontażu panela czy tez przeprowadzonych napraw tej lodówki? Z całą pewnością były by pomocne dla mnie jak i innych osób, które dopadnie ten sam problem.
    wejog
    Level 13  
    Ja, nie miałem ale naprawa jest banalna - otwierasz drzwi w obudowie panela sterującego i są dwie zaślepki na zmianę kierunku otwierania drzwi - demontujesz je przez podważenie śrubokrętem i tam są 2 wkręty na TORX-a bodaj 16 lub 20, odkręcasz je i masz całą obudowę ze sterowaniem luźną.
    W niej jest cała automatyka - 1 płytka drukowana, mocowana na zatrzaskach i to wszystko

Trzeba tylko uważać na kontaktron od światła wewnątrz lodówki. przy ponownym demontażu musi być w tym samym miejscu
    Najlepiej od razu mieć ten kondensator do wymiany i wymienić.
    Frodek
    Level 13  
    Potwierdzam u mnie zadziałało od razu po wymianie kondensatora. Jest jeden problem WENTYLATOR nie kręci się. Nie wiem gdzie on wchodzi na płytkę i czy zawsze chodzi czy tylko w określonych warunkach. Śmigło mechanicznie obraca się, ale samo z siebie przy pracy lodówki nie. Coś ktoś wie o co chodzi? Jak zaczęła lodówka fiksować to go wyłącznikiem wyłączyłem i przez jakiś czas było lepiej. Później lodówka oszalała to jej wymieniłem kondensator i jest OK, ale wentylator już nie działa.
    rember
    Level 11  
    Witam
    Wracając do tematu mojej lodówki to po 2 latach w końcu zabrałem się do naprawy SF i migającej diody 1 i 3.

Z myślą o wymianie kondensatora dzielnie rozebrałem panel sterujący, jednak ku mojemu zdziwieniu i zadowoleniu oczywiście okazało się, że wszystko jest sprawne, a jedynie obłamał się trzpień pokrętła załączającego i regulującego temperaturę. Naprawa 2.80 zł.- oczywiście nowa i oryginalna cześć zamienna.

Lodówka była wyłączona na termostacie i w przypadku zaniku zasilania trzeba było ją ręcznie włączyć, nie włączała się z automatu, a jedynie po 5 krotnym naciśnięciu SF. Wtedy włączał się tryb awaryjny. Tak funkcjonowałem przez 2 lata z myślą o najgorszym, zatem nie czekajcie tak długo jak ja bo naprawa może być banalna. Nie ma problemu z rozebraniem wszystko bardzo intuicyjne.
    Dziękuję zatem za wszystkie porady.
    Edit:
    Jednak nie jest tak cudownie. Niby wszystko działa i lodówka chłodzi, zamrażalnik mrozi, tylko światła w lodówce brak nie wiedzieć czemu. Dodam, że żarówka sprawna. Jakieś pomysły?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    rember
    Level 11  
    Sprawdziłem prąd nie dochodzi. Ktoś wie która to wtyczka na sterowniku?
    trabyrbod
    Level 1  
    Halo halo!

Moja lodówka Liebherr 30130 też zachorowała na SF+3 i będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc bo przejrzałem forum i jakieś dyskusje za granicą ale być może krótka podpowiedź załatwiłaby sprawę.

Objawy: Nie mrozi, mrugają razem: Superfrost + dioda LED przy temperaturze 3.
    Za namową kilku osób na forum przelutowałem kondensator przeciwzakłóceniowy na nowy ale to niestety nie pomogło.

Czyli to może być jeden z czujników?
    Jak to sprawdzić?
    Co z tego może wyniknąć i jakie części gdzie zamówić i jak je wymienić?
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pytanie dodatkowe: Czytałem że wciśnięcie SF pięciokrotnie włącza tryb awaryjny i lodówka ratuje jedzenie. Czy to prawda? Kiedy wciskam 5x SF dioda LED z 3 przeskakuje na 9 i przestaje mrugać SF. Nie włącza się agregat. Nic się nie dzieje.

Help bo mi się wszystko rozmraża:(
    Bartek