pawcio1979 wrote: Witam.
Tak jak w temacie potrzebuje pomocy w wyborze tunera do Cyfry+
Mój wybór pada na jeden z tych tunerów. Znam parametry jednego jak i drugiego, wiem co mają "na pokładzie" ale potrzebuje rzetelnej porady odnośnie stabilności.
Czy kierować się w stronę starszego (zapewne brak nowych aktualizacji w przyszłości) nie posiadającego tunera DVB-T ale za to słynącego ze stabilności z Cyfrą+ modelu 8900 czy raczej iść w stroną Arivy. Nowszy, wbudowany tuner DVB-T, ponoć też stabilny.
Witam!
Nie mam dużego stażu i wielkich zasług na forum, ale mam dziś trochę czasu i z chęcią przekażę zainteresowanym moje spostrzeżenia z użytkowania Fergusona Ariva HD Combo.
Tak na wstępie, to wcześniej użytkowałem przez kilka lat tuner PHILIPS 6010 z kartą CYFRY+ (do dziś pozostałem wierny tej platformie). Telewizor mam już stary, ale jeszcze niezły, a zepsuć sam się nie chce tj. SONY 29” 100Hz.
Po awarii PHILIPS-a stwierdziłem, że kupię nowy tuner, ale już HD (tak na przyszłość jak zmienię TV). Zgroza. Na rynku jest taki wybór, że zgłupiałem. W sieci opinii znalazłem mnóstwo. Ten zaleca to, a tamten to i w końcu zbaraniałem. Przypomniałem jednak sobie, że kiedyś znajomy pokazywał mi fajny tunerek firmy FERGUSON. Nie pamiętam jednak modelu, ale podobała mi się jego prosta obsługa. No i przy wyborze nowego zawęziłem marki do FERGUSONÓW. Oj znów tego trochę jest. Zaczęło się czytanie opinii. I znów jedni chwalą, inni nie. Poszukałem nowości i pojawiły się ARIVY. No to wybór padł na Fergusona Ariva HD Combo. Dopiero 3 tydzień go testuję, ale myślę, że mogę już coś o nim powiedzieć.
PLUSY (wg mnie):
tuner DVB-T (nowe TV w większości już go mają, a ja nie) z którym nie mam problemów, ale musi być odpowiednio mocny sygnał z anteny naziemnej,
obraz ładniejszy niż na PHILIPS 6010,
proste i łatwe menu
pilot wielofunkcyjny (tuner oraz TV obsługuję jednym pilotem)
USB do podpięcia PEN-a lub dysku twardego w celu nagrywania, jakość odtwarzania bez zarzutu (nie mylić z odtwarzaniem dvix, bo tego nie czyta), ale czyta za to muzykę MP3 i odtwarza zdjęcia
działa ze splitterem bezprzewodowym przy rozdzielaniu sygnału z jednej karty na kilka tunetów
MINUSY (wg mnie):
czasem się zacina na rożnych programach i ta „losowa stopklatka” mnie denerwuje, a radzę sobie wtedy z tym tak, że nie czekam, aż wskoczy obraz (a trwa to niekiedy kilkanaście do kilkadziesiąt sekund), tylko na pilocie włączę jeden kanał wyżej lub niżej i zaraz wrócę na ten oglądany – pomaga,
martwi mnie to, że mój TV nie widzi telegazety przy podłączeniu z ARIVĄ przez kabel EURO w gniazdo AV, a z PHILIPSEM nie miałem z tym problemów (włączyłem kanał np. TVP1 w tunerze i przycisnąłem telegazetę w TV i mogłem czytać, a w ARIVIE tak się nie da). Można oczywiście korzystać z telegazety w tunerze, ale jest mało funkcji do jej obsługi i jest mały ekran.
To byłoby na tyle z moich spostrzeżeń, a gdy coś nowego zauważę, znów dam o sobie znać. Pozdrawiam i myślę, że moje wypociny komuś pomogą w wyborze lub obsłudze.