Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nashuatec DSC38u - czarny jest blady

krzysio_f 13 Mar 2010 16:00 1160 5
    krzysio_f
    Level 11  
    Witam

Pojawił mi się komunikat o wymianie bębna więc zakupiłem nowy. Zanim wymieniłem zauważyłem że słabnie (blednie) czarny. Wymieniłem więc na nowy i dalej jest tak samo, czyli blado na czarno, kolory są super.
    Co zrobić z w takiej sytuacji?
    gasior
    Level 26  
    Czy to przypadkiem nie to samo co Ricoh AP3800C? Wymienic zespol developera i sypac oryginalny toner. Z zespolu bebna mozesz miec conajwyzej brudzenie i linie, a nasycenie koloru zalezy od developera. Powodzenia
    krzysio_f
    Level 11  
    gasior wrote:
    Czy to przypadkiem nie to samo co Ricoh AP3800C?

To to samo, jeszcze jest to samo co CL7000.
    Toner mam oryginalny, natomiast bęben "zaświecił do wymiany" ale skoro to deweloper to lipa. I nic mu nie pomoże ? :)
  • Helpful post
    gasior
    Level 26  
    No niestety, skoro pozostale kolory sa ok - to ewidentnie lezy czarny developer. Pozdrawiam
    bayer17
    Level 20  
    jeżeli chodzi o komunikat wymień bęben to jest wyświetlany na podstawie licznika a nie zużycia materiałów, proponuję wymienić bęben i porównać czerń, sama wymiana ew czyszczenie może znacznie pomóc jeżeli nawet po wymianie czerń nie jest prawidłowa to wymiana developera :) z tym że należy jeszcze stwierdzić co znaczy słaba czerń jeżeli jest zauważalna tylko z bliska to może być ok jeżeli staje sie "ołówkowa" to już większy problem zawsze po wymianie możesz w kodach zmieniać napięcia na rolkach z tym że nie polecam znacznej zmiany wartości na długi okres czasu :)
    krzysio_f
    Level 11  
    Wymiana dewelopera załatwiła sprawę.