Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stereo do pokoju 30m2 - amplituner + glosniki + odtwarzac CD

griffin777 13 Mar 2010 22:05 2199 4
    griffin777
    Level 12  
    Witam,
    Chcialbym kupic moj pierwszy zestaw audio do pokoju okolo 30m2.
    Chodzi dokladnie o amplituner + glosniki + odtwarzacz CD

Amilituner:
    Chcialbym moc podlaczyc
    * na stale: telewizor, POD XT - (preprocesor gitarowy z wewnerzna karta dzwiekowa) , play station, odtwarzacz DVD, odtwarzacz CD, moze gramofon,
    * od czasu do czasu: laptopa

Nie chcilbym zeby wzmacniacz byl zbyt mocny, tzn nie mam zamiaru puszczac muzyki bardzo glosno - ale chcialbym zeby przy normalnym sluchaniu byl wysterowany (galka glosnosci ustawiona np na 5,6 a nie na 1).
    Wazne jest dla mnie zebym mogl sobie podpiac do niego moja gitare - poprzez PODa XT.

Glosniki:
    Slucham glownie bluesa/rocka (Lez Zeppelin i t p) oraz czasem mocniejszego rocka progresywnego (Dream Theater) oraz mouzyki lagodnej i spokojnej.
    Mam zamiar je podwiesic pod sufitem wiec nie jest wskazane zeby byly zbyt duze.

Odtwrzacz CD:
    Czy jest sens kupowac odtwarzac CD wogole jesli i tak planuje kupic odtwarzacz DVD?

Na wszystko to moge przeznaczyc nie wiecej niz 3000 a jesli by mi sie udalo przeznaczyc 2000 to dodatkowo bede mogl sobie wymienic mojego PODa XT na PODa X3 co bylo by dla mnie super plusem.

Co polecicie w takiej sytuacji moi drodzy experci?

pozdr
    Piotr
    griffin777
    Level 12  
    Pozwolcie ze odswierze temat, wlasnie zebralem kase i jestem gotowy do zakupow. Mam tylko jeden problem, nie wiem co kupic :)
    Pomozcie.

Słownik poprawnej polszczyzny...
    Regulamin p.15
    (dj-MatyAS)
    Zagór
    Level 19  
    Jak chcesz kupić głośniki małe to przy takim funduszu proponuje jakieś 2 małe jak mówisz i do tego subwoofer postawisz gdzieś w kąt i efekt będzie super...

Moderated By dj-MatyAS:

Niestety, ale z Kolegi "porady" nie wynika nic konkretnego.
    Regulamin p.12 - porada bezwartościowa.
    Ostrzeżenie.

przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    przemo-lukas wrote:
    Ja również polecam fx300. Co do wzmacniacza.
    NAD C352
    Poczytaj też o MUSIC ANGEL XD-800MKIII. Słyszałem oddzielnie FX300 i ten wzmacniacz lampowy. Jednak w najbliższej przyszłości posłucham ich razem, oraz z amplifonem wl25 z lampkami EL 34 i 6P3S.

No i w przyszłości pomyśl nad zmianą źródła ewentualnie jeśli pliki "bezstratne" z komputera, to DAC najlepiej przez wyjście optyczne.

Odsłuchiwał będę te wzmacniacze z DAC Beresford TC-7520 (chyba w wersji podstawowej).
    griffin777
    Level 12  
    Troszke nie bylo ruchu w tym watku wczesniej i zrobilem sam troche reaserchu w tym temacie i wybralem Tonsil Fiesta i Yamaha rx 797. Ta Yamaszka jest podobno niezla jak na amplituner a Tonsil Fiesty sa chyba podobne do FX300 stymze FX300 troszke nie pasuje mi pod wzgledem wygladu. Co myslisz? Bedzie to hulac razem?