Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

STK500V2 i Eclipse galileo

skynet77 14 Mar 2010 00:41 1341 2
  • #1 14 Mar 2010 00:41
    skynet77
    Poziom 9  

    Witam !

    Jako że miałem długą przerwę, chciałem powrócić do programowania !
    Kolega Mirekk36 przedstawił i opisał elegancko środowisko Eclipse i tym tez się zająłem. Niestety nie potrafię sam skonfigurować ostatecznie tegoż oto programu ;/

    Mam plugin'y AVr itd, tworze nowy projekt, ale nie wiem zupełnie jak programować klocka z poziomu eclipse używając przy tym programatora AVR PROG (STK500V2)

    Jeśli ktoś zna przyczynę proszę o oświecenie mnie :D ...Dodam ze google i elektorde juz przeszukałem, ale zdaje się ze nie miał nikt takiego prostego problemu.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 14 Mar 2010 09:58
    LiMuBai
    Poziom 14  

    Kolega chyba minal sie z dokumentacja samego pluginu - ten plugin to tylko plugin - potrzebujesz AVRDude do tego i odpowiednio skonfigurowac Eclipse a konkretnie:

    Menu:
    Project >> Properties >> pozycja AVR >> subpozycja AVRDude

    Tutaj powinienes wiedziec co i jak:
    w liscie rozwijalnej masz "Programmer configuration:"
    wybierz/dodaj nowa - i tam ustawiasz w nowym oknie rodzaj programatora - obsluguje dosc pokazna game.

    jeszcze:
    C/C++ Build >> Enivorment
    i sprawdz zmienna AVRDUDEPATH

    Do tego masz jeszcze

    Menu:
    Project >> Properties >> pozycja AVR >> Target Hardware
    *(w razie zmiany klocka podczas pisania projektu - to co wybierasz na poczatku tworzenia projektu)

    Przy dobrej konfiguracji masz button AVR i wrzuca do procesora kod, ale to chyba juz wiesz :)

    Pisownię proszę poprawić.
    Robak

    ^- informuje - nie mam mozliwosci pisania polsich liter - w momencie gdy mam staram sie ich uzywac - tym razem nie jest to mozliwe

    0
  • #3 14 Mar 2010 16:29
    skynet77
    Poziom 9  

    Z pomocą LiMuBai i w szczególności Mirekk36 (którego znam osobiście:) wszystko juz działa.

    ale jak to na początku, zawsze musi wystąpic inny problem: mianowicie wyskakuje mi błąd że nie ma pliku HEX. Pętla while w składni sie podkreśla jakby był jakiś błąd. No dziwne ;/ Jak to zrobić ???

    (zamiesciłem ten malutki problemik, otóż chciałem dziś juz odpalic programik)
    STK500V2 i Eclipse galileo

    edit:

    z pomocą Mirekk36 wszystko się wyjaśniło szybciej niż myślałem. To taki głupiutki paradoks mojej bezmyślności (jedyne wytłumaczenie to takie, ze działam na
    nowym środowisku)

    Jeszcze raz ja. Wszystko juz jest jak należy, brakuje tylko pliku HEX ;/
    Czy wie ktoś ak go zrobić ???

    edit:

    kawałek programu w którym widocznie widac w opcjach 'create hex !'' czyli zaznaczam zeby utworzył HEX'a. Niestety pomio BUIL'du w katalogu są inne pliki a hexika nie ma :D

    STK500V2 i Eclipse galileo

    0