logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać znikniętą partycję systemową na Toshiba Satellite L300?

wujek_s_z 14 Mar 2010 08:05 2759 15
REKLAMA
  • #1 7826621
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    witam,
    jestem posiadaczem laptopa toshiba satelite l300 z systemem windows vista. Juz wcześniej zdarzały się tego typu problemy ze windows sie nie odpalał i musiałem użyć recovery disc. ale wczoraj odpalam system a tu znowu ze BOOTMGR is missing. wiec wkładam płytkę recovery chce naprawić system a tu mi wyskakuje ze brak systemu. i jest tam mozliwosc wyboru pliku z rozszerzeniem .sys wiec wchodzę w ta i widzę ze jest dostępna tylko jedna partycja dawna D a teraz C z plikami, mp3 itp. a tej z windowsem nie ma? jak to naprawić? czytałem ze testdiskiem można, ale nie wiem jak w tym przypadku bo to musiałby być jakiś zbootowany program zapewne, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7826759
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    W dziale FAQ są teksty, które migol21 napisał (już tytuły powinny wskazać za lekturę czego się brać). Zawarte w nich informacje mogą Ci pomóc w przywróceniu stanu używalności partycji.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 7827710
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Że podam linki :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Podać SMART
    Poczytać :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html
    Podać wersja DOS z bootowalnego Pena lub CD :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330426.html
    Ewentualnie jeśli podłączysz dysk pod inny system możesz próbować tego :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1589389.html
  • #4 7827821
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    jeszcze przed waszymi odpowiedziami zacząłem działać. mianowicie, wykręciłem dysk z laptopa i podłączyłem do stacjonarnego kompa. podłączam go przeez USB. wykrywa mi dysk, jest widoczna jedna partycja z danymi, mogę kopiować co chcę. tylko ze się zawiesza po jakims czasie.

jeśli odpalę prtition find and mount. wykrywa mi dysk z lapka. wciskam skanuj- intelectuall scan. zaczyna skanować ale za sekundę staje na 5% lub kilka więcej. co teraz zrobic?
  • #5 7827845
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wynika z tego, że masz BAD sektory podaj SMART wykonaj kopie posektorową dysku.

Dysk do wymiany najprawdopodobniej ale podaj SMART.
  • #6 7827917
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    próbowałem zrobić GET SMART ale się nie udało, wyskakuje błąd. teraz skanuje w zakładce TESTS. ale już widzę, że się zacina. Może jest to wina, że dysk jest podpięty do portu USB? na płycie głównej mam możliwość podłączenia dysku ATA od laptopa. a mój dysk w stacjonarnym jest SATA. Czy nie będzie problemu jak będą dwa podłączone? jak zrobić aby dysk z laptopa był slave?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 7828018
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    teraz udało mi się dokończyć skanowanie tym programem Partition Find and Mount. ale wyskakuje, że jest brak jakichkolwiek partycji? jak to możliwe skoro windows widzi jedną partycję?

w TESTDISKu widzi obie partycje, oto screen. ale obie są jako primary.
    Jak odzyskać znikniętą partycję systemową na Toshiba Satellite L300?

aha, jeszcze przy probie zmiany tej na której jest VISTA z primary na Logical jest błąd: "structure: bad" tak samo z drugą partycją nie mogę nic zmienić?
  • #9 7828184
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kombinujesz i zaraz już nic więcej nie będziesz w stanie zrobić. Wykonaj kopię posektorową. Podepnij bezpośrednio do PC.
  • #10 7828327
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    jak wykonać to kopię?
    podłączyłem bezpośrednio do płyty głównej mojego stacjonarnego, ale nie wykrywa w ogóle tego dysku. może trzeba jakoś przestawić go na slave? bo dysk z stacjonarnego jest na masterze.
  • #12 7828634
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    jak wykonać kopię posektorową już wiem, ale nadal nie wiem jak zrobić, aby podłączyć mój dysk od lapka i żeby go wykrywało
  • #14 7829536
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    tak, wlasnie chce podlaczyc moj dysk z laptopa: SATA do komputera stacjonarnego gdzie jest ATA. ale jak go podlacze to nie jest on wykrywalny? moze trzeba jakies opcje w biosie zmienic?
  • #15 7831935
    wujek_s_z
    Poziom 10  
    no naprawiłem już sam jakoś te dysk ;)
    przestawiłem w BIOSIE w laptopie funkcje SATA i wtedy moglem odpalić instalator windowsa XP. wykrywał jedna partycje- ta z której moglem zrzucać pliki i resztę miejsca było jako nie przypisane żadnej partycji wiec z tego otworzyłem partycje. obie sformatowałem na NTFS, zainstalowałem windowsa i wszystko śmiga. także temat do zamknięcia. dzięki za pomoc
  • #16 7831996
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Czyli sterowniki Kontrolera SATA były potrzebne F6 podczas instalacji. Jak ustawiłeś na kontatybilny z IDE to Ci ruszyło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba Satellite L300 z systemem Windows Vista napotkał problem z brakiem partycji systemowej oraz komunikatem "BOOTMGR is missing". Po próbie naprawy systemu za pomocą płyty recovery, okazało się, że partycja z systemem nie jest widoczna. Użytkownik podłączył dysk do stacjonarnego komputera przez USB, gdzie mógł kopiować dane, ale napotkał problemy z bad sektorami. Po kilku próbach skanowania i zmian w BIOSie, udało mu się zainstalować Windows XP, co pozwoliło na sformatowanie partycji i przywrócenie funkcjonalności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA