Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zachowanie komputera z prockiem Intel Celeron D 3,06

slaver15 14 Mar 2010 13:53 1119 13
  • #1 14 Mar 2010 13:53
    slaver15
    Poziom 8  

    Witam. Mam dziwny problem z kompem. Jego parametry nie są znowu takie złe a wszystko pomału działa, flash na niektorych stronach ścina, filmiki np na youtube też przycinają. Bardzo często także wywala mi Mozille Firefox. Oto specyfikacja:

    Win XP Pro SP 3
    Intel Celeron 3,06 GHZ
    1,5GB RAM DDR
    NVIDIA GeForce 7300 GT Palit

    W załączniku jest opisany szczegół błedu mozilli
    Nie wiem co miałbym jeszcze dodać wieć o wszystko pytajcie.

    Dziwne zachowanie komputera z prockiem Intel Celeron D 3,06

    0 13
  • #2 14 Mar 2010 14:12
    skillZ
    Poziom 16  

    Jeśli chodzi o FF to trzeba przeinstalować FF, może spróbować innej wersji. Odnośnie 'przyciania' powodów może być mnóstwo. Na początek sprawdziłbym, czy to samo ma miejsce w IE. Może trywialne pytanie, ale czy masz zainstalowane drivery do grafiki/chipsetu, i jak dużo masz rzeczy w msconfig/Uruchamianie ? Czy tak się działo zawsze, czy nagle zaczęło się dziać i czy kojarzysz jakieś fakty z tym związane :)

    0
  • #3 14 Mar 2010 14:22
    slaver15
    Poziom 8  

    No mam zainslowane stery takie jakie mi dali razem z kartą
    Dziwne zachowanie komputera z prockiem Intel Celeron D 3,06

    0
  • #4 14 Mar 2010 14:24
    skillZ
    Poziom 16  

    Odpowiedziałeś na dwa z wielu pytań ...

    Cytat:
    Na początek sprawdziłbym, czy to samo ma miejsce w IE


    Cytat:
    czy tak się działo zawsze, czy nagle zaczęło się dziać i czy kojarzysz jakieś fakty z tym związane Smile

    0
  • #5 14 Mar 2010 14:31
    slaver15
    Poziom 8  

    Tak, na IE też klatkują filmiki na YT, kiedyś płynniej chodziło, zrobiłem też formata i dalej te same objawy. Tak jakby coś procek zaczynał nawalać. Są inne starsze kompy z gorszymi prockami i tam wszystko ładnie hula.

    0
  • #6 14 Mar 2010 14:39
    skillZ
    Poziom 16  

    Sprawdź zużycie procesora podczas odtwarzania/normalnej pracy komputera.
    (ctrl+shift+esc / zakładka wydajność).

    Ściągnij i zainstaluj najnowsze sterowniki do grafiki.

    0
  • #7 14 Mar 2010 18:41
    slaver15
    Poziom 8  

    Przy odtwarzaniu użycie 100% (firefox) a przy normalnej pracy to tak 5-10%

    0
  • #8 14 Mar 2010 19:55
    skillZ
    Poziom 16  

    Jeszcze raz ponawiam prośbę - najnowsze stery do grafiki. Przeinstaluj też flash player i spróbuj innej wersji FF.

    0
  • #9 15 Mar 2010 17:28
    slaver15
    Poziom 8  

    No stery najnowsze sciaglem i troche sie poprawilo to juz. Przegladarki już wiekszosc sprawdzalem i flash playera przeinstalowalem na najnowszego. Ale dalej procek 100% przy odtwarzaniu filmików z YT i nie jest to plynne odtwarzanie.

    0
  • #10 15 Mar 2010 20:01
    siwy17xD
    Poziom 10  

    Też miałem coś takiego.
    Przeinstalowałem flasch playera i problem zniknął :)

    0
  • #11 15 Mar 2010 21:44
    slaver15
    Poziom 8  

    siwy17xD napisał:
    Też miałem coś takiego.
    Przeinstalowałem flasch playera i problem zniknął :)


    na jaką wersję, najnowszą? A masz wykorzystanie 100% procka przy odtwarzaniu? I jakiej przeglądarki używasz?

    0
  • #12 15 Mar 2010 22:22
    siwy17xD
    Poziom 10  

    Mozilla firefox.
    Raczej najnowszą wersje ze strony adobe.
    I nie wiem czy wykorzystuje 100% procka bo nie wiem jak to sprawdzić :)

    0
  • #13 15 Mar 2010 22:29
    skillZ
    Poziom 16  

    A jak u Ciebie z ochroną antywirusową?

    Nie wiem jak odinstalowałeś flash playera, ale spróbuj ściągnąć uninstaller stąd:

    http://kb2.adobe.com/cps/141/tn_14157.html

    Następnie zainstalować najnowszy od adobe.

    (porada zapożyczona z jakiegoś anglojęzycznego forum :)

    Z tego co czytałem o podobnych problemach jest też
    prawdopodobieństwo infekcji malware/spyware etc.,
    więc przeczyszczenie kompa może się przydać.

    0
  • #14 16 Mar 2010 15:35
    slaver15
    Poziom 8  

    Wyinstalowalem flasha i zainstalowalem, kompa calego przeskanowałem. Dzisiaj jeszcze komp otworze i przeczyszcze z kurzu. Wtedy napisze czy cos sie zmienilo.


    EDIT:

    Wyczyscilem wszystkie podzespoly a najbardziej radiator od procka. Są duże efekty. Juz widze dużą poprawę. Może po prostu mój procek jest juz stary i temu nie moge osiągnąc normalnej plynnosci przy ogladaniu. Jesli macie jeszcze jakies pomysly co mogłyby mi pomóc to pisać, spróbować można :)

    0