Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyj±tek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że ogl±dasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po jakim¶ czasie pracy na komputerze głos znika.

Snajki 14 Mar 2010 16:51 13836 20
  • #1 14 Mar 2010 16:51
    Snajki
    Poziom 8  

    Witam. Po instalacji systemu i formacie dysku c zainstalowałem sterowniki do płyty głównej Foxconn 760gxk8mc i dĽwięku które były na jednej płycie.. Niestety dĽwięk znika po jakim¶ czasie podczas ogl±dania filmików na YouTube, lub serfowania po NK i przy tym słuchania muzyki. DĽwięk znika samoczynnie komputer się na chwilkę zawiesza a potem np w winampie nie pokazuje odtwarzania piosenki tylko stoi ona w miejscu ( nie jest to bł±d który wyskakuje z braku sterowników ).DĽwięk powraca po restarcie komputera lub uruchomieniu go ponownie, lecz po chwili dalej to samo. My¶lałem że to wina systemu więc przeinstalowałem system lecz dalej tak się dzieje. Co może być nie tak? Proszę o radę

    Snajki

    PS. Zainstalowałem sterowniki najpierw z oryginalnej płyty Winfast, a potem pobrałem z internetu jak już nie działało i dalej to samo. Karta dĽwiękowa jest zintegrowana

    0 20
  • #2 14 Mar 2010 18:29
    KSRhaziel
    Poziom 36  

    Jaki system operacyjny?

    0
  • #3 14 Mar 2010 21:07
    Snajki
    Poziom 8  

    System windows xp sp2 ( taki sam był wcze¶niej ).

    1
  • #4 15 Mar 2010 19:12
    Snajki
    Poziom 8  

    Pomoże kto¶ bo to jest do¶ć pilna sprawa... Proszę bardzo o pomoc... Sam sobie nie poradzę...

    0
  • #5 15 Mar 2010 20:39
    kolesgit91
    Poziom 20  

    Na czym słuchasz muzyki???
    -Je¶li na jakim¶ zestawie kina domowego sprawdĽ czy czasem wzmacniacz się nie przegrzewa.
    -możliwe choć w±tpię ze będziesz musiał zaopatrzyć się w now± dĽwiękówkę bo możliwe się kończy ...

    -1
  • #6 15 Mar 2010 21:54
    Snajki
    Poziom 8  

    Nie, nie używam wzmacniacza, problem leży w komputerze;D A co do karty to nie powinna zepsuć się w 30 min podczas instalacji systemu:P?

    0
  • #7 16 Mar 2010 11:08
    kolesgit91
    Poziom 20  

    Skoro problem leży w komputerze a sterowniki były aktualizowane a karta jest zintegrowana to może ponownie zainstaluj stery od chipsetu-najlepiej najnowsze,napewno nie zaszkodzi:)

    0
  • #8 16 Mar 2010 11:40
    smoq35
    Poziom 28  

    kolesgit91 napisał:
    ponownie zainstaluj stery od chipsetu-najlepiej najnowsze,napewno nie zaszkodzi:)


    A póĽniej, je¶li pierwsze nie wypali, najnowsze stery do karty dĽwiękowej. Możliwy jest też konflikt przerwań [IRQ]. SprawdĽ w managerze urz±dzeń.

    0
  • #9 17 Mar 2010 16:01
    Snajki
    Poziom 8  

    A póĽniej, je¶li pierwsze nie wypali, najnowsze stery do karty dĽwiękowej. Możliwy jest też konflikt przerwań [IRQ]. SprawdĽ w managerze urz±dzeń.[/quote]

    Jak to sprawdzić? i Sk±d pobrać stery do tej płyty głównej?

    0
  • #11 17 Mar 2010 19:17
    xamrex
    Poziom 28  

    Witam,
    Snajki
    Czy wyskakuje ci jaki¶ komunikat gdy wył±cza się dĽwięk?
    Np. Generic Host Process ?
    Je¶li tak to daj screena tego komunikatu

    0
  • #12 18 Mar 2010 22:29
    Snajki
    Poziom 8  

    Żadnych powiadomień nie ma... W tym problem. Komputer zawiesza się na chwile a potem brakuje dĽwięku.

    1
  • #14 19 Mar 2010 23:06
    Snajki
    Poziom 8  

    slawo777 napisał:
    Tu jest chyba inny przypadek, u mnie w laptopie jaki¶ czas temu po komunikacie Generic Host Process dĽwięk znikał, ale już jako¶ się z tym uporałem.


    A co to ma wspólnego z tym co ja opisałem ... Nie ma żadnego komunikatu.. pomocy..

    0
  • #15 25 Mar 2010 07:44
    Snajki
    Poziom 8  

    Pomóżcie mi ... Nikt nie wie o co chodzi??...

    0
  • #16 25 Mar 2010 10:58
    ozy2001
    Poziom 28  

    ¦ci±gnij sobie program EVEREST.
    Multimedia -> DĽwięk PCP/PnP - tam będzie karta dĽwiękowa. Zapamiętaj jej nazwę, wył±cz program. Używaj komputera normalnie, jak znowu zniknie dĽwięk. Wł±cz program, i sprawdĽ czy ta karta tam jest dalej.

    Prawdopodobnie będzie konieczny zakup nowej karty. Tak już jest, że nic nie jest wieczne. Miałem dysk twardy, który się wył±czał podczas pracy - też trzeba było go wymienić :). Na pocieszenie dodam... że ¶wietne karty dĽwiękowe, nawet używki można kupić na popularnym serwisie aukcyjnym. Np. SOUND BLASTER Live 5.1 a dĽwięk sporo lepszy :)

    0
  • #17 12 Kwi 2010 22:23
    Keeper_Sajuuk
    Poziom 9  

    od¶wieżam, poprzedni problem rozwi±załem z zwiechami ale dzwięk znika mimowszystko. robiony byll format nie mam zapasowej karty dzwiek znika po 30 - 40minutach pracy na komputerze nie ma znaczenia czy slucham muzyke czy nie

    przeszedlem z visty na xp komp ten sam

    Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

    ciekawostk± jest to że mikrofon działa, ale filmiki youtube nie odtwarzaj± dzwięku także na wrzucie i na smogu , windows media player , winamp takze nie odtwarza, tzn ani dzwieku niema oraz pasek postepu w programie nie rusza sie,

    ale mikrofon dziala slychac chuchanie w glosnikach gdy chucham na mikrofon!! po restarcie komputera dzwięk wraca muzyka leci filmiki da sie odtwarzać ale tylko chwile.

    podejrzewałem directx'a wpakowalem 9.0c ale bez efektu

    Dodano po 3 [minuty]:

    przy sprawdzaniu preferencji w winampie wyskakuje

    missing hardware - primary buffer inactive WTF.
    w menedĽerze urz±dzeń wszystko jest niczego nie brakuje sterowniki najnowsze mam.,

    podgl±d zdarzeń nie ujawnia przyczy usterki :/

    Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

    help me

    0
  • #19 04 Sie 2010 13:42
    Deomon
    Poziom 10  

    Miałem kiedy¶ co¶ podobnego. Pamiętam, że co¶ było przestawione w rejestrze (a może sam w nim grzebałem, nie pamiętam już). W każdym razie może spróbuj nakierować się w t± stronę, ¶ci±gn±ć co¶ do skanowania rejsetru. Walcz bo problem jest naprawdę dziwny.

    0
  • #20 05 Sie 2010 23:30
    Eidems
    Poziom 28  

    Ja bym zainwestował w sb0100/SE/LS, dorwałem LS i Sb0100za ok. 15zł:)

    0
  • #21 05 Sie 2010 23:43
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Nie wiem jakie sterowniki instalowałe¶. W internecie jest pełno sterowników do twojej płyty np.http://www.foxconnchannel.com/support/downloads_detail.aspx?ID=en-us0000289
    je¶li to nie pomoże dokup jak±¶ kartę na PCI np. http://www.komputronik.pl/index.php/product/9...D_wi_kowa_PCI_6_kana_w_midi_port_CMI8738.html
    i zobacz czy problem wyst±pi. U mnie się Mini wieża psuła po 30 czy 40 minutach od słuchania mużyki co¶ się przegrzewało,możliwe że karta jest uszkodzona.

    0