Wzmacniacz 2x25W z wejściem gramofonowym i AUX
Witam wszystkich!
To nie jest moja pierwsza konstrukcja ale właśnie nią chciałbym się pochwalić jako pierwszą.
Do wykonania tej konstrukcji skłoniłem się gdy ojciec przypomniał sobie o swoim gramofonie (Unitra "Adam") i dość sporym zbiorze winyli. Wieża do której gramofon był podłączony w latach swojej świetności gdzieś przepadła, a aktualnie posiadana nie miała wejścia gramofonowego. Wystarczyłoby dokupić przedwzmacniacz gramofonowy i wszystko było by OK. Ale podczas poszukiwań trochę odstraszyła mnie cena ok 70zł za przedwzmacniacz z zasilaczem. I w tym momencie podoiłem decyzje że sam zbuduje takie urządzenie

Po wstępnych rozważaniach i decyzji że gramofon będzie stał w innym pokoju niż wieża zapadła decyzja że zbuduje cały zestaw przedwzmacniacz gramofonowy i wzmacniacz.
Wyznaczone cele:
- współpraca z gramofonem,
- wykorzystanie wzmacniacza także do innych urządzeń,
- możliwość słuchania przez słuchawki,
- średnia moc (żaden zestaw do ogłuszania

Realizacja:
Przeszukując internet w poszukiwaniu inspiracji znalazłem wiele rożnych ciekawych rozwiązań innych pasjonatów elektroniki jak również gotowe kity. Powstał w mojej głowie wstępny plan - całość podzieliłem na kilka części składowych które znajdują się na osobnych płytkach:
1.przedwzmacniacz;
2.selektor wejść,wskaźnik wysterowania (dodatkowy bajer) i wzmacniacz;
3.wzmacniacz słuchawkowy;
4.zasilanie.
Przedwzmacniacz gramofonowy:
Najbardziej do gustu przypadł mi znaleziony kit AVT1023 "Przedwzmacniacz gramofonowy o charakterystyce RIAA" ten kit został zaadaptowany. Zmianie uległy wartości niektórych elementów oraz wzór płytki drukowanej.

Selektor wejść:
Do wzmacniacza mają być podłączone 2 wejścia stereofoniczne (AUX i gramofon) do wyboru jednego z urządzeń zdecydowałem się użyć podwójnego multipleksera analogowego w postaci układu 4052. Posiada on 2 bitowy adres. w moim projekcie jeden z bitów jest zwarty na stałe do masy, a drugi podłączony jest do masy przez rezystor 100k i do vcc przez przełącznik.

Wskaźnik wysterowania
Ten element został dodany jako bajer. składa się z 2x5LED (4 zielone i czerwona), a do sterowania wykorzystany został układ KA2281.

Wzmacniacz
Jako główny wzmacniacz zastosowałem układ TDA7265. Co tu dużo opisywać aplikacja prawie taka jak w datasheet. Wykorzystana jest funkcja stand-by.

A teraz całość płytki nr 2:

Wzmacniacz słuchawkowy:
Najprostsza płytka w całym zestawie

Zasilanie:
Do zasilania wzmacniacza i przedwzmacniacza zastosowane jest napięcie symetryczne +/-24V uzyskane ze stabilizatorów 7824 i 7924 wspomaganych tranzystorami BD243C i BD244C z uwagi na maksymalny pobór prądu wzmacniacza do 3A. Zasilanie pozostałych podzespołów to napięcie symetryczne +/-5V ze stabilizatorów 7805 i 7905.
Stabilizatory zasilane są z transformatora toroidalnego 100W 230/2x24V.

Dodatkowe wyjaśnienia
To prawie wszystko o konstrukcji już napisałem pozostaje jeszcze dodać jak połączone są poszczególne bloki opisane wyżej. No więc przedwzmacniacz podłączony jest do selektora wejść. wyjście selektora podłączone jest do potencjometru liniowego dwu-kanałowego 20k wyjście z potencjometru się rozdziela i podłączone jest do wzmacniacza słuchawkowego, głównego wzmacniacza, wskaźnika wysterowania i wyjścia liniowego (wiem że to jest niezbyt szczęśliwe rozwiązanie bo podłączając do line out źródło sygnału nałoży się on z tym z wybranego wejścia jak to rozwiązać? wstawić diody czy coś innego?).
Podsumowanie:
Całość jest umieszczone w dość małej obudowie. Płytki przykręcone są do plastikowych dystansowników przyklejonych do obudowy zarówno na dolnej części obudowy (transformator i płytka zasilająca), jak i na górnej (reszta

Na panelu przednim znajdują się:
- włącznik,
- lampka sygnalizująca włączenie urządzenia,
- przełącznik wyboru wejścia (AUX/Gramofon),
- wskaźnik wysterowania,
- wyjście słuchawkowe,
- regulacja głośności,
- przycisk wyciszenia.

Panel tylni też jest pełny:
- złącze na kabel sieciowy,
- gniazdo bezpiecznika,
- złącze do podłączenia głośników,
- wejścia,
- wyjście.

Jeszcze kilka zdjęć z procesu tworzenia:

No i gotowe dzieło:

Eksploatacja:
Po podłączeniu wszystkiego okazało się że moja konstrukcja działa

Koszty
Moim zdaniem koszt wyszedł całkiem przyzwoity:
- Transformator 77zł
- Układy scalone (TDA7265,TDA7050,TDA2320,KA2281,4052):8,50+2,70+12+7,30+1,20=31,70zł
- reszta elektroniki ok 28zł
- obudowa 10zł
- złącza przełączniki i inne ok 15zł
RAZEM 160zł
Plany rozwojowe:
- Jak już wspomniałem chciałbym poprawić tor line-out,
- wyeliminowanie lub zmniejszenie przesłuchu z sieci, ale to wymagałoby chyba zmiany obudowy na większą i zrobieniu ekranu pomiędzy transformatorem a układami audio no i chyba można by zastosować nieco większe kondensatory filtrujące,
- wyeliminowanie trzasków podczas włączania i wyłączania wzmacniacza.
I na koniec jeszcze kilka zdjęć podczas użytkowania:

Dla chętnych w załączniku wszystkie płytki i schematy w eagle'u.
To jest moja pierwsza prezentacja własnej konstrukcji więc proszę o opinie nie tylko i niej ale również o sposobie w jaki ją opisałem.
Pozdrawiam!
Cool? Ranking DIY