Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie akumulatora, na prostowniku jest zaledwie 6,5V.

15 Mar 2010 07:27 1556 1
  • Poziom 1  
    Witam forumowiczów

    Pytanie teoretyczno-praktyczne

    Zrobiłem prostownik na podstawie schematu prostownika ROMSTAN BP 12/15.
    Regulacja na BT136 na pierwotnym. Wtórne mostek + bezpiecznik +amperomierz + woltomierz.
    I tu problem...
    Włanczam prostownik - wyregulowuję potencjometrem na 12v i
    podłączam np żarówkę halogenową 12v/20W - nastepuje lekki spadek napięcia zauważalny na woltomierzu (analogowy) i pobór prądu ok 1,3A - czyli OK
    Wyłączam prostownik - odłączam żarówkę - podłączam akumulator - włanczam i napięcie na woltomierzu ponad 16,5V (prąd ok 3A). Zmniejszam potencjometrem prostownika na 13V (prąd ok.1A) ale jak teraz odłacze aku bezpośrednio od prostownika to na prostowniku jest zaledwie 6,5V - CZY TO JEST NORMALNE i jak to wytłumaczyć w stosunku np do żarówki jw?

    Z góry dzięki za info
    Marek
  • Poziom 13  
    Witam!
    Ostatnio "bawiłem się" trochę tym prostownikiem. Naprawiałem go- przegrzane były diody (10A prod CCCP)
    Sądzę że regulacja po stronie pierwotnej działa tylko z oryginalnym transformatorem. Do testów podłączałem inny transformator na rdzeniu zwijanym i ta regulacja zachowywała się dość dziwnie. A testowałem na obciążeniu żarówką. Na oryginalnym działało dobrze (też z żarówką) Sprawdzałem oscyloskopem i też było OK.
    Widać twoja regulacja nie "lubi" się z twoim transformatorem.
    Pozdrawiam - Waldek