Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Domowa sieć na WL530g-V2, nie ma dostępu do plików.

15 Mar 2010 17:41 2540 17
  • Poziom 15  
    Witam!
    Od długiego już czasu mam problem z prawidłowym ustawieniem komputerów do współpracy w sieci, nawet jeśli początkowo wydaje się, że jest dobrze po kilku minutach lub po resecie komputera sieć znów nie działa.
    Jak już wspomniałem chcę połączyć komputer stacjonarny z laptopem za pośrednictwem routera ASUS i tak:
    - komputer stacjonarny mam połączony z routerem za pośrednictwem skrętki
    - laptop komunikuje się z routerem przez WiFi
    Oba komputery mają systemy operacyjne WinXP i na obu komputerach jest internet jednak problem zaczyna się gdy chcę przesyłać pliki z jednego komputera do drugiego. Do ustawienia sieci użyłem standardowego kreatora konfiguracji sieci, dane przenosiłem między komputerami na pamięci flesh. Zaraz po tej operacji wszystko działało, widziałem na drugim komputerze udostępnione pliki... Wystarczy, że zresetuje jeden z komputerów lub po prostu przez kilka minut nie przeglądam zasobów drugiego komputera i wszystko pada, dostaję komunikat:

    "nazwa pliku" nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

    Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.

    Nie pomaga wyłączenie zapory...

    Jest to już drugie moje podejście do tego problemu - rozwiązania nie widać.
  • Poziom 32  
    A na ruterze masz ustawiony DHCP czy statycznie przypisane adresy? Spróbuj statycznie, a łącz się z komputerem wpisując w uruchom \\nazwa sieciowa komputera bez szukania komputerów w otoczeniu sieciowym.

    Dodano po 35 [sekundy]:

    A i czy pingi do komputerów chodzą normalnie jak stracisz dostęp do ich zasobów?
  • Poziom 15  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na routerze mam zewnętrzny adres ustawiony statycznie natomiast poszczególne urządzenia mają nadane automatycznie kolejne numery IP.
    Co do łączenia się przez uruchom to wtedy gdy nie mogę przez otoczenie sieciowe to tu również mi się nie łączy. Otrzymuje komunikat Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.
  • Poziom 15  
    Slvestrovi chodzi o to żebyś wyłączył dhcp na routerze, i na komputerach nadał(wpisał) adresy ip. Zobacz też czy masz w tej samie grupie roboczej komputery. A co robisz, że czasami Ci to działa?
  • Poziom 15  
    Z tymi adresami na stałe i wyłączonym DHCP to sprawdzę (aktualnie nie jestem w domu).
    Co robię że czasami działa... Jak zaczynam kombinować przy udostępnianiu plików, zmianie nazwy grupy itp to czasem zaskoczy i działa. Ważne! Nie zmieniam żadnych ustawień routera. Czasami po prostu klikam kilka razy na folder który chcę otworzyć z drugiego komputera w otoczeniu sieciowym i 10 razy mam odmowę (komunikat j.w.) a za 11 razem zaskoczy. Co ciekawe taka poprawa nie działa w dwie strony, czyli jeżeli nawet na jednym kompie mogę podglądać pliki z drugiego to wcale nie oznacza, że na drugim mogę podglądać pliki z pierwszego. Jak dotrę do domu to sprawdzę też te pingi z jednego na drugi.

    A mam jeszcze jedno pytanie bo dosłownie przed chwilą pojawił mi się problem - co mogło się stać że przy próbie otwarcia dysku (dwukrotne kliknięcie) zamiast otwierać mi się, pojawia się tabelka i daje mi wybór "którego programu chcę użyć do otwarcia". Przy kliknięciu prawym na ikonie dysku to samo jest przy komendzie "otwórz" natomiast przy kliknięciu na eksploruj otwiera mi ten dysk (to samo jest na C i na D (mam 2 partycje) napęd z płytą otwiera się tak jak powinien. Nie pomaga restart. Może ktoś przy okazji podpowie.
  • Poziom 32  
    Wirusy najczęściej z pendriva. Które aktywują się przez autorun.
  • Poziom 15  
    Hmmm... Rozumiem, że to w temacie "dlaczego nie otwiera mi się dysk". Przyznaję, że możliwe bo dostałem pewne pliki od kolesia i wkładałem pena zarówno do stacjonarnego kompa gdzie mam Kasperskiego, ale najpierw włożyłem go do laptopa a tu mam jakieś badziewie za free nawet nie zareagował bo Kasperski od razu dał znać że jest trojan. Krótko po tym pojawił się problem na laptopie z tym otwieraniem dysku. Pytanie co mogę zrobić? Widać program który mam teraz nie radzi sobie z ochroną.
  • Poziom 15  
    Proponuje przeskanować mbam, cureit, i zainstalować forticlienta ale to dla bardziej zaawansowanych użytkowników, jeżeli nie poradzisz sobie z forticlientem to pozostaje Ci avast, który nic nie wykrywa i większość użytkowników uważa, że to zaje... program bo nie mają żadnych wirusów. Myślą że nie mają wirusów bo avast nic nie wykrywa, a tak poza tym to żaden program nie pomoże na ludzką głupotę(to nie jest aluzja do Ciebie r_o_y).
  • Poziom 15  
    Oki mam te progi które wymieniłeś, czy powinienem je normalnie instalnąć jak antyvir czy odpalać z dysku? Na czym polega trudność z tym FortiClientem że jest dla zaawansowanych (a ja za takiego się nie uważam)?
  • Poziom 15  
    Proponuję Ci takie pytania zadawać w innym dziale:)
    Podłącz sobie wszystkie dyski wymienne.
    Na początku zainstaluj sobie ccleaner i wyczyść komputer z tempów, cookie i innych badziewi, potem prawym myszki na Mój komputer ->Właściwości ->Przywracanie systemu i zaznacz wyłącz przywracanie systemu. Jak skończysz skanować odznacz to.
    Mbam uruchom sobie pełne skanowanie, potem jak skończy skanować i będzie chciał zrestartować to zrób tak. Po ponownym włączeniu uruchom sobie jeszcze raz mbam ->kwarantanna i usuń wszystkie.
    Jak uruchomisz cureit to (nie ściągaj żadnych aktualizacji,) zada Ci pytanie czy uruchomić szybkie skanowanie zrób tak. Jak skończy to wykonaj pełne skanowanie i będziesz musiał siedzieć przy komputerze bo jak znajdzie to zaznaczaj "tak wszystkie". Jakby Ci się komputer zrestartował to po uruchomieniu uruchom cureita jeszcze raz. Jak Ci coś znajdzie to wywal kwarantannę C:\Document and settigs\twój katalog\Dr.Web chyba taka lokalizacja ale nie jestem pewny.
    Forticlient jest dla "zaawansowanych" bo to jest antywirus z firewallem i wyrzuca komunikaty po angielsku jak coś instalujesz albo jakiś program próbuje "wydostać" się Internetu. Największy problem z mojego doświadczenia jest taki, że użytkownicy "niezaawansowani" nie rozumieją tego co tam jest napisane bo jest to angielskim technicznym.
  • Poziom 32  
    Po usunięciu wirusów proponuję zainstalować USB Panda Vaccine. Większość takich wirusów usunie Combofix, a przynajmniej zrobi log jakie są.
  • Poziom 15  
    Przepraszam - faktycznie problem wirusów to powinienem w innym dziale ale nie spodziewałem się, że to wirus i zapytałem tak przy okazji.
    Przeskanowałem laptop programem mbam - wykrył kilka zagrożeń. Przeczyściłem też CCleanerem, jak na razie żadnej aktywności nie widać. Pozostał jednak minus od którego się wszystko zaczęło czyli nie mam dostępu do partycji po dwukliku lub z polecenia "otwórz". Jak to naprawić? Do innych napędów (DVD, pendrive) dostęp jest tak jak powinien być.

    Temat komunikacji między komputerami zszedł na drugi plan, jeżeli uporam się z bieżącym problemem zagłębie się w swoją sieć.
    Dziś próbowałem pingować komputery ale pojawiła się kolejna ciekawostka, otóż nie mogę ponieważ żaden z komputerów nie chce słuchać tej komendy. Dalej, co ciekawsze, gdy na laptopie wpiszę HELP pojawia mi się lista komend natomiast na stacjonarnym po wpisaniu HELP w wierszu poleceń otrzymuję odpowiedź: "Nazwa HELP nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy". Z tego co pamiętam kiedyś pingowałem na jednym i na drugim i przechodziło a teraz nie chce... Nic z tego nie rozumiem, mam nadzieje, że to nie robota wirusa!
  • Poziom 15  
    Więc temat kłopotów wiruso-pochodnych uważam puki co za zamknięty. Skanowanie programem mbam, czyszczenie CCleanerem pomogło - otwieranie dysków wróciło do normy, w przypadku partycji D pomógł format a w przypadku C samo się naprawiło. Dziękuję za pomoc.

    Wracając do tematu przewodniego czyli łączenie dwóch komputerów przez router problem nadal istnieje. Na początek pytanie: dlaczego w wierszu poleceń nie mogę pingować? Na laptopie wykonuje komendę HELP natomiast na stacjonarnym nie.
    Niech mi ktoś jeszcze przypomni, co się wpisuje w wierszu poleceń żeby dowiedzieć się o parametrach karty sieciowej? IP CONFIG ???
  • Poziom 15  
    ipconfig /all
    a próbowałeś nadać statycznie adresy ip komputerom? co do tych komputerów to napisz jakie masz ustawienia na każdym z nich ip maski bramy itp przez co próbujesz się połączyć z drugim komputerm przez otoczenie sieciowe na pulpicie a może przez uruchom \\adres_ip?
  • Poziom 15  
    Więc polecenie ipconfig/all działa jedynie na laptopie, na stacjonarnym polecenie nie jest rozpoznawane i z tym nie poradzę sobie bo nie mam pojęcia co jest przyczyną że to polecenie nie wchodzi.
    Łączę się przez otoczenie sieciowe.
    Na tą chwilę mam wpisane statyczne adresy IP na obu komputerach i wydaje się, że działa, choć przed wpisaniem danych statycznych sprawdzałem we właściwościach sieci i wszystkie parametry są te same. Zobaczymy za kilkanaście minut czy się nie zablokuje.
  • Poziom 15  
    Więc wpisanie adresu IP itd. na stałe dało efekt podobny jak ponowna konfiguracja wszystkiego - czyli działa od chwili zmiany ustawień do wyłączenia któregoś z komputerów.

    Po restarcie w otoczeniu sieciowym znika mi zdalny komputer i pliki na nim udostępnione. Co jeszcze powinienem sprawdzić?
  • Poziom 1  
    Czy ktoś uporał się z tym problemem?
    Ja osobiście także niedawno walczyłem z podobną siecią (Vista + XP), niestety nie chciało ruszyć.
    Co ciekawe jak zrobiłem sieć w VirtualBox to działa udostępnianie bez problemu.
  • Poziom 15  
    Witam!
    Kilka słów w temacie: Niestety do końca z problemem się nie uporałem ale wiem już co powoduje problem. Otóż skonfigurowanie sieci domowej przez WiFi jest dość problematyczne, sieć zestawiona na tych samych kompach z tym że na kablach przez ten sam router nie sprawia już żadnych problemów - wszystko działa można wchodzić na dyski drugiego kompa bez ograniczeń. Doszedłem do tego zupełnie przypadkiem instalując drukarkę sieciową - przez WiFi nie drukuje ale już po kablu jest bez problemów. (Przez WiFi dostawałem komunikat przy próbie drukowania że usługa buforowania nie dostępna czy nie możliwa).
    Niestety temat pozostaje nadal nie rozwiązany bo chyba trudno znaleźć użytkownika routera WL530g który by chciał tu pomóc łopatologicznie wykładać czego dotyczy problem. Do wszystkiego muszę dochodzić sam - trudno pomagać na odległość nie mając u siebie takiego samego sprzętu do przetestowania.
    Mogę zaryzykować jedynie zadanie kolejnego pytania: który z parametrów routera w zakładce WiFi odpowiada za czasowy dostęp do zasobów sieci domowej z warunkiem takim, że dostęp do internetu "po za" router jest stały?
    Pozdrawiam.