Postanowiłem zrobić na tym głośniku jakąś małą tubę lecz do obliczenia obudowy w programie WinISD potrzebne są parametry takie jak: Vas, Qts, Fs których niestety nigdzie nie mogę znaleźć. Może ktoś je zna?
Witam, jeżeli tuba to na pewno po zamontowaniu będzie robił dużo hałasu.
Co do parametrów to niestety głośnik nie jest jakimś szałem i prawdopodobnie sam producent nie zna tych parametrów- Sugeruję zmianę głośnika na Firmowy i budowę skrzyni- lepsze walory dźwiękowe.
A to ma grać na estradzie/ w aucie/ w domu? Bo piszesz, że chcesz na tym robić tubę, a to typ obudowy stosowany na estradzie. W WinISD nie da się symulować obudów tubowych, tylko BR, Closed i BP.
Odpowiedz mi na pytania:
1.Gdzie to ma grać (dom/ auto, podejrzewam, że auto, bo piszesz o tubie, choć tak na prawdę zapewne masz na myśli zwykły BR )
2.Jaki maksymalny budżet na głośnik?
A dibeisi to sobie odpuść na dzień dobry, bo jak sam widzisz, nie znajdziesz parametrów do tego
Ech, zapewne chodzi o subwoofer do samochodu albo po prostu sub.
Wiedz, że:
Tuba praktycznie poza estradą nigdzie indziej nie jest stosowana, ewentualnie na wysokich tonach (np. GDWT Tonsila).
Ten Dibeisi to szajs, jak wiele podobnych, ale wiarygodne parametry gdzieś bodaj były - tak żałosne, że stary GDN 16/15 miał lepsze - charakterystyka podobnej klasy Dibeisi była tak poszarpana, że aż dziw, iż to gra . Właśnie z tego powodu, jak i przez niepewność parametrów tańszych głośników Car Audio zmontowałem do auta subwoofer na dwóch ARN 165-05/4.
Za to do domu? Zależy jakie masz kolumny, które ma wspierać sub - do nich dobiera się moc subwoofera zależną też od efektywności jego głośnika niskotonowego.
Generalnie firmy godne polecenia to STX, Tonsil, TVM. Przy czym z STXem tylko raz miałem do czynienia, wiec opieram się na opinii innych. Czy do domu, czy do auta - uważam, że z wyżej wymienionego przeze mnie powodu śmiało można dać głośnik domowy do puszki (dobra, samochodu), z tym, że najlepiej z lakierowaną membraną i zawieszeniem górnym gumowym.
Fajny głośniczek, ale szukam czegoś w miarę dobrego max do 100 zł i żeby miało około 100W w rms. Mam starego dobrego Kenwood'a KR-A10L który już teraz napędza 2 kolumienki Sony 150W, ale są jeszcze 2 wolne wyjścia
To po prawej to kartonowa (najczęściej) rura z czymś co z wyglądu przypomina głośnik, służąca do robienia hałasu w dresiarskiej furze.
To może nieco drastyczne określenie na to coś, ale jedno jest pewne - z "TUBĄ" nie ma to nic wspólnego.