Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C++] Podświetlanie napisów, za pomocą kursorów.

bobik89 16 Mar 2010 00:23 1101 6
  • #1 16 Mar 2010 00:23
    bobik89
    Poziom 8  

    Witam

    mam pytanko: Jak zrobić podświetlanie napisów w c++ ??
    Chodzi mi o takie coś: wyskakują 2 napisy (na przykład: DALEJ i WYJŚCIE) i chce za pomocą strzałek wybrać odpowiednią opcje. Tylko problem jest w tym, że nie wiem jak to zrobić.Wiecie o co mi chodzi?!Na przykład: Naciskam strzałkę lewo, podświetla mi się napis DALEJ , naciskam strzałkę w prawo podświetla mi się napis WYJŚCIE.

    z góry dziękuję za pomoc!!!

    Poprawiłem tytuł. - arnoldziq

  • #4 16 Mar 2010 10:46
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Obawiam się, że to ciągle za mało danych, aby sprecyzować jakąś radę.
    Musisz podać więcej szczegółów. Ma to być aplikacja Windows, konsolowa ... ?
    Co masz na myśli mówiąc: "napisy"? Może zamieść kawałek kodu, np. wyświetlającego te "napisy", wtedy będzie można coś powiedzieć.

  • #5 16 Mar 2010 13:36
    bobik89
    Poziom 8  

    Code:
    #include<iostream.h>
    

    int main()
    {cout<<"Program wysiwtla co 2 element wpisanej (lub wygenerowanej losowo) tablicy: \n Wybierz:\n LOSOWO\t\t\tWPISUJE_SAM";
     i tutaj żebym mógł sobie przeskakiwac kolorkiem na losowo albo wpisuje sam, i po zatwierdzeniu żeby mi generowało losowo lub zebym wpisywał samemu.
      (funkcje losowego generowania i wpisywania samemu umiem napisac...) 
    }


    Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq

  • #6 16 Mar 2010 15:55
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    No to trochę się kolega nie popisał.
    Taki "kod" to nie kod, a pobożne życzenie o otrzymanie gotowca. W dodatku dalej nie wiemy co kolega chce uzyskać.

  • #7 16 Mar 2010 17:31
    Dżyszla
    Poziom 42  

    No, nie pomyślałem o konsoli. Przyznaję rację przedmówcy. Co do czytania klawiszy specjalnych - sygnalizowane są one przez "podwójny" kod - 0 i kod klawisza. Stąd trzeba wykonać podwójne getch. (A przynajmniej tak pamiętam ;) )

    Proponuję zacząć od napisania aplikacji, która będzie zwracała kod naciskanego klawisza.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo