Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosze o diagnoze logow, TDI AHF 110km, blad 17958

pilkozak 16 Mar 2010 01:42 5499 10
    pilkozak
    Level 16  
    walka z bledem 17958, silnik AHF 245tys przebieg, prosze o opinie oraz rady
    logi dynamiczne

logi statyczne

z gory dziekuje
    megamacs
    Level 12  
    Niestety ale 17958 u mnie nie został opisany.
    andreooo
    Level 18  
    Turbosprężarka koledze przeładowuje klasyczny 'notlauf' (proszę wpisać to słowo w google, a tam jest dużo informacji na ten temat). Najważniejsze dla kolegi jest charakter błędu czyli przeładowanie.
  • Helpful post
    Sztomel
    Level 35  
    Dokładnie jak kolega wyżej - następuje przeładowanie mimo próby zbicia podciśnienia przez elektrozawór N75, wskazania MAF w logu statycznym wskazują na zaślepiony EGR, wskazania przepływomierza są OK.
    Sprawdź jak pracuje dźwignia zmiennej geometrii na turbosprężarce.
    Poza tym postaraj się robić logi ww. grup osobno i kręć do 4200 RPM lub do osiągnięcia trybu awaryjnego.
    pilkozak
    Level 16  
    kolega Sztomel widac ze zna sie na rzeczy. EGR zaslepiony, sztanga rzeczywiscie przycina sie w jednym miejscu, tylko teraz nie wiem czy gruszka ktora ja steruje jest do wymiany, czy czyscic turbawke. Zreszta bez wyjecia turbo i tak sie nieobejdzie.
    Dzieki za rady:D
    MiKev
    Level 11  
    pilkozak wrote:
    kolega Sztomel widac ze zna sie na rzeczy. EGR zaslepiony, sztanga rzeczywiscie przycina sie w jednym miejscu, tylko teraz nie wiem czy gruszka ktora ja steruje jest do wymiany, czy czyscic turbawke. Zreszta bez wyjecia turbo i tak sie nieobejdzie.
    Dzieki za rady:D
    raczej kierownice sa zapieczone, mozna sprubowac to rozruszac ale najlepiej bedzie rozebrac i wyczyscic
    mgiro
    Level 22  
    pilkozak udało się naprawić samochod, aby błąd się nie pojawił?

Mam golfa IV z 1999 roku 110 KM (zrobiony chip tuning). Ostatnio jechałem i zrobiłem "gaz w podłoge" do około 3500 - 4000 obr/min. W tym momencie moc "uciekła". Tutaj błąd:

Przed chwilą skasowałem ten błąd. Spróbuje rano jeszcze raz jechać z podobną wartością obrotów silnika.
    sigwa18
    Level 41  
    Błąd 17958 przekroczono limit różnicy ciśnienia doładowania faktycznego a zadanego.
    Czyli układ doładowania (turbo i n75) nie radzi sobie z utrzymaniem ciśnienia w kolektorze na zadanym poziomie. Najczęściej jest to zacinające się turbo lub zawór n75 ,dziurawa gruszka turbo lub przewody podciśnienia słaba pompa podciśnienia.
    mgiro
    Level 22  
    sigwa18 Dzisiaj rano dwa razy rozkręciłem silnik do 4000 obr/min. Później podłączyłem się kompem i nie było żadnych błędów. Chwilowa anomalia? :)
    sigwa18
    Level 41  
    Czyli raczej problem z przycinającymi się kierownicami jak postoi trochę albo podusisz go na niskich obrotach ,ewentualnie krótkie trasy to problem pewnie wróci.
    pilkozak
    Level 16  
    Turbina na szczęście jest w dobrym stanie. W serwisie sprawdzili ją pod obciążeniem. Pomogło czyszczenie zapieczonych kierowniczek.