Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio - nawigacja FIAT STILO, martwe, poważniejszy problem.

Kuniarz 16 Mar 2010 08:35 5106 3
  • #1
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Witam !

    Trafiła do mnie fabryczna nawigacja z Fiata Stilo, taka z dużym ekranem, no nieistotne. Pierwotnie objawem miał być brak podświetlania ekranu, jednakże po podłączeniu do kostek okazało się że urządzenie w ogóle nie żyje.
    Po rozmowie z właścicielem okazało się, że ktoś to już próbował naprawić, bezskutecznie, a nawet stan pacjenta się pogorszył ;-)

    Cały myk rozbija się o płytkę pod przyciskami i diodami, oto ona:

    Radio - nawigacja FIAT STILO, martwe, poważniejszy problem.

    Znajduje się na niej uniwersalny stabilizator wraz z układem resetu L4949, dokładniej to w tym fragmencie:

    Radio - nawigacja FIAT STILO, martwe, poważniejszy problem.



    Po podłączeniu urządzenia do zasilania, w ciągu kilku sekund wspomniany L4949 nagrzewa się tak, że parzy. Dowiedziałem się, że poprzednik też na to wpadł i układ wymienił. Pomyślałem sobie, że może pech, że wadliwy, no dobra, zamówiłem następne, układy przyszły, wylutowałem wadliwy, ale pomyślałem, że to grzanie może być spowodowane zwarciem, więc po wylutowaniu zmierzyłem wyjście - faktycznie jest zwarcie.
    Na zdjęciu poniżej widać interesujący nas fragment:

    Radio - nawigacja FIAT STILO, martwe, poważniejszy problem.

    Zwarcie najłatwiej mierzyć na kondensatorze znajdującym się od razu na wyjściu L4949, oczywiście sprawdziłem w pierwszej kolejności ten kondensator - to nie on. Następnie wylutowałem elementy zaznaczone kółkami - nadal mam zwarcie.

    Niebieskim kółkiem zaznaczyłem miejsce po jednym z tranzystorów, niestety nie pierwszy raz był wylutowywany, no i padło na mnie - odkleiły się pady - mniejsza z tym, jeśli zlikwiduję zwarcie, to później to poprawię.

    Tutaj niestety kończą mi się pomysły...
    Sprawdziłem jeszcze zasilanie mikrokontrolera znajdującego się na prawo, na jego wejściach zasilania też jest zwarcie, może być że to on powoduje problem, niestety wylutowanie tego grzmota to już ostateczność, zresztą wątpię, żebym gdzieś to dostał a zwłaszcza wsad do niego...

    Pomożecie ? :-) (sugerowana odpowiedź : "pomożemy !")

    Robert
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #3
    wamp
    Level 16  
    Może przy pomiarach te rezystory 68Ω wprowadzają Cię w błąd, mają małą rezystancję.