Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[AVR][Bascom] Atmega8 - Usbasp - konfiguracja, podłączenie.

Kuba_exige 16 Mar 2010 20:56 6273 9
  • #1 16 Mar 2010 20:56
    Kuba_exige
    Poziom 8  

    Witam, mam programator Usbasp z alledrogo, po podłączeniu i instalacji sterowników Avrdude wykrywa uC i nie zgłasza żadnych błędów, jednak mam problem z konfiguracją bascoma. Zdaje mi się, że pomimo ustawienia, nie zgrał się z prockiem.

    1. Po pierwsze nie rozumiem tego :
    [AVR][Bascom] Atmega8 - Usbasp - konfiguracja, podłączenie.

    Wg instrukcji powinno tu być coś takiego :

    Code:
    avrdude -p m8 -c usbasp -F -U flash:w:{FILE}:i


    Czy to wymaga jakiejś edycji ,czy mogę to tam wpisać ? Rozumiem, że to jest odnośnik do połączenia Bascoma z avr-em ?

    2. W jakim układzie musi pracować Atmega8 ? Wystarczy podłączenie zasilania ( Vcc, GND, AvC, ) i elementów wykonawczych, które będą realizowały program(np.dioda, switch)-tak jak na schemacie poniżej, czy potrzeba jakiś kondensatorów, rezystorów na pozostałych pinach ?
    [AVR][Bascom] Atmega8 - Usbasp - konfiguracja, podłączenie.

    + kod
    Code:
    $regfile = "m8def.dat"
    
    Config Portb = &B11111111                                 
           Portb = &B11111111                                 
    Config Portd = &B1111100                                   
           Portd = &B1111111                                   
    Do                                                       
      If Pind.0 = 0 Then Portb.0 = 0                           
                                           
      If Pind.1 = 0 Then Portb.0 = 1                           
                                           
    Loop                                                       
    End   


    ( w takim połączeniu i zaprogramowaniu nic się nie dzieje )

    3. Czy coś jeszcze trzeba ustawiać w Bascomie żeby to działało ?
    W tym momencie po naciśnięciu przycisku "program chip" mignie czarne okienko z konsolą, czerwona diodka na programatorze się zapala, gaśnie po chwili i... nic. Żadnych komunikatów itd. czy to dobrze ?

    Dziękuję za wszelką pomoc.

    PS. Wersja bascoma - 1.11.9.8 Demo

    0 9
  • Pomocny post
    #2 16 Mar 2010 21:31
    Kabuto15
    Poziom 18  

    1. W zależności od procka, programowanej pamięci (FLASH, EEPROM) i innych ustawień (Fuse, Lock Bity), sprawdzania poprawności powinieneś wprowadzić odpowiedni ciąg. Zazwyczaj programuje się flasha, więc -U flash:w:{FILE} odnosi się do zapisywanego hex'a. Polecam zapoznanie się z dokumentacją do samego avrdude. Zgromadzono tam listę zdefiniowanych poleceń, programatorów i kontrolerów.
    2. Nie możesz pinu RESET zostawiać jako wiszącego. Podciagnij go rezystorem 10k do zasilania. Pamiętaj też, że jak chcesz go programować to przydałoby się wyprowadzić złącza dla pinów MISO, MOSI, SCK, RST (ISP).
    Switchów się tak nie podłącza do portów wejściowych.

    0
  • #3 16 Mar 2010 21:31
    polprzewodnikowy
    Poziom 26  

    W kodzie nie napisałeś "crystal = ...". W tej linijce do ustawiania programatora możesz wpisać jak podała instrukcja.

    Kabuto15 napisał:
    Switchów się tak nie podłącza do portów wejściowych.


    Kabuto15 - Możesz mi powiedzieć dlaczego nie można tak podłączać przycisków? W kodzie dajesz tylko

    Code:
    Set Portx.y


    I przycisk działa jak powinien (pomijając kwestie drgania styków).

    0
  • #4 16 Mar 2010 21:55
    Kabuto15
    Poziom 18  

    Nie pisałem, że nie można, tylko że się tak nie robi.
    Idąc tym tokiem rozumowania równie dobrze można napisać, że resetu nie trzeba podciągać do plusa (przecież AVR mają wbudowane podciąganie), etc.

    0
  • Pomocny post
    #5 16 Mar 2010 21:57
    mazomen
    Poziom 15  

    Bascom 1.11.9.8 ma już obsługę programatora UsbAsp więc nie trzeba się tu bawić w ustawianie programu zewnętrznego jakim jest Avrdude. Trzeba mu tylko łatkę wrzucić i ładnie śmiga. Łatka

    1
  • #6 16 Mar 2010 22:23
    Kuba_exige
    Poziom 8  

    Cytat:
    Switchów się tak nie podłącza do portów wejściowych.

    A jak inaczej je podłączyć ?

    Cytat:
    Bascom 1.11.9.8 ma już obsługę programatora UsbAsp

    O, bardzo mi pomogłeś, teraz widać, że bascom wykrywa uC, symulacje działają, program się skompilował, tylko nie wiem czy taki widok jest prawidłowy (te dziwne znaczki ? ) :
    [AVR][Bascom] Atmega8 - Usbasp - konfiguracja, podłączenie.

    0
  • #7 16 Mar 2010 22:30
    mazomen
    Poziom 15  

    Tym się nie przejmuj. Po prostu program nie znajduje wsadu do pamięci eeprom której ty nie używasz.

    0
  • #8 20 Mar 2010 12:16
    dasioo
    Poziom 14  

    Czy tę łatkę, którą kolega udostępnił, należy podmienić za oryginalny Bascavr.exe i nic więcej? Tak zrobiłem i mam sreana powitalnego w chwili ładowania, później główne okno Bascoma mignie na około 100ms i się zamyka. Czy coś jeszcze trzeba zrobić??

    0
  • #9 20 Mar 2010 19:23
    mazomen
    Poziom 15  

    A próbowałeś powtórnie zainstalować Bascoma? Lub próbowałeś na innym kompie?

    0
  • #10 20 Mar 2010 19:47
    dasioo
    Poziom 14  

    przeinstalowanie nie przyniosło efektów a na innym komputerze dopiero w poniedziałek będę mógł sprawdzić :(

    0