Jestem posiadaczem odkurzacza Zelmer Syrius 1600 Sprzęt jest dwuletni ale rzadko używany. Ostatnio, co było moim błędem, usuwałem resztki pyłu gipsowego po szlifowaniu gładzi. W trakcie pracy pył wydostał się poza worek w konsekwencji silnik prawie przestał pracować. Rozebrałem go i przeczyściłem sprężonym powietrzem. Komutator delikatnie przeszlifowałem. Po złożeniu silnik pracował bez zakłóceń ale po jakimś czasie zaczął się przegrzewać, pracował nierówno oraz czuć było swąd przypalonej izolacji.
I tu mam pytanie, jakie uszkodzenia mogły powstać i czy wymiana samego wirnika rozwiąże problem. Nadmieniam, że wg. mnie łożyska jak i szczotki są w dobrym stanie. Nie widać również nadmiernego iskrzenia. Nie mam możliwości dokonania stosownych pomiarów gdyż nie zajmuję się tym zawodowo a nawet amatorsko.
Proszę o jakieś sugestie.
I tu mam pytanie, jakie uszkodzenia mogły powstać i czy wymiana samego wirnika rozwiąże problem. Nadmieniam, że wg. mnie łożyska jak i szczotki są w dobrym stanie. Nie widać również nadmiernego iskrzenia. Nie mam możliwości dokonania stosownych pomiarów gdyż nie zajmuję się tym zawodowo a nawet amatorsko.
Proszę o jakieś sugestie.