Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna-Nagły spadek mocy przy ruszaniu z miejsca.

staciwa 17 Mar 2010 15:06 11490 13
  • #1
    staciwa
    Level 13  
    Witam.
    Posiadam Renault Laguna rocznik na przełomie roku 99/20 Silnik 1.9 (wersja po lifcie) z turbiną. Mój problem polega na tym, iż np: Zatrzymując się na czerwonym auto strasznie "Muli" na starcie i w ogóle nie wchodzi na obroty, wygląda to jak by turbina nie działała. Czasami pomaga na to zgaszenie i zapalenie silnika. W serwisie mówili że może być uszkodzona sonda lub brudny filtr powietrza. Zdarza się to sporadycznie i krótko trwale. Nie wiem czym może być to spowodowane, ponieważ później oddałem auto do serwisu i odebrałem następnego dnia i powiedzieli że auto jest sprawne i policzyli mi tylko za wymianę klocków.

    Proszę o podanie swojej opinii na temat i pomoc.
  • #2
    mayekk
    Level 23  
    jak dzieje sie czasowo to nie filtr. moze byc sonda lub przeplywomierz - mozna wyczyscic ale raczej wymienic. wskazuje na to resetowanie usterki po wylaczeniu stacyjki..
  • #3
    staciwa
    Level 13  
    Dzisiaj kupuję nowy filtr i zobaczę co będzie się działo. Jeżeli sonda lub przepływomierz to czemu nie zdiagnozowali usterki w serwisie?
  • #4
    mayekk
    Level 23  
    bo moze wystepowac czasowo, nie wiem czy przeplywomierz w tym modelu jest monitorowany przez komputer...

    nie wiem jaki serwis....
  • #5
    cordoba_2004
    Level 27  
    Renault Laguna królowa lawet, filtry posprawdzaj na początek od czegoś trzeba zacząć, laguna ma bardzo kiepską elektronikę robiącą różne figle, może najpierw mała diagnoza komputerowa, a potem sprawdzanie poszczególnych elementów, często konieczna jest wymiana sterownika.
  • #6
    staciwa
    Level 13  
    Że królowa lawet to bym nie powiedział. Pierwszy raz od 2 lat coś się dzieje.
  • #7
    cordoba_2004
    Level 27  
    Na innym forum mechaników została wybrana "królową lawet":)
  • #8
    staciwa
    Level 13  
    Ale laguna 1 czy 2?
    Dzisiaj jadę na diagnozę komputerową i zobaczę co w niej siedzi.
  • #9
    cordoba_2004
    Level 27  
    laguna II jedynki to jeszcze były bardziej w miarę
  • #10
    staciwa
    Level 13  
    No. Ja mam jedynkę. Byłem na diagnostyce i nie wiem czy oni mają sprzęt zepsuty czy co, bo nic nie pokazało. Wszystko ok. Ja podejrzewam turbinę lub jakiś kabelek od turbiny.
  • #11
    cordoba_2004
    Level 27  
    mhm ale na jakiej diagnostyce w profesjonalnym warsztacie czy małym fejsikiem z allegro za 100 zł który Bóg wie co pokazuje.
    A sprzęgło to czasem nie jest ? pod górkę jak rusza?
  • #12
    staciwa
    Level 13  
    Jak nie ma tych objawów to jeździ jak powinien i z górki i pod górkę.
  • #13
    tanis66
    Level 1  
    witam, mam tak samo. Auto po nabraniu obrotów zachowuje się jakby ktoś lejce ściągnął. Muł straszny. Wymieniłem na nowy zawór EGR, czujnik doładowania turbiny też. Nic nie pomogło. Oleju nie bierze, nie ma nigdzie nieszczelności. Wężyki szczelne. Wczoraj dałem turbinę do regeneracji, ciekawe czy to pomoże. Mechanik powiedział, że zajechana nie jest i nie ma luzów... Dam znać czy pomogło.

    pozdrawiam
  • #14
    marceli06121986
    Level 1  
    TANIS66
    Ja tak miałem ze swoja laguna II. Miala muła przy ruszaniu i kopcila na czarno. Postawiłem na warsztat i co sprawdzili czy nie ma gdzie