Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Sony KV25T1k Głos jest dobry brak obrazu

andreaa.bar 18 Mar 2010 09:41 4279 6
    andreaa.bar
    Level 10  
    TV Sony KV25T1K głos jest obrazu nie ma Mam problem z naprawieniem tego TV. Polega na tym że brak jest obrazu, głos jest, kanały zmienia, funkcje wyświetla a obrazu nie daje. Znalazłem przy trafie spalony opór R830 oraz zwartą D809. Jaką może mieć wartość ten rezystor? Dioda jest do odczytania. Czy to uszkodzenie jest wynikiem innej awari czy powstało z wiekiem ze zmęczenia? Jak mam postąpić by nie pogorszyć sprawy? Proszę o pomoc...
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Poczytaj na temat KV25T1K, chassis BE-3B
    czyli BE3 z *pewnymi modyfikacjami

Oczywiście znana opcja Szukaj > wpisz BE3 lub model TV
    -zobacz co piszą na temat spalonego R830 i diody ...

schemat- manual za free 2,8Mb
    -masz wszystko opisane
    Link
    andreaa.bar
    Level 10  
    Witam. Wdzięczny jestem za zaintersowenie się moim problemem ale niestety ta rada nie przydała się na nic. Zmarnowałem wczoraj cały dzień na czytanie podobnych "postów" odnoszących się do KV21T1K i nie natrafiłem na podobną usterkę związaną z diodą i rezystorem. W podrzuconym "linku" trafiłem na stronę z dużą ilością różnych specjalistów którzy za "fri" pomagają. Po wpisaniu swojego problemu i przejściu dalej "ono" dało mi ankietę do wypełnienia z moimi dokładnymi danymi, łącznie z podaniem pinu do karty kredytowej (płatniczej). To trochę za duże wymagania jak za darmową pomoc. To w skrócie tyle. TV dalej ciemny i ja też. Problem nadal akyualny.
    *miko*
    Level 14  
    Czego jeszcze oczekujesz? Jesteś leniem i sknerusem. Jeżeli chcesz sam naprawić ten telewizor to musisz wykazać się odrobiną zaangażowania. Skoro nie potrafisz zrobić użytku z podanych informacji nie zawracaj głowy.
  • Helpful post
    radsat
    Moderator
    andreaa.bar wrote:
    Zmarnowałem wczoraj cały dzień na czytanie - TV dalej ciemny i ja też.

Poza czytaniem trzeba coś rozumieć się na tym, wystarczy popatrzeć na schemat a tam widać czarno na białym co do czego.
    Uszkodzenie masz w siatce G2, wymień uszkodzone elementy R830-1KΩ, D809-RGP02-20EL, oraz C708-4,7nF/2kV na PK. Na razie tyle.
    andreaa.bar
    Level 10  
    Podpowiedż płynąca z serca. Miłego dnia życzę.
    andreaa.bar
    Level 10  
    Witam ponownie po kilku tygodniach przerwy.
    Elementy podpowiedziane wymieniłem (był problem z kupnem diody) telewizor ruszył i idzie (na razie). Wielkie dzięki wszystkim za okazaną pomoc i na tym zamykam temat.
    A.B.