logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MIO P560 - identyfikacja spalonej cewki WD i grzejącego się elementu 174R/B

jk2010 18 Mar 2010 16:14 2649 0
REKLAMA
  • #1 7847532
    jk2010
    Poziom 2  
    Opis usterki:
    Nie włącza się.
    Nie święcą się żadne diody, nie włącza się ekran, nie wydaje dźwięków. Zarówno na baterii jak i po podłączeniu ładowarki.

Co wiem na chwilę obecną:
    1. Wymieniłem ułamane gniazdo mini-USB - nie pomogło.
    2. Znalazłem spaloną cewkę (zdjęcie 2).
    Nie jestem jednak w stanie jej zidentyfikować. Jedyne oznaczenie jakie posiada to WD.
    Próba podmiany metodą "chybił trafił" na "podobną" zaowocowała brakiem napięcia. Po wylutowaniu cewki napięcie 2.5V wróciło, przy czym żadna ze stron cewki nie jest zwarta.
    3. Znalazłem także nadmiernie grzejący się element oznaczony 174R lub 174B (zdjęcie 1), którego również nie mogę zidentyfikować, a co za tym idzie stwierdzić czy na pewno jest uszkodzony.
    4. Poza wymienionymi powyżej elementami nie znalazłem żadnych przerw ani zwarć w obwodzie.
    5. Płytka zdaje się nie reagować na przełącznik zasilania, włącznik ani na próbę hard reset'u. Jeśli już wystawi część napięć trwa to parę sekund i nie sposób przewidzieć kiedy to zrobi. Stąd czerwone okręgi bez opisu na zdjęciu. Nie wszystkie napięcia udało mi się po pomiarze zapamiętać, a nie chciał bym nikogo wprowadzać w błąd.

Proszę o pomoc w identyfikacji wadliwych komponentów oraz wszelkie wskazówki i sugestie dotyczące dalszego przebiegu diagnostyki i naprawy lub udostępnienie schematu. Jako, że nie mam dużego doświadczenia w naprawie PDA każda, nawet drobna lub banalna wskazówka będzie mile widziana.

Miejsca w których szukałem przyczyny usterki zaznaczone są na poniższych zdjęciach:

• REKLAMA
REKLAMA