Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu Siemens Pi3540 Wentylator się nie włącza

elklysy 18 Mar 2010 18:31 3284 9
  • #1 18 Mar 2010 18:31
    elklysy
    Poziom 9  

    Witam,
    W Fujitsu-Siemens Pi 3540 nie włącza się wentylator. Wyeliminowałem zabrudzenie bo jest prawie sterylny. Wentylator nie jest zatarty, łopatki działają lekko. Działa na napięciu z zewnątrz. Temperatura procesora osiąga do 60 stopni przy lekkim stresie, a wentylator stoi.

    Przypuszczam, że problem leży w regulatorze obrotów, prawdopodobnie jest uszkodzony. Nie wiem czy jest to prosty układ z termiostorem gdzieś przy gnieździe czy pobiera odczyt z termistora w procesorze.

    Zdarza mu się sporadycznie zapomieć i włączyć wentylator, nawet przy temp 45 st. ale bardzo rzadko.

    Co w takim przypadku? Chyba najmniej inwazyjnym rozwiązaniem było by coś w stylu AVT-478 (regulator obrotów w zależności od temp), ale rozwiązanie toporne do laptopa. Inna myśl to na stałe podpiąć się pod USB z wszelkimi tego mankamentami. Oczywiście najlepsza była by dobra rada jak to naprawić :)

    0 9
  • #2 18 Mar 2010 18:37
    jurek1980
    Poziom 26  

    Jaką masz wersję bios? Spróbuj go jeszcze raz zaprogramować do najnowszej wersji.

    0
  • #3 18 Mar 2010 20:17
    elklysy
    Poziom 9  

    Już zrobiłem Bios 1.10C z wersji 1.06C, bez efektu.

    Teraz pracuje na Silent Mode (1500 Mhz) i temp ok 60 st.
    W trybie normalnym (2000 Mhz) dochodzi do granicznej 80 st i się wyłącza.

    0
  • #4 19 Mar 2010 08:21
    jurek1980
    Poziom 26  

    To skoro zrobiłeś bios z wersji 1.06c ( fabryka puśicła w nim błąd i miał źle zapisaną obsługę procesora) do najnowszej wersji. To zostaje wymiana pasty na procesorze. Czy wentylator wogóle się włącza w tej chwili i pracuje? Jeśli nie to należałoby zacząć od wymiany wentylatora. To, że się kręci nie oznacza, że czujnik halla poprawnie działa i płyta prawidłowo widzi obroty wentylatora i jest w stanie nim sterować.

    0
  • #5 19 Mar 2010 10:41
    elklysy
    Poziom 9  

    Wentylator się załącza ale nie ma reguły niestety. Standardowo od razu po włączeniu startuje na kilka chwil po czym się wyłącza. Potrafi zaskoczyć dopiero przy temp 65 st, wtedy stopniowo reguluje obroty w miarę wzrostu temperatury i przy ok 77 już pracuje na full, mimo wszystko osiąga 80 i koniec.

    Czasami zaskoczy przy 45 i sobie pracuje, po czym się wyłączy i temperatura rośnie.
    Pastę zmienię, ale z doświadczenia przypuszczam że zmniejszę o 2-5 stopni max. Co ciekawe silent mode raz schodzi z 2Ghz do 1,6 Ghz a np teraz z 1,6 do 1,2 i nie można go wkręcić na 2 Ghz. Co swoją drogą nie prowadzi do przegrzania ;) Poszukam też innego wentylatora z odczytem obrotów zgodnie z poleceniem kolegi jurek1980.

    0
  • #6 19 Mar 2010 11:51
    femio
    Poziom 17  

    Witam. Wydaje mi się, że usterka leży tylko i wyłącznie w układzie chłodzenia. Proszę sprawdzić jak rozchodzi się temperatura na całym układzie (rurka miedziana + radiator powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę). Mogła nastąpić nieszczelność.

    0
  • #7 19 Mar 2010 13:22
    elklysy
    Poziom 9  

    Cały układ jest równomiernie nagrzany. Właśnie wyczyściłem starą pastę i nałożyłem nową srebrną na każdy element. Docisk jest solidny, radiator odbiera ciepło. Z 45 po starcie windowsa zeszło na 42 więc poprawa jest natomiast reakcja wentylatora bez zmian nadal za późno wchodzi na obroty.

    0
  • #8 21 Mar 2010 22:26
    femio
    Poziom 17  

    Witam. Mimo wszystko dobrze byłoby jakbyś miał na podmiankę całe chłodzenie... to rozwiałoby w 100 % wątpliwości

    0
  • #9 23 Mar 2010 07:43
    jurek1980
    Poziom 26  

    Chłodzenie się nie zużywa a jego niesczelności to bardzo rzadkie przypadki. Femio nie przesadzaj. Gdyby nawet było jak uważasz, to wentylator pracowal by na maksymalnych obrotach, a komputer dopiero się przegrzewał. Jeśli jest wyeliminowana pasta to zostaje wentylator lub sterująca nim plyta główna.

    0
  • #10 23 Mar 2010 08:28
    elklysy
    Poziom 9  

    Sytuacja wyjaśniona. Niestety jednak wentylator padł. Wymontowałem go i próbowałem go wzbudzać stopnio zwiększając napięcie. Okazuje się że się zawieszał mimo tego że nie był widocznie brudny. Po dotknięciu czuć było że pole się wytwarza ale nie ma siły go obrócić. Po lekkim popchnięciu lub dużym napięciu wchodził na obroty i pracował dobrze.
    Naprawa z braku części zamiennej pod ręką: Wymontowałem wentylator, usunąłem naklejkę przy przewodach, usunołem zawleczke, wyczyściłem wacikiem w spirytusie elementy wewnątrz wiatraka, wpuściłem na ośkę trochę wd40, poskładałem i zmontowany wentylator rozpędzałem minute pod sprężonym powietrzem z kompresora.

    Efekt: wentylator wzbudza się szybciej, temperatura na procesorze nie jest rewelacyjna ale komputer się nie zawiesza i nie wyłącza. Testy 3 dniowe zakończone sukcesem.

    0