Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Posiada ktoś lub używał DNX 1500? Kilka pytań.

TypeMutineer 19 Mar 2010 14:07 2492 11
    TypeMutineer
    Level 21  
    Witam.
    Kupiłem nowy mikser stary Numark Dxm06 mi się całkiem posypał.
    Ale i z nowym Denonem mam małe problemy. Pomimo zapoznania się z
    testem tego miksera http://www.borys.win.pl/mikser_Denon_DN-X1500.html
    mam kilka pytań które powstały po podłączeniu do wzmacniacza i odsłuchu na głośnikach. Aby uzyskać barwę jaka mnie interesuje i zadowala muszę końcówkę (TA2400) rozkręcić na max a tomy wysokie i średnie skręcić na - 30 (skala -40db/+6db) Gain na kanale jest na godzinie 12:00 tak samo z głównym wyjściowym. EQ włączony .
    Na stronie którą podałem jest cytat :
    Quote:
    Ogólnie brzmienie miksera jest bardzo dobre i śmiało możemy na nim pracować na największych eventa-ch. Dodatkowo, parametry pracy regulatorów korekcji możemy zmieniać w trybie PRESET.

Ale co to właściwie znaczy ? Bo nie kumam :( W sekcji effects - mode parameters można wycinać poszczególne pasma . O to chodzi ?
    Wiem, że temu mikserowi brakuje trochę podbicia dołów ale żeby aż tak.
    Dzięki za wszelkie porady.
    DjDaniel11
    Level 27  
    1. Próbowałeś puścić muzykę przez inny mikser, lub bezpośrednio z wyjścia liniowego na końcówkę mocy?
    2. Zmieniałeś kable? Może to być też ich wina.
    3. Ostatnie co mi do głowy przychodzi, to nie umiejętne posługiwanie się mikserem (załączony jakiś filtr) lub uszkodzony sprzęt.
    TypeMutineer
    Level 21  
    To nie kable ani żaden filtr . Jest po prosty za dużo wysokich i średnich tonów w porównaniu z dołem . I żeby było czuć ten dół muszę podkręcić ostro moc i gein a w tedy góra jest nie do wytrzymania . Nie wiem jak to z konfigurować :( Na starym mikserze nie miałem takich kłopotów . Może ktoś ma ten mikser i się wypowie co i jak .
    DjDaniel11
    Level 27  
    Jeśli faktycznie jest to mikser cyfrowy, to winę za to mogą ponosić słabe przetworniki A/D, jednak wydaje mi się, że mimo wszystko powinno być lepiej z dołem.
    Może napisz maila do tego co robił test tego sprzętu. Jeśli to wina miksera, to ci powie co z tym zrobić.
    DjDaniel11
    Level 27  
    I co udało ci się ? Nie masz instrukcji od tego miksera ?
    TypeMutineer
    Level 21  
    Już jest o wiele lepiej . Znalazłem . Pozmieniałem kilka opcji . Teraz gra to fajnie :)
    krzysiuc
    Level 25  
    Będę to powtarzał do nieskończoności, wg mnie mikser Djski to nic innego jak instrument, żeby to ładnie zabrzmiało najlepiej by było kupić nawet najtańszego Behrego, który nieco wzmocni sygnał, pomoże lepiej wysterować koniec mocy i ułatwi poprawę brzmienia.
    Djelvis
    Level 16  
    Witam!!!
    Ja posiadam ten mikserek i używam go wraz z 2x DENON DN-S 3500 i nigdy z nim nie miałem problemów a brzmienie jego jest bardzo dobre i nie musiałem wprowadzać żadnych regulacji tonowych. Gram cały czas pasmem na "0". W tzw. PRESETACH nie ma nic wpływającego na brzmienie jedynie wpływ na pracę korektora - f oraz Q. Możliwym problemem mogą być Twoje źródła dźwięku. Mikser ten ma o wiele lepsze brzmienie niż Pioneer 600 więc niemożliwością jest, że wina jest po stronie miksera, chyba, że jest uszkodzony. A to, że musisz rozkręcac GAIN w końcówkach na maksa to możliwe ze masz LEVEL ATT. znajdujący się z tyłu miksera skręcone. Ustaw to na 0 dB (z tego miksera może wyjść 10V !!! więc sygnału jest pod dostatkiem) Jak coś to pisz na GG...
    TypeMutineer
    Level 21  
    Djelvis wrote:
    A to, że musisz rozkręcac GAIN w końcówkach na maksa to możliwe ze masz LEVEL ATT. znajdujący się z tyłu miksera skręcone. Ustaw to na 0 dB (z tego miksera może wyjść 10V !!! więc sygnału jest pod dostatkiem)

Level Att mam cały czas rozkręcony na full w prawo . Patrząc od tyłu .
    Może to wina kabli ? Mam 4Audio Pro Series LS2250 2x2,5mm OFC 10 metrów .
    Zakończone neutrik Nl2fc .
    DjDaniel11
    Level 27  
    TOMATO2 wrote:
    Djelvis wrote:
    A to, że musisz rozkręcac GAIN w końcówkach na maksa to możliwe ze masz LEVEL ATT. znajdujący się z tyłu miksera skręcone. Ustaw to na 0 dB (z tego miksera może wyjść 10V !!! więc sygnału jest pod dostatkiem)

Level Att mam cały czas rozkręcony na full w prawo . Patrząc od tyłu .
    Może to wina kabli ? Mam 4Audio Pro Series LS2250 2x2,5mm OFC 10 metrów .
    Zakończone neutrik Nl2fc .

Nie no.. :D Raczej speaconów do tego miksera nie podłączasz :) Napisz jakie masz kable "sygnałowe" a nie te do kolumn od wzmacniacza.
    TypeMutineer
    Level 21  
    DjDaniel11 wrote:

Nie no.. :D Raczej speaconów do tego miksera nie podłączasz :) Napisz jakie masz kable "sygnałowe" a nie te do kolumn od wzmacniacza.

Sorki za zamieszanie :D Sygnałowe mam : Hot Wire Premium Microphone Cable
    Canon/Canon