Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z instalacją systemu Windows XP

Robson_85 19 Mar 2010 14:25 2441 12
  • #1
    Robson_85
    Level 9  
    Witam. Jeśli ktoś ma chwilę czasu i ma ochotę zmierzyć się z wyzwaniem to serdecznie zapraszam :) Pokrótce może napiszę w czym problem. Otóż jestem posiadaczem starego komputerka który już dawno ma za sobą pierwszą młodość (konfiguracja poniżej na zdjęciach) i wpadłem na pomysł aby wykorzystać go jako prostą maszynkę do przeglądania internetu i ewentualnie obsługi starszych programów. Chciałem w tym celu zainstalować Windows XP aby cieszyć się bardziej funkcjonalną wersją okienek (do tej pory korzystałem tylko z Windows ME) niestety instalacja systemu zawsze zawiesza się w tym samym momencie. Próbowałem wielu sposobów. Instalowałem XP na różnych dyskach, dokonałem aktualizacji biosu i wymieniłem baterie, zmieniłem kartę graficzną a pomimo to i tak instalacja zawsze zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu kiedy na pulpicie pojawia się logo XP a poniżej pasek z przesuwającymi się kwadracikami. Sprawiłem czy to może mieć miejsce w związku z uszkodzeniami kondensatorów elektrolitycznych ale te wyglądają całkiem w porządku (stan poniżej na zdjęciach). Próbowałem też instalować XP z różnych płyt ale pomimo wszystko zawsze pojawia się ten sam problem. Żadnego rezultatu nie daję też zmiana systemu plików z NTFS na FAT32.
    Sprawdziłem też dyski twarde pod kontem bad sektorów programem HDD Regenerator ale ten nic niepokojącego nie wykazał. Wiem że program nie jest najlepszy i krążą o nim nie najlepsze opinie ale akurat nic innego nie miałem pod ręką. W sumie nie wykrył żadnych błędów wiec dyski raczej nie są tu źródłem problemu. Postanowiłem wiec tymczasowo wrócić do Windows ME i za pomocą programu AIDA zebrać wszystkie niezbędne dane do dalszej analizy. Niestety tu pojawia się drugi problem. Po bezproblemowej instalacji ME za każdym razem po wsadzeniu pendrive do gniazda USB system momentalnie się zawieszą. I tak samo jest z każdym innym dyskiem zewnętrznym. Może winny jest tu kontroler portów USB podłączony pod PCI. Kupiłem go w sklepie lecz nie było opakowania a doczytałem się że może nie współpracować z ME dlatego do zebrania informacji z programu AIDA posłużyłem się aparatem.
    W zdjęciach poniżej oprócz danych z programu zostawiam również stan kondensatorów oraz model zasilacza i tego kontrolera USB.
    Jak będzie ktoś miał jakieś sugestie lub pomysły to będę bardzo wdzięczny :)
  • #2
    SevenPL
    Level 13  
    Spróbuj wyłączyć w BIOS-ie komputera zintegrowaną kartę dzwiękową(jeżeli posiadasz!).
  • #3
    Robson_85
    Level 9  
    Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP

    Dodano po 3 [minuty]:

    Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP
  • #4
    SevenPL
    Level 13  
    Odpowiedz na to co Ci zadałem przez "Prywatne Widadomości".
  • #5
    Robson_85
    Level 9  
    Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP

    Dodano po 2 [minuty]:

    Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP
  • #6
    adamadi33
    Level 43  
    A próbowałes zainstalować Windows 98SE?
  • #7
    Robson_85
    Level 9  
    Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP Problem z instalacją systemu Windows XP

    Dodano po 10 [minuty]:

    Z tego co wiem to ta płyta główna nie posiada zintegrowanej grafiki.

    Niestety nie mam dostępu do 98SE wiec nie instalowałem tego systemu.
    Jednak ten komputer kiedyś działał na Windows 98 bo właśnie taka była zainstalowana na nim wersja w momencie zakupu.
  • #8
    adamadi33
    Level 43  
    Probówałeś uruchomić Windows XP w trybie awaryjnym?
  • #9
    kolokat
    Level 26  
    Płyta radzi sobie z systemem?

    Powodzenia życzę...
    Adamadi33 przeczytaj co najmniej 20 razy to co napiszesz! Bo większej głupoty nie słyszałem...

    A propos tematu:
    Pierwsze co mi przyszło na myśl to RAM.
    Warto by go przetestować, Memtest'em lub czymś w tym guście.

    Mógłby się Kolega również pokusić o odpalenie starsze wersji Puppy Linux Live i sprawdzić, czy też są zawieszenie przy podłączaniu pendrive.
  • #10
    karwo
    Level 26  
    Podaj specyfikację tego komputera.
    Płyta główna-
    Procesor-
    itp.

    Wymontuj na czas instalacji XP wszystkie karty rozszerzeń.
    Zmierz napięcia jakie daje zasilacz.

    Sam mam gdzieś w garażu płytę na której nie idzie zainstalować XPeka.
  • #11
    kolokat
    Level 26  
    karwo wrote:
    Podaj specyfikację tego komputera.
    Płyta główna-
    Procesor-
    itp.

    Wymontuj na czas instalacji XP wszystkie karty rozszerzeń.
    Zmierz napięcia jakie daje zasilacz.

    Sam mam gdzieś w garażu płytę na której nie idzie zainstalować XPeka.


    Może warto byłoby czytać ze zrozumieniem?!
    Autor przedstawił przecież konfiguracje na załączonych fotkach.

    Czemu Wy instalujecie system na płycie głównej? Zawsze mnie uczono, że system instaluje się na dysku.

    Z tą niekompatybilnością niezgodę się. Mam jedną płytę z 89r. Nie mam problemu z instalacją XP.
  • #12
    Robson_85
    Level 9  
    Oczywiście jak się już nic nie da zrobić to przy ME pozostanę ale chciałbym wcześniej wykluczyć wszystkie inne sposoby uruchomienia XP.

    XP w trybie awaryjnym raczej nie uruchomię a co najwyżej konsole odzywkiwania systemu z instalatora.

    Specyfikacja komputera podana w zdjęciach powyżej tak jak trafnie zaznaczył kolokat.

    Dzięki za radę właśnie się zastanawiałem czy nie przetestować pamięci Memtest'em. Wcześniej próbowałem instalować XP w różnych konfiguracjach pamięci ale zawsze system się zawieszał ale test i tak zrobię bo może okaże się faktycznie coś z nią tak.

    Dzięki zasilacz też sprawdzę. A co do Puppy Linux Live czy to jest jakaś minidystrybucja linuxa? Można ja uruchomić spod windows czy trzeba ustawić aby załadowała się z USB podczas uruchomienia?

    Już próbowałem instalować bez kart rozszerzeń i nic to nie dało wiec zastanawiam się czy to może płyta główna nie jest gdzieś uszkodzona.
    Zmieniłem też pastę termoprzewodzącą aby lepiej odprowadzała ciepło od procesora.

    Dodano po 24 [minuty]:

    A ten kontroler USB co jest na zdjęciu to jest kompatybilny z ME? Wcześniej miałem inny ale potrzebowałem pilnie zamontować w innym komputerze wiec kupiłem w zamian ten i działał mi dobrze tylko po instalacji coś się zaczął sypać.
    Nie wiem czy to dobrze ale znalazłem i zainstalowałem sterowniki do obsługi USB ze stronki VIA ale nic w sumie to nie poprawiło.
  • #13
    Robson_85
    Level 9  
    Szanowni koledzy problem się rozwiązał. Okazało się że przyczyną problemów z instalacja była za słaba konfiguracja sprzętowa komputera. Po zmianie procesora na Intel Pentium III 866 Mhz problem znikł jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. System nie tylko nie zawiesił się już ani razu podczas instalacji ale zaczął działać odczuwalnie dużo sprawniej (w pierwotnej konfiguracji procesor jaki miałem w komputerze to Celeron 533 Mhz). Od momentu docelowej instalacji XP minął już ponad miesiąc i komputer nadal działa prawidłowo. We wcześniejszych postach pisałem również o problemach z USB ale po instalacji XP te również przestały występować. Ponadto na drugim dysku udało mi się zainstalować już za pierwszym razem dystrybucję linuksa o numerze 9.10 i po okresie testowym mogę powiedzieć że ta również działa sprawnie. W związku z rozwiązaniem problemu temat zamykam. Wszystkim z góry dziękuję za czas i pomoc :)