Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz 2.1 MT3316 nie może wyjść z trybu uśpienia

19 Mar 2010 18:39 2652 15
  • Poziom 37  
    Witam.

    Posiadam głośniki Media Tech MT 3316. Wzmacniacz jako osobna jednostka, typu 2.1

    Wzmacniacz zbudowany na 4 końcówkach TDA2030A, zasilane z trawa napięciem 2 X 12 V.

    Sterowanie zasilane napięciem 1,9 V oraz 22 V. Wzmacniacz posiada wyświetlacz VDF itp. Po podłączeniu do sieci, świeci się tylko kontrolka stabdby. Po wciśnięciu przycisku POWER nic się nie dzieje - zero reakcji. Napięcia sprawdzałem - są prawidłowe.

    PRzycisk sterowania bezpośrednio łączy się z układem scalonym oznaczonym EM78P156ELP L-G firma ELAN.

    Obok układu siedzi kwarc, w metalowej obudowie, oznaczony 4,00 więc chyba ma 4 MHz. Czytałem w jednym temacie, o pilocie zbudowanym na tym samym układzie i na tym samym kwarcu. Uszkodzony był kwarc, po którego wymianie pilot ruszył. Czy w tym wypadku kwarc może mieć takie znaczenie ?

    Czy ten układ jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy ? Proszę o odpowiedź.

    Wyprzedzę pytania - układ dostaje napięcie (5V), przycisk sprawny.

    PS-Czy jest szansa zdobyć go w cenie poniżej 80 zł ? (tylko w tej cenie znalazłem go na serwisie aukcyjnym)

    Pozdrawiam.
  • Poziom 34  
    Znalazłem kwarc 4MHz za 2,50zł sztuka... Kup i wymień. Skąd ty wiozłeś 80zł to nie mam pojęcia. Chyba że to cena za 100 sztuk.
  • Poziom 37  
    Tylko czy ten kwarc to w 100% jest za to odpowiedzialny ?

    Co do 80 zł, to napisałem dość niezrozumiale i chodziło o układ EM78P156ELP, jednak głównie chodzi tutaj o cenę układu + wsad, ale to zestaw dla skanera. Sam układ to ok 5 zł (dziś pytałem w sklepie). Z kwarcem można próbować, jednak wątpię że da to jakikolwiek skutek...
  • Poziom 37  
    Oscyloskopem się nie posługiwałem - po prostu nie mam, to samo tyczy się odpowiedniego miernika.

    Pytałem dziś obsługę sklepu czy mają kwarce 4 MHz, niestety mają 4,125 itp, a wątpię czy taki "podpasuje".

    Również ponawiam swoje pytanie - czy w tym wypadku kwarc, może mieć taki wpływ ?

    Czy układ EM78P156ELP można w jakiś sposób sprawdzić tzn - jeśli występuje takie i takie napięcie tu i tam, wszystko jest ok ?
  • Poziom 34  
    Przecież EM78P156ELP to microprocesor. Żeby go wymienić będziesz potrzebował wsad do niego.
  • Poziom 37  
    Ta, wiem że potrzebny jest wsad do niego. Jednak nadzieja wciąż jest, że to kwarc itp, ale w to bardzo wątpię.
  • Poziom 26  
    Rezonatory ulegają usterkom dość często , bez miernika tylko podmiana , koszt niewielki , ale coś więcej będzie wiadomo , z uszkodzonym rezonatorem procek nie będzie pracował.
  • Poziom 37  
    Postaram się na dniach zakupić takowy kwarc, wówczas zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • Poziom 37  
    Witam ponownie.

    Kwarc zdobyłem - z innego zestawu audio. Podmiana nie przyniosła żadnego rezultatu. Również kwarc, który był wcześniej zamontowany w owym wzmacniaczu, przeszedł do innego zestawu audio i tam sprawuje się wyśmienicie.

    Jedyne co zauważyłem, to to że jeśli uruchamiam zestaw bez kwarcu, włączają się poszczególne elementy ekranu - albo segmenty wskaźnika wysterowania, albo wszystko, zależy jak mu "siądzie" w danym momencie. Nie wiem co po takim zachowaniu można stwierdzić...

    Dodatkowo wspomnę, że dostałem odpowiedz od serwisu tej firmy, że w wypadku chęci naprawy zestawu, oni takiej możliwości nie dają, jedynie sprzedaż całej jednostki centralnej, w cenie 150 zł. Cena stanowczo za wysoka, tym bardziej że można za 200 zł owy zestaw "dorwać" w promocji, na aukcji itp.

    Chyba wyczerpałem wszystkie możliwości naprawy wzmacniacza. Jeśli ktoś coś zaproponuje, proszę pisać.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 34  
    Można ominąć cały układ sterujący łącznie z wyświetlaczem i podłączyć się bezpośrednio pod końcówki mocy. Dodał byś potencjometr do regulacji i wtedy by działało.
  • Poziom 37  
    Ominięcie układu sterującego zrobiłem odrazu, żeby sprawdzić czy wzmacniacz w ogóle działa. Trochę pokombinowałem, analizowałem, znalazłem sumator sygnałów, wejścia do filtra dolnoprzepustowego i inne elementy potrzebne do podłączenia bezpośrednio sygnału stereo.

    Zastanawiałem się czy nie da się wykorzystać ekranu VFD celem informacji o wysterowaniu całości, ale nastręcza to trochę komplikacji, więc raczej nic z tego nie wyjdzie.
  • Poziom 37  
    Może procek nie może się dogadać z peryferiami typu procesor dźwięku etc i się blokuje?
  • Poziom 37  
    Przeglądając i mierząc, znalazłem tylko uszkodzony stabilizator który zasilał filtr dolnoprzepustowy, więc niewiele to miało do rzeczy.

    Następnie sprawdzałem zasilanie procka - prawidłowe, zasilanie sterowania ekranu - prawidłowe. Mimo to procek nie rusza. Zero reakcji. Czasem całemu układowi "odbija" i po włączeniu ekran pokazuje losowo włączone elementy. Poza tym do niczego nie doszedłem.
  • Poziom 25  
    Z podobną sytuacją spotkałem się kilka razy w sprzętach Kenwood i Panasonic. Przyczyną był układ AC detect. Jeśli w Twoim sprzęcie zastosowano takowy, warto jest zainteresować się jego działaniem.
  • Poziom 37  
    Witam.

    Takowego układu w moim zestawie nie ma. Są w sumie 4 układy:

    -filtr dolnoprzepustowy 4558
    -sterownik ekranu
    -procesor
    -SJ2313L czyli ogólne sterowanie głośnością itp

    To wszystko.