Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

¦wiat³a w pod³odze

08 Aug 2004 16:00 5341 25
  • Level 21  
    Witam!

Poszukuje jakiegos schematu do kolorofonu 5 kanalowego, najlepiej sterowanego jakims mikrofonem, albo kontrolowanego potencjometrem albo przelacznikami.

A konkretnie to urzadzonko ma byc umieszczone w podswietlanej podlodze w sali dyskotekowej. Na rogach podlogi po jednej zarowie i jedna na srodku. Najlepiej jakby zarowy ktore maja byc, byly na 220V. Ale jesli bedzie jakis ciekawy schemacik na 12V to nie bede wybredny, chodzi mi o uzyskanie ciekawego efektu w podlodze podczas trwania dyskoteki.

Dobrze by bylo gdyby chodzilo w rytm muzyki
  • Level 27  
    na elektrodzie jest mnostwo schematow kolorofonow sterowanych mikrofonem i na zarowkach 220 V, wiekszosc 3 kanalowych, ale bezproblemowo mozna dolozyc 2 kolejne kanaly - wystarczy odwzorowac, oryginalne, tylko trzeba zmienic czestotliwosci filtrow, aby kazda zarowka reagowala na inna czestotliwosc dzwieku, cos takiego bylo chyba w edw, jako kolorofon modulowy, w tym momencie nie chce mi sie tego szukac:) ale na elektrodzie jest na pewno

pozdrawiam
  • Level 21  
    Dzieki serdeczne!
    Nak³oni³e¶ mnie do tego bym poszpera³ troche... i znalaz³em, nawet sie niespodziewa³em, ¿e mnie tak zafascynuje ten uk³ad http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html pos³u¿y mi te¿ do sterowania kilkoma innymi urz±dzeniami :D tylko nie moge nigdzie dostaæ uk³adu 74374 czy wie kto¶ mo¿e jaki jest tego zamiennik??
  • Level 21  
    :( zrobilem to na 8 diodach led i dziala mi tylko na 4 pinie...... reszta sie caly czas swieci chociaz powinna tylko dzialac podczas jak chodzi program..., niewiem czy mam uszkodzony port lpt.... chociaz mam nowa plyte gluwna.... zasilanie wychodzi z pinow i diody swieca wiec nie wiem co jest grane??
  • Level 28  
    Jakikolwiek iny program, lub procedura startowa (podczas uruchomienia portu) mog± ustawiæ na porcie dowoln± konfiguracjê bitów. T³umacz±c jak w³±czysz program i na wszystkich portach D0-D7 diody mrugaja to ok. Ale co "pozostanie po wy³±czeniu progsu to ju¿ losowa przypad³o¶æ :!:

Pozdrawiam Wo¬nY
  • Level 14  
    wiec zamieszcze programik ktorym mozna wysylac napiecie na wybrane piny, wiec powinien ci pomoc w znalezieniu problemu.
    w tym zip'ie sa jeszcze 2 programy, i w jednym mozesz zobaczyc na ktorych pinach jest napiecie.

tym pierwszym mozna fajne uklady swietlne zrobic na takie diodki.

biore troche punktow, bo mam malo, a tez chce sciagac
    Attachments:
  • Level 21  
    hmmmm. moze nie dzial przez to ze mam windows xp??( bo ten programik ktory sciagnolem od ciaptaka dziala tylko na win 98) ale sam juz nie wiem,.... jesli dioda na 4 pinie mruga tak jak powinna..., czy moglby ktos pobawic sie i sprobowac u siebie czy dziala??
  • Level 14  
    dobra jak bede mial czas to to poluruje o sprawdze,
    a masz programik pod xp zeby port ltp dzialal??
    bo trzeba miec progsa
  • Level 28  
    Ciaptak ma racjê w win XP nie ma dostêpu do portów bez jaki¶ tam certyfikatów, tym samym napisane przez ludzi pluginy i inne progsy nie mog± ko¿ystaæ z portu. Jednak¿e jest na to sposób wspomniany ów programik :)
  • Level 21  
    probowalem na systemie windows 98 i nie ma roznicy!!!! z tym ze zamiast diody sie caly czas swiecic to nie swieca jak w xp wszystkie procz 4 pinu, w xp byla odwrotna sytuacja siwecily sie wszystkie procz 4 pinu, a czwarty migal, w 98 swiecil 4 pin a po wlaczeniu programu zaczol mygac, a reszta nawet nie drgnela.....

co jest grane?? bo juz sam nie wiem, niech ktos wyproboje u siebie.....
  • Level 28  
    Jeszcze jedna "rzecz" przysz³a mi do g³owy: masz mo¿e wiêcej ni¿ dwa porty LPT :?: Mo¿e w ustawieniach programu trzeba ustwiæ odpowiedni adres portu LPT. Zwykle jest to adres: 378h, jak masz dwa to bêdzie jeszcze: 278h (s± to adresy pinów D0-D7). Je¶li program u¿ywa dodatkowych portów to s± to adresy 37ah (dla portu 378h), oraz 27ah (dla 278h).

Jak chcesz sprawdziæ poprawno¶æ dzia³ania portu to w³±cz Turbo Pascala i zaadresuj ten port po czym wystaw jedynki, sprawd¼ czy diody swiec±, je¶li tak. to wystaw same zera i sprawd¼ czy wygas³y. Tyle moich sugestii.

JESTEM CIEKAW CZY DLA KA¯DEGO KANA£U WYBRA£E¦ ODPOWIEDNI NUMER PORTU :!: ROBISZ TO TAK:
    KLIKASZ PRAWYM MYSZY NA WYBRANYM KANALE, POTEM NA ZAK£ADKE EXPERT I W OUTPUT PLUGIN WYBIERASZ ODPOWIEDNI PORT LPT ORAZ WYBIERASZ PIN - CHANNEL NA KTÓRYM MA SIÊ POJAWIAÆ NAPIECIE:!:

PEWNIKIEM TU LE¯Y B£¡D :!:
  • Level 21  
    wybralem juz gotowe pluginy ktore maja od razu ustawione porty... i nic
  • Level 28  
    Quote:
    wybralem juz gotowe pluginy ktore maja od razu ustawione porty...

A sk±d masz pewno¶æ, ¿e adresy portów odpowiadaj± Twojej konfiguracji komputera :?:

Na Twoim miejscu skonfigurowa³bym sam, zreszt± ty tylko 1 kana³ów, pewnie ca³e 3minuty zabawy :!:
  • Level 21  
    wybralem juz gotowe pluginy ktore maja juz ustawione porty.... --- ALE NIE ZAUWAZYLEM ZE TRZEBA JE TYLKO WLACZYC (Starczylo zaznaczyc - Enable hardware output) :oops: :oops: :oops: :oops: :D :D

smiga az milo patrzec

teraz bede mogl sie wziasc za budowe na zarowkach :lol: :lol: 8)

serdeczne dzieki wszystkim za pomoc w szczegulnosci dla WOZNEGO
  • Level 28  
    No to do dzie³a :!:
    Czasem b³ache problemy s± trudniejsze do przeskoczenia ni¿ te powa¿ne :D

Gdzie bêdziesz stosowa³ te ¶wiate³ka :?:
  • Level 21  
    jak napisalem wczesniej w sali dyskotekowej w podswietlanej podlodze, ale mam zamiar zrobic z nich jesli zastosuje 32 kanaly, cos w rodzaju oswietlenia estradowego
  • Level 28  
    My¶la³em o konkretniejszej odpowiedzi :) Sam jestem z 3miasta wiêc mia³em nadziejê kiedys naocznie ujrzeæ Twój efekt :!: :D
  • Level 21  
    Przepraszam za lamerskie pytanie ale to dla mnie wazne
    Czy ten kondensator 10n/400V to elektrolit?? bo chyba na pradzie zmiennym wysadzi go...

czy mozna zastosowac:

- ceramiczny styrofleksowy

- polipropylenowy

- MKT

- MKP

????

Jak ktos wie jaki to ma byc niech pisze
  • Level 12  
    Ja siê z takim uk³adem zetkn±³em. Mam zrobiony ten fragment od optotriaka i pod³±czony do NE555 (po prostu migaj±ca ¿arówka 220V). Spyta³em siê znajomego elektronika o ten fragment rezystor - kondensator i powiedzia³ mi, ¿e to jest przeciwko iskrzeniu, jednak je¶li mamy triak to iskrzyæ siê nie bêdzie. Nie zamontowa³em wiêc tego fragmentu i z powodzeniem uk³ad dzia³a od pó³ roku. Mo¿esz, my¶lê, spokojnie ten uk³ad rezystor - kondensator wywaliæ a pomy¶leæ o nim, gdy bêdziesz chcia³ du¿e obci±¿enia (500, 1000W czy co¶ podobnego)
  • Level 21  
    mam problem zwiazany z triakiem

otoz po wlaczeniu samego ukladu ( przedstawione na rysunku ) z triakiem bez optoizolatora , zarowka caly czas swieci, po odlaczeniu bramki zarowka przestaje swiecic ( powinna po wlaczeniu nie swiecic, dopiero zapalic sie powinna po dostaniu sygnalu z optoizolatora )

taka sama sytuacja jest po zamontowaniu optotriaka i podlaczeniu do komputera

co moze byc nie tak??

czesci sa nowe prosto ze sklepu
  • Level 12  
    Ciekawe co u Ciebie mo¿e byæ nie tak... Ja korzysta³em z poni¿szego schematu i wszystko dzia³a rewela. Zobacz, czy masz podobnie
  • Level 12  
    To najwa¿niejsze :) Mam nadziejê, ¿e jak skoñczysz te ¶wiat³a, to poka¿esz zdjêcia!

Pozdrawiam
    deXter
  • Level 21  
    No name wrote:
    ...tylko nie moge nigdzie dostaæ uk³adu 74374 czy wie kto¶ mo¿e jaki jest tego zamiennik??

Mo¿e byæ 74HC374 (albo 74HCT374) ???
    Dostaniesz po 0.79*1.22 = 0.96PLN w
    http://www.tme.pl - koszt przesy³ki 12PLN (niestety)
  • Level 27  
    moga byc spokojnie, hct sa przystosowane do pracy bezposrednio z cmos'ami