Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

scenic 1.6 16V brak napięcia na desce

olo1406 20 Mar 2010 12:05 3802 8
Testo
    olo1406
    Level 10  
    Witam i proszę o pomoc.
    Renault Scenic 1.6 16V rocznik 2001 z automatyczną skrzynią biegów.
    Wczoraj, po zatrzymaniu samochodu, przełączeniu skrzyni na pozycję "P", straciłem napięcie na desce rozdzielczej. Nie chodzi wskaźnik paliwa, temperatury, obrotościomierz, wyświetlacz kilometrów, kontrolki ładowania.
    Jest oświetlenie deski, są światła, kierunki. Najgorsze, że zablokowało dźwignię skrzyni biegów, nie można zmienić pozycji, a tym samym ruszyć z miejsca. Sprawdziłem tylko bezpieczniki pod kierownicą i główne przy silniku, wizualnie są w dobrym stanie.
    Jak miał ktoś podobny problem, to bardzo proszę o poradę. Z góry dziękuję.
  • Testo
    kamilczubacki
    Level 17  
    Akumulator sprawny?
  • Testo
    przemek1982-25
    Level 19  
    kostka w stacyjce albo pletwa sie sypnela przerabialem ostatnio pare takich reni
    fuelinyourblood
    Level 35  
    to jest juz scenik w nowej budzie?

miałem taki przypadek, auto wjechało tylko na skasowanie błedu w ABS, po zgaszeniu silnika juz nie zapalił. zaczeło sie na rozbieraniu połowy auta i szukaniu usterki a skonczyło sie na wymianie wiazki.

sprawdz połaczenia i przewody pomiedzi ecu i modułami pod maska za schowkiem i pod kierownica.
    olo1406
    Level 10  
    dzięki serdeczne za porady ......... scenic jest w starej bydzie ..... aku sprawne ....... a tak w ogóle to silnik pracuje, odpala bez zarzutów ....
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Już to stwierdzenie
    Quote:
    wizualnie są w dobrym stanie

dyskwalifikuje cię, jako diagnostę przy tej usterce.
    olo1406
    Level 10  
    dziękuję za porady ..... błażej, gdybym był dobrym diagnostą nie musiałbym korzystać z porad innych, z tymi bezpiecznikami może żle dobrałem słowa, a ciebie chyba tylko stać na wyłapywanie nieprawidłowych "stwierdzeń" .......... ludzie się mylą PANIE BŁAŻEJU ..... przepraszam bardzo
    olo1406
    Level 10  
    witam ponownie ........ znalazłem w końcu bezpiecznik, który się przepala ....... nie znalazłem jeszcze przyczyny ....... jest to bezpiecznik z napisem STOP i przepala się chyba tylko wtedy gdy mam podpiętą przyczepę ........
    User removed account
    User removed account