Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Medion MD9760AI - nie włącza się podświetlenie matrycy LCD

szulada 20 Mar 2010 13:38 2618 3
    szulada
    Level 2  
    Mam problem z podświetleniem matrycy LCD. Raz na jakiś czas podświetlenie się załącza, jeśli nie zaskoczy widzę tylko ciemny ekran i coś tam z pulpitu.
    Jak uważacie jakiś problem z LCD albo kartą graficzną. LCD podłączyłem pod inny komputer i działa.

Dział "Diagnoza" jest działem poświęconym opisowi usterki wraz ze sposobem jej naprawy. Na tym dziale nie szukamy pomocy. Temat przenoszę do odpowiedniego działu. [dzimi]
    Krzyq
    Level 23  
    Może i mało mam praktyki z LCD ale żeby Ci ktokolwiek pomógł sprecyzuj dokładniej problem:
    1. Model monitora
    2. Karta graficzna komputera, jej leciwość oraz sterowniki i system operacyjny kompa, jeśli to komputer stacjonarny i masz możliwość dokonania oględzin karty - to przejrzyj na szybko czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów.
    3. Sposób zasilania monitora
    4. Karta graficzna drugiego komputera (i OS). Jak badałeś działanie monitora (przenosiłeś monitor do innego miejsca/pokoju/budynku czy podłączyłeś po prostu inny komputer/laptop.
    5. Jak często pojawia się ten problem. Mówisz: "Raz na jakiś czas podświetlenie się załącza" - czyli ogólnie częściej nie działa?
    6. Jak ułożone są kable zasilające.
    Jakant
    Level 35  
    Jeżeli podłączyłeś pod inny komputer i działa monitor to masz feler w kompie z kartą grafiki.
    szulada
    Level 2  
    Po sprawdzeniu jeszcze raz okazało się, że problem leży po stronie monitora Medion MD9760AI. Nie włącza się podświetlenie matrycy.