Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Felicja 1.3 kable idące do centralki grzeją się-rozwiązany

liskoski 20 Mar 2010 18:31 1349 2
  • #1 20 Mar 2010 18:31
    liskoski
    Poziom 9  

    Witam!

    Mam następujący problem. 0.5 roku temu spaliła się centralka (wystrzelił przekaźnik -> kupiłem nówkę), teraz auto znów przestało przełączać na gaz, z tym ze na diodach centralki wszystko ok. Postanowiłem tam zajrzeć, a tu 2 kable idące do centralki (niebieski i czerwony), zapewne do sterowania elektrozaworami, musiały być tak gorące, że wypaliły wtyczkę. Wymieniłem wtyk i wszystko działa, z tym że kable grzeją się do tego stopnia, ze nie można ich dotknąć ręką.

    Sprawdziłem styki, bezpieczniki, nic nie zaśniedziałe itp. Nie chce zeby sie sytuaja powtórzyła i prosze o jakąś radę.

    Centralka stag 2w, instalacja lovato 2 gen, bez silnika krokowego.

    Podmieniałem centralkę z innego auta i to samo, czerwony i niebieski przewód gorący.

    Pozdrawiam

    0 2
  • #2 20 Mar 2010 22:37
    wmarek65
    Poziom 15  

    Niebieski steruje elektrozaworami i emulatorem wtrysków,sprawdź cewki na elektrozaworach (na butli i parowniku(reduktorze) mogą mieć za duży pobór prądu,zdejm z korpusu zaworu i wyczyść pod nimi (może być biały nalot)

    0
  • #3 25 Mar 2010 21:22
    liskoski
    Poziom 9  

    Witam ponownie.

    Po wyczyszczeniu trzonu(?) w reduktorze, z całego syfu który się tam nagromadził wszystko wróciło do normy i już nic się nie grzeje.

    0