Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

program magazynowy + czytnik kodów + drukarka fisk. + prawo

haszysz87 21 Mar 2010 15:08 8383 14
phoenixcontact
    haszysz87
    Level 9  
    Witam serdecznie!

Chcę stworzyć oprogramowanie służące do zarządzania magazynem, klientami, drukowaniem faktur VAT, paragonów przez drukarkę fiskalną, sczytywaniem towarów czytnikiem kodów kreskowych - ogólnie taki mały kombajn firmowy.

założenia:
    - projekt będzie wykonany w C++ z użyciem biblioteki wielo-platformowej Qt.
    - baza na mysql - dzięki temu będzie można w przyszłości uruchomić jakiś sklepik internetowy z aktualnym stanem magazynowym, czy uruchomić aplikacje na kilku stanowiskach.
    - integracja z czytnikiem kodów kreskowych
    - integracja z drukarką fiskalną

pytania:

1. czy prawnie jako osoba fizyczna mogę wykonać takie oprogramowanie do obsługi magazynu / drukowania FV i drukowania paragonów i wdrażanie takiego rozwiązania w firmach? - chodzi mi tu o to czy jest może jakaś komórka która zatwierdzi takie oprogramowanie że jest ok i przepisowe- podobnie jak to jest z homologacją na pojazdy.

2. jaki skaner wybrać (umiem obsłużyć port COM ale chyba lepiej będzie taki skaner na USB) - czy do skanera będzie dołączone jakieś API - jeśli nie to jak mam go zintegrować z aplikacją?

3. to samo pytanie o drukarkę paragonów

Proszę o odpowiedzi i sugestie dotyczące tego projektu.
  • phoenixcontact
    chemicalkash
    Level 19  
    Co do założeń:
    - Gratuluje wyboru frameworku Qt/C++. Należy pamiętać tylko o wykupieniu licencji komercyjnej dla Qt. Nie można używać do pisania programów komercyjnych licencji LGPL.
    - Nie wiem czy dobrym pomysłem jest współdzielenie bazy z aplikacją internetową. Będzie ona wystawiona na potencjalne ataki z zewnątrz.

Co do pytań:
    1. Wydaje mi się, że nie jest konieczne żadne zatwierdzanie oprogramowania. To kupujący określa czy oprogramowanie mu odpowiada. Warto pomyśleć nad treścią umowy/licencji i zawrzeć tam wzmiankę o odpowiedzialności za działanie programu.
    2. Najprostszy do obsługi jest skaner, który działa jako wirtualna klawiatura. Wtedy wystarczy ustawić fokus na odpowiednią kontrolkę i tekst będzie tam wpisany podczas skanowania.
    3. Niestety nie mam doświadczenia, ale producent powinien podać w specyfikacji sposób komunikowania się urządzenia. Dobrze będzie przeczytać kilka instrukcji drukarek przed dokonaniem wyboru.
    krzychoocpp
    VIP Meritorious for electroda.pl
    arturkaszuba wrote:
    Nie można używać do pisania programów komercyjnych licencji LGPL.

Na jakiej podstawie kolega tak twierdzi? Wykorzystanie biblioteki na licencji LGPL jest możliwe w aplikacjach o zamkniętym kodzie, jeśli linkujemy z nią dynamicznie. Wymagane jest też upublicznienie zmian wprowadzonych w bibliotece, o ile takie będą.
    haszysz87
    Level 9  
    właśnie w Qt to jest piękne że jest darmowe do zastosowań komercyjnych, a że to moim skromnym zdaniem świetna biblioteka GUI (i nie tylko) i do tego crossplatformowa - to nie widzę lepszego rozwiązania - ah i do tego ten QtCreator :D

ale wracając do tematu. Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Baza danych to jest mus, choćby z tego powodu że w firmie może być kilka stanowisk lub kilka punktów rozrzuconych w różnych miejscach - nie znam innego rozwiązania - jeśli istnieje jakieś bezpieczniejsze chętnie się tym zainteresuję.
    Co do współdzielenia bazy ze sklepem to hmm tez nic mi nie przychodzi do głowy jak by to można było inaczej rozwiązać - a centralizacja danych jest kluczowa jak wspominałem już ;)

W pierwszej kolejności będę chciał taki system wdrożyć u ojaca w firmie i znajomej która otwiera sklep z kosmetykami. też zastanawiam sie czy jej nie polecić czasem gotowych już rozwiązań - ale jestem w stanie zrobić po niskich kosztach w celach edukacyjno-rozwojowych;)

skaner będę się starał obsłużyc przez USB - jak wcześniej wspominałem umiem obsłużyć COMa - testowałem sobie na portach wirtualnych - ale jak to będzie z USB - czy tak samo, nawet przez te same funkcje mogę obsłużyć USB? i jak się ktoś orientuje to prosze też opisac jak to będzie z Bluetooth ;)

czytałem troche na ten temat i okazuje się że taka drukarka fiskalna to wydatek około 2000 zł - czy jest możliwość zintegrowania kasy fiskalnej z moja aplikacją tak aby po wybiciu paragonu zchodził produkt ze stanu magazynowego? Oczywiście rozumiem że wtedy klient traci automatyzację pracy kanerem do kodów kreskowych - może istnieje jakaś tańsza alternatywa. bo zakupo drukarki kodów, drukarki fiskalenj, skanera to już są koszty 3500+ zł - a gdzie moja aplikacja;P hehe ;P - tak czy tak chcę zrobić to o czym pisałem na początku ale pytam bo może już istnieją tańsze rozwiązania o których nie wiem.
  • phoenixcontact
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Zgodnie z polskim prawem, każda sprzedaż musi być rejestrowana w celach podatkowych.
    To czy użyjesz kasy czy drukarki fiskalnej nie ma większego znaczenia. Oba urządzenia mają swoje wady i zalety. Podstawową wadą drukarki jest cena. Ale i to nie jest główny argument. Zauważ, że dowolna kasa fiskalna, która ma możliwość współpracy z komputerem, wcale nie będzie kosztowała 500 zł. A wręcz przeciwnie, może kosztować nawet więcej niż drukarka. Za drukarką przemawia również objętość pamięci fiskalnej, która w kasach, zwłaszcza tych tanich jest zdecydowanie mniejsza - moduły fiskalne trzeba wymieniać na własny koszt.
    Za kasą fiskalną przemawia np. możliwość (w 90% przypadków) pracy przy braku zasilania, gdzie podłączona do komputera drukarka fiskalna ma taką możliwość może w 10% dostępnego na rynku sprzętu. Do wielu modeli kas fiskalnych masz możliwość podłączenia czytnika kodów kreskowych, osobiście nie słyszałem o drukarce fiskalnej z taką możliwością.
    Przed zakupem, któregokolwiek urządzenia trzeba dokładnie rozważyć wszystkie za i przeciw.
    Pod względem programistycznym, drukarka jest dużo łatwiejsza. Jako, że sterujesz nią z programu który automatycznie rozlicza stany magazynowe, nie musisz martwić się o transfer danych z urządzenia fiskalnego z powrotem do komputera, jak w przypadku kasy.
    Co do czytnika kodów, to najczęściej producenci udostępniają czytniki w trzech wersjach : RS232, USB, PS/2. Ten ostatni jest najłatwiejszy do oprogramowania, po prostu działa jak dodatkowa klawiatura. Pozostałe w zależności od producenta, różne sposoby transmisji, różne biblioteki DLL itd. Przemyśl także sprawę, co będzie w przypadku gdy skaner się zepsuje, żebyś zostawił sobie furtkę na inny typ/rodzaj skanera lub/i możliwość użycia tymczasowo klawiatury.
    W dobie szybkich i tanich drukarek laserowych, trzeba dokładnie rozważyć zakup drukarki do kodów. Na "laserze" możesz wydrukować np. 200 małych nalepek z kodami na jednej, samoprzylepnej, kartce A4. Na drukarce etykiet, jesteś raczej ograniczony do kilku formatów nalepek a materiały eksploatacyjne do nich są astronomicznie drogie. Jeżeli masz zamiar zrobić naklejki z kodami na linię 500 takich samych produktów, a masz tych linii 50 (2500 naklejek) to podaruj sobie drukarkę etykiet - "pójdziesz z torbami" już przy starcie twojego systemu.
    haszysz87
    Level 9  
    Dzięki arnoldziq - dużo wyjaśnień. rozumiem że nie muszę mieć żadnych koncesji do wdrażania swojego oprogramowania/rozwiązania jeśli takowe napiszę i opracuję - super!.

Osobiście bardziej podoba mi sie opcja z drukarką fiskalną - mam pełną kontrolę nad tym co się dzieje i drukuje. Czy są jakieś tryby testowe w takich drularkach - bo przecież wszytsko się normalnie zapisuje w pamięci fiskalen której edytować nie można - bo niby jak mam sobie testować swoje oprogramowanie, a może dobrym rozwiązaniem będzie jakieś emulator drukarki - znalazłem takie:

http://pk.inet.pl/dfemul.htm
    http://www.dobreprogramy.pl/Emulator-drukarki-fiskalnej,Aktualnosc,4561.html

i druga sprawa - czy musze mieć emulator dopasowany do konkretnego modelu drukarki czy są może jakieś standardy ramki danych - jeśli ktoś miałby jakąś dokumentację techniczną dla programistów to bardzo bardzo prosze o załączenie bo tego nie mogę znaleźć w sieci - a da mi to pogląd na całość sprawy.

co do skanera to oczywiście w programie będzie okienko w którym bedzie można wpisać ręcznie kod produktu.
  • Helpful post
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Wszystkie urządzenia fiskalne działają w minimum dwóch trybach.
    1. Tryb nie fiskalny - to jest tryb który posiada kasa/drukarka w momencie zakupu.
    W tym trybie możesz wysyłać na drukarkę co tylko sobie zażyczysz, bez martwienia się co zarejestruje. Nie jest to istotne ze względów podatkowych. Takie urządzenie nie jest traktowane przez Urząd Skarbowy jako urządzenie fiskalne.
    2. Tryb fiskalny - aby przełączyć urządzenie w ten tryb, uprawniony serwisant, musi przeprowadzić tzw. procedurę fiskalizacji. Od tego momentu, cokolwiek wyślesz na drukarkę/kasę będzie zarejestrowane i należy od tego odprowadzić należne podatki. Fiskalizacja jest procesem nieodwracalnym (w normalnych warunkach), więc należy zakończyć prace z systemem komputerowym zanim do tego dojdzie - potem nie będzie możliwości robienia testów/prób/pomyłek.
    Różnica w pracy urządzenia w obu trybach, poza brakiem rejestracji sprzedaży, jest nieznaczna zmiana wyglądu paragonów, np. napis : 'PARAGON NIE FISKALNY' itp..
    Co do różnych drukarek/kas, to niestety :( co producent to trochę inny system komunikacji z urządzeniem. Zainteresuj się dwoma, chyba najpopularniejszymi producentami drukarek w Polsce : POSNET i Elzab Zabrze.
    Tu masz plik pdf opisujący sterowanie jedną z drukarek POSNET : Temo Instrukcja Programisty.
    haszysz87
    Level 9  
    Powoli kompletuje sprzęt:

drukarka: http://www.posnet.com.pl/posnettemo.html
    tania - czy dobra? nie wiem - ale posnet obsługuje :)

emulatorek: http://pk.inet.pl/dfemul.htm
    to jest pod inny model, ale wyczytałem że protokuł posnet jest taki sam (lub bardzo podobny, czy to duża różnica?)

będę drukarkę chciał połączyć przez USB - i teraz 2 wersje: czy mam stworzyć sobie mapowanie portu USB na COM'a i komunikowac się po tym COMie czy może od razu obsługiwać port USB? jak już wczesniej pisałem komunikowałem się tylko przez port COM w swojej karierze i nie mam pojęcia jak obsłużyć port USB - wiem natomiast że można zrobic takie mapowanie (na comach na pewno na usb się domyślam że można).
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    POSNET wrote:
    * Wysoka jakość;
    * 5 lat gwarancji na pamięć fiskalną;
    * Wytrzymały mechanizm termiczny (2x28mm);
    * Bardzo mocna obudowa;
    * Komunikacja:
    - USB
    - RS2323
    - zewnętrzny moduł Bluetooth
    * 100 000 PLU;
    * Kompatybilność z drukarkami POSNET;

- O jakości nie mam bladego pojęcia. :) , wiadomo, jak to z elektroniką, może być różnie.
    - 5 lat gwarancji, szkoda, że tylko na pamięć fiskalną. :( , typowy chwyt reklamowy, bo na mechanizm drukujący nigdy nie dostaniesz więcej niż 12 miesięcy. A czasami nawet 6.
    - Mechanizm termiczny - szybki i cichy - jedna wada : ograniczenia pracy co do temperatury otoczenia. Jeżeli za niska - mechanizm ma za małą moc aby drukować, jeżeli za wysoka - wydruki będą się zamazywać. Papier termiczny z wydrukami z takiej drukarki, trzeba przechowywać w stałej, średniej, temperaturze. Nie należy go trzymać np. w schowku w samochodzie. Wystarczy, że przyjdzie lato i wydruki po prostu znikną.
    - Obudowa - nic nie wiem na ten temat.
    - Komunikacja - jeżeli drukarka pracuje w tych trzech trybach, to można przypuszczać, że USB/BT działają w trybie wirtualnego portu COM.
    - 100 tysięcy PLU - oznacza, że możesz zapisać do pamięci 100 tyś operacji sprzedaży. Przy czym jeden paragon może zawierać więcej niż jedną pozycję, a co za tym idzie więcej niż jedno PLU.

--EDIT--
    W danych technicznych napisano, że drukarka pracuje w temp. 0-40 stopni. Co do 40, nie będę się kłócił, ale to 0 ... Może przez ostatnie kilka lat udoskonalono technologię druku termicznego, ale z mojego doświadczenia wynika, że drukarki takie mają problemy już przy 10 stopniach.
    oleq_30
    Level 30  
    Może trochę uaktualnię wypowiedzi poprzedników i je sprostuję

haszysz87 wrote:
    czytałem trochę na ten temat i okazuje się że taka drukarka fiskalna to wydatek około 2000 zł - czy jest możliwość zintegrowania kasy fiskalnej z moja aplikacją tak aby po wybiciu paragonu schodził produkt ze stanu magazynowego? Oczywiście rozumiem że wtedy klient traci automatyzację pracy skanerem do kodów kreskowych - może istnieje jakaś tańsza alternatywa. bo zakup drukarki kodów, drukarki fiskalnej, skanera to już są koszty 3500+ zł - a gdzie moja aplikacja;P hehe ;P - tak czy tak chcę zrobić to o czym pisałem na początku ale pytam bo może już istnieją tańsze rozwiązania o których nie wiem.

Koszt drukarki fiskalnej to koszt od 1990 zł netto Novitus Vento 1990 zł Posnet temo ,
    Jest możliwość zintegrowania kasy z programem, tak żeby program czytywał bufor sprzedaży w kasie i uaktualniał stany magazynowe , przykład Small Bisnes firmy symplex.pl zresztą do tego programu i jego możliwość będę odwoływał się nie raz ,
    zamiast skanera kodów można się posługiwać zarówno przy obsłudze programu jak i kasy (drukarka ma narzucone przez program) kodami PLU zawartymi od cyfry 1 do wielkości bazy PLU w kasie np kasa Bravo Novitus 2300 kodów PLU czyli zamiast kodów kreskowych z opakowania możemy ponumerować towar od 1 do 2300.( to tylko dla kasy Bravo-bo taką zapamięta bazę kodów) odpada wtedy koszt skanera

arnoldziq wrote:
    Zgodnie z polskim prawem, każda sprzedaż musi być rejestrowana w celach podatkowych.
    To czy użyjesz kasy czy drukarki fiskalnej nie ma większego znaczenia. Oba urządzenia mają swoje wady i zalety. Podstawową wadą drukarki jest cena. Ale i to nie jest główny argument. Zauważ, że dowolna kasa fiskalna, która ma możliwość współpracy z komputerem, wcale nie będzie kosztowała 500 zł.

Zdecydowanie się z kolegą nie zgodzę może wadą drukarki jest jest ceną ale klient zyskuje za to komfort pracy , nie musi programować kodów na kasie odczytać sprzedaż tylko wszystko idzie on-line, drugi bardzo duży plus to wielkość bazy kodów gdzie jak w kasie wielkość kończy się na 45000 kodów w PS3000 Net Novitusa , to w drukarce wielkość bazy zaczyna się od 100 000 bez względu na model i producenta
    arnoldziq wrote:
    A wręcz przeciwnie, może kosztować nawet więcej niż drukarka. Za drukarką przemawia również objętość pamięci fiskalnej, która w kasach, zwłaszcza tych tanich jest zdecydowanie mniejsza - moduły fiskalne trzeba wymieniać na własny koszt.
    .

Na dzień dzisiejszy każda już kasa bez względu na cenę ma możliwość współpracy z programem magazynowym zaczynając od kas prostych tych za 600 czy 999 zł netto przykład small biznes symplex.pl obsługuje 99 % urządzeń fiskalnych dostępnych na dzień dzisiejszy na rynku bez względy czy jest to kasa czy drukarka
    arnoldziq wrote:
    Za kasą fiskalną przemawia np. możliwość (w 90% przypadków) pracy przy braku zasilania, gdzie podłączona do komputera drukarka fiskalna ma taką możliwość może w 10% dostępnego na rynku sprzętu. Do wielu modeli kas fiskalnych masz możliwość podłączenia czytnika kodów kreskowych, osobiście nie słyszałem o drukarce fiskalnej z taką możliwością.

Odsyłam kolegę do Rozporządzenia ministra finansów z dnia 28.11.2008 i wcześniejszych też, na dzień dzisiejszy każde urządzenie fiskalne musi posiadać zasilanie AWARYJNE pozwalające na wystawienie minimum 200 paragonów bez zasilania zewnętrznego , jest to wymóg aby urządzenie dostało homologację do użytkowania na terytorium Polski - kasy i drukarki Novitusa bo głownie je obsługuje na w pełni naładowanym akumulatorze mogą wystawić 300-400 paragonów jeżeli chodzi o skaner to każda kasa ma taką możliwość minusem jest że w niektórych wypadkach (gdy kasa jest wyposażona w jedno gniazdo komunikacyjne trzeba ręcznie w ustawieniach kasy zmieniać, z jakim urządzeniem na na daną chwilę kasa pracować. W standarcie urządzeń obsługiwanych przez kasę jest komputer , skaner, czytnik kart, waga , O możliwość podłączenia skanera do drukarki kolega nigdy nie usłyszy z prostego powodu drukarka jest tylko urządzeniem które rejestruje sprzedaż cała reszta jest wykonywana w komputerze i programie który nią zarządza.
    arnoldziq wrote:

Co do czytnika kodów, to najczęściej producenci udostępniają czytniki w trzech wersjach : RS232, USB, PS/2. Ten ostatni jest najłatwiejszy do oprogramowania, po prostu działa jak dodatkowa klawiatura.

To samo tyczy też skanerów na usb - emulator klawiatury .
    w przypadku uszkodzenia skanera klepie się kod kreskowy z ręki do komputera.

haszysz87 wrote:
    Osobiście bardziej podoba mi sie opcja z drukarką fiskalną - mam pełną kontrolę nad tym co się dzieje i drukuje. Czy są jakieś tryby testowe w takich drukarkach - bo przecież wszystko się normalnie zapisuje w pamięci fiskalne której edytować nie można - bo niby jak mam sobie testować swoje oprogramowanie,

w każde urządzenie przed fiskalizacją (otwarciem pamięci fiskalnej do zapisu) pracuje w trybie szkoleniowym, i wtedy nic się do pamięci fiskalnej nie zapisuje
    haszysz87 wrote:
    i druga sprawa - czy muszę mieć emulator dopasowany do konkretnego modelu drukarki czy są może jakieś standardy ramki danych - jeśli ktoś miałby jakąś dokumentację techniczną dla programistów to bardzo bardzo proszę o załączenie bo tego nie mogę znaleźć w sieci - a da mi to pogląd na całość sprawy.

http://novitus.pl/pl/dla-programistow/ tu masz dział dla programistów z bibliotekami opisami protokołów itp, nie wiem czy inny producenci się dzielą z taką wiedzą ale Novitus udostępnia wszystko a jak coś nie wiesz to po prostu dzwonisz i prosisz o pomoc

Odnośnie Posneta Temo nie wiem czy to urządzenie jest już dostosowane do nowego rozporządzenia MF 28.11.2008 w sprawie obsługi Euro i wielowalutowości, jeśli nie i producent nie ma tego w planie to z dniem wprowadzenia Euro urządzenie trafi do kosza, bo nie będzie mogło być użytkowane na terenie Polski

arnoldziq wrote:
    - O jakości nie mam bladego pojęcia. :) , wiadomo, jak to z elektroniką, może być różnie.
    - 5 lat gwarancji, szkoda, że tylko na pamięć fiskalną. :( , typowy chwyt reklamowy, bo na mechanizm drukujący nigdy nie dostaniesz więcej niż 12 miesięcy. A czasami nawet 6.

zawsze jest 12 mc-y , a 5 lat na pamięć to nie chwyt reklamowy, tylko bardzo dobra rzecz na koszt użytkownika koszt wymiany pamięci w zależności od urządzenia to od 600 do 900 zł netto i warto ją przedłużać na warunkach narzuconych przez producenta żeby nie mieć jakiejś kosztownej niespodzianki
    arnoldziq wrote:

- Mechanizm termiczny - szybki i cichy - jedna wada : ograniczenia pracy co do temperatury otoczenia. Jeżeli za niska - mechanizm ma za małą moc aby drukować, jeżeli za wysoka - wydruki będą się zamazywać.

otoczenie pracy kasy nie ma wpływu na jakoś wydruku mam klientów z kasami głównie Bravo , Bravo Bazar , Frigo II oparte na mechanizmie LT282 pracującymi od sklepu przy piekarni do pracy na targu w zimie czy w lecie na słońcu czyli zakres temp. od -15 st, do plus 40-50 i nie ma różnicy w jakości wydruku , tak samo w kasach większych typu Tango czy Rumba
    arnoldziq wrote:

- 100 tysięcy PLU - oznacza, że możesz zapisać do pamięci 100 tyś operacji sprzedaży. Przy czym jeden paragon może zawierać więcej niż jedną pozycję, a co za tym idzie więcej niż jedno PLU.

100 tys PLU oznacza ilość zapamiętanej bazy z towarami a nie ilość operacji sprzedaży kolega pomylił pojęcia , a dopisek o paragonie to nie wiem skąd kolega wziął. To o czym kolega pisze to bufor paragonu - czyli miejsce (tylko w kasach fiskalnych) gdzie zapamiętywane są paragony z ich zawartością , niestety żadna z dostępnych kas na rynku nie ma takiego bufora paragonów max z jakim mam styczność to 10 tys przy kasie PS3000Net

arnoldziq wrote:
    Co do różnych drukarek/kas, to niestety :( co producent to trochę inny system komunikacji z urządzeniem. Zainteresuj się dwoma, chyba najpopularniejszymi producentami drukarek w Polsce : POSNET i Elzab Zabrze.

Najpopularniejszy producent to na dzień dzisiejszy Novitus zresztą chyba dwa lata temu niewiele by brakło aby przejąłby Elzaba z jego trudnościami finansowymi.Bardzo ciekawą opcją w Novitusach - jest obsługa własnego protokołu komunikacji , z pełnymi danymi dla programistów,link podałem wyżej jak również pełna emulacja protokołu POSNET, godną uwagi jest drukarka DELIO w podstawowej wersji

arnoldziq wrote:
    Za drukarką przemawia również objętość pamięci fiskalnej, która w kasach, zwłaszcza tych tanich jest zdecydowanie mniejsza - moduły fiskalne trzeba wymieniać na własny koszt.

Jeżeli chodzi o objętość pamięci fiskalnej to też odsyłam do rozporządzenia MF z dn 28.11.2008 nie ma czegoś takiego jak mniejsza - większa pamięć fiskalna przepisy regulują to w sposób jednoznaczny 1830 miejsc na raporty dobowe co przy sprzedaży dzień w dzień i codziennym zapisem do pamięci fiskalnej daję równe 5 lat pracy oprócz tego producent daje mam jeszcze co jest dozwolone przepisami 200 miejsc na raporty serwisowe plus 30 na zmianę stawek VAT , jeżeli te 200 i 30 nie zostaną wykorzystane to klient normalnie je wykorzystuje na zapisy raportów dobowych, przedłuża to żywotność urządzenia o jakiej kilka miesięcy i te przepisy obowiązują w Polsce już od 2001 , kiedyś pokazały się urządzenia z liczą miejsc w pamięci np 3500, 5000, 7000 i każdy producent prześcigał się który dał więcej - efekt końcowy był taki że firmy produkujące padały,urządzenia były w użyciu i nie miał ich kto serwisować , dlatego od homologacji 2001 MF narzuciło pojemność pamięci fiskalnej do ilości jak podałem wyżej.
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Drogi kolego oleq_30.
    W związku z tym, że opuściłem nasz piękny kraj kilka lat temu, "Rozporządzenia ministra finansów z dnia 28.11.2008" są mi kompletnie obce.
    Za co wszystkich, a najbardziej wspomnianego ministra, przepraszam.

Rozumiem, że wzburzony moją niewiedzą i ignorancją, a także tym, że nie wspomniałem o jedynie słusznej i jakże wspaniałej firmie Novitus, popełnił kolega "kilka" błędów ortograficznych, interpunkcyjnych i logicznych.
    Jeszcze raz proszę o wybaczenie, kiedy opuszczałem nasz kraj, nie miałem pojęcia o istnieniu w/w firmy.
    Rozumiejąc, poniekąd słuszny, gniew kolegi, proszę również o poprawienie w/w błędów, ponieważ wypaczają one znaczenie wypowiedzi kolegi, a zawiera ona informacje które mogą być dla użytkowników elektroda.pl bardzo użyteczne.

Aby ułatwić koledze proces poprawiania, zaznaczyłem kolorem najbardziej rażące błędy.

Jeszcze jedno : sugeruję usunąć informacje dotyczące użytkowania kas/drukarek w ekstremalnych temperaturach, przez należących do kolegi klientów. Lub wystosować odpowiednie pismo do Urzędu Skarbowego właściwego dla siedziby klienta, z doniesieniem o naruszenie prawa skarbowego.
    Użytkowanie urządzeń fiskalny, w warunkach niezgodnych z homologacją, np. w temperaturach przekraczających temperatury dopuszczalne dla danego urządzenia, podlega karze.
    A także, jak mówi Dz. U. z dnia 29 grudnia 1999 r., Załącznik nr 7 : "WARUNKI DOTYCZĄCE WYKONYWANIA SERWISU TECHNICZNEGO KAS REJESTRUJĄCYCH"
    Quote:
    [...] 17. Wykonujący obsługę serwisową kas rejestrujących, który dopuszcza się naruszenia warunków jej wykonywania lub, wykonując taki serwis, umożliwia podatnikowi niezgodne z prawdą, nierzetelne ewidencjonowanie dokonanych transakcji przy zastosowaniu kasy rejestrującej, traci upoważnienie do wykonywania serwisu kas rejestrujących lub jego prowadzenia bez możliwości jego ponownego wykonywania.
    oleq_30
    Level 30  
    arnoldziq wrote:
    Jeszcze jedno : sugeruję usunąć informacje dotyczące użytkowania kas/drukarek w ekstremalnych temperaturach, przez należących do kolegi klientów. Lub wystosować odpowiednie pismo do Urzędu Skarbowego właściwego dla siedziby klienta, z doniesieniem o naruszenie prawa skarbowego.
    Użytkowanie urządzeń fiskalny, w warunkach niezgodnych z homologacją, np. w temperaturach przekraczających temperatury dopuszczalne dla danego urządzenia, podlega karze.

Mógłby kolega podać źródło informacji na których kolega oparł tą wypowiedź ?
    Warunki homologacji nie określają w jakich warunkach ma być kasa użytkowana.
    I jak mi to dziś w US Nysa zinterpretowano , urzędów nie interesuje fakt w jakiej temperaturze jest urządzenie używane, i nie podlega to żadnym karą ze strony US (panie miały zresztą niezły ubaw). Zresztą to byłby czysty idiotyzm zamykać sklep, czy stoisko bo temperatura jest za wysoka/za niska

arnoldziq wrote:

A także, jak mówi Dz. U. z dnia 29 grudnia 1999 r., Załącznik nr 7 : "WARUNKI DOTYCZĄCE WYKONYWANIA SERWISU TECHNICZNEGO KAS REJESTRUJĄCYCH"
    Quote:
    [...] 17. Wykonujący obsługę serwisową kas rejestrujących, który dopuszcza się naruszenia warunków jej wykonywania lub, wykonując taki serwis, umożliwia podatnikowi niezgodne z prawdą, nierzetelne ewidencjonowanie dokonanych transakcji przy zastosowaniu kasy rejestrującej, traci upoważnienie do wykonywania serwisu kas rejestrujących lub jego prowadzenia bez możliwości jego ponownego wykonywania.

Odnośnie tego fragmentu to proponuje koledze przeczytać całość ze zrozumieniem, bo cały ten załącznik mówi o warunkach, organizacji, kompetencji serwisów. I tyczy się obsługi SERWISOWEJ KAS a nie obsługi ze strony użytkownika, czy warunkom otoczenia w jakich ma pracować kasa. Interpretacje dokładniejsza panie z US zobowiązały się przedstawić mi jutro ewentualnie w poniedziałek.
    vesa
    Level 2  
    Kolega Arnoldziq zdenerwował się bardzo, ale muszę przyznać że jak czytałem te posty odnośnie kas i drukarek to nieźle się uśmiałem. Lepiej tych bzdurek nie czytać. Co do tematu to kolega programista musi wziąć pod uwagę że protokoły transmisji u różnych producentów będą się różnić, tak samo jeśli chodzi o sposób ich połączenia z komputerem ( com, usb, sieć ). Są urządzenia na rynku gdzie jest możliwość komunikacji z kasami poprzez internet, a jeśli program ma być komercyjny to trzeba uwzględnić też i taki sposób komunikacji.
    malyserwis
    Level 11  
    spojrzyj na www.elaboro.pl ( ja z niego korzystam ), mają tam demo programu który pracuje online i chyba zawiera wszystko to co masz zamiar zrobić program jest dość tani i ma kilka ciekawych rozwiązań, zwłaszcza fajnie rozwiązaną kwestę numerów seryjnych i księgowości.
    utak3r
    Level 25  
    Zastanowiłbym się jeszcze nad wyborem silnika bazy danych... Ze swojej strony poleciłbym z darmowych Firebirda, ew. PostgreSQL. Wybór Qt bardzo dobry, zwłaszcza, że zmieniona została w końcu licencja :) Dodatkowo, Qt od wersji 4 w końcu zaczęło być interesujące, gdyż nie jest już tylko biblioteką GUI, lecz kompletnym frameworkiem całej aplikacji.