Witam
chciałem przedstawić skonstruowany przeze mnie przedwzmacniacz z cyfrowym tunerem posiadającym RDS. Układ jest zbudowany na podstawie projektu z Elektroniki Praktycznej AVT-583. Program do procesora został udostępniony przez autora projektu, Tomasza Jabłońskiego.
Jeśli chodzi o budowę:
-obudowa jest z zepsutego tunera unitry AS-618 (wersja eksportowa do Francji, kolor szampański o zachodnim zakresie FM), wykorzystałem oryginalne klawisze, jako przyciski użyłem starych, polskich isostatów, żeby jak najmniej przerabiać mechanicznie bardzo ładny oryginalny, aluminiowy panel czołowy Unitry. Podobnie wpasowałem się z płytkami drukowanymi w fabryczne mocowania oraz skorzystałem z istniejących gniazd wejście/ wyjście w tyle obudowy.
-transformator zasilacza typu TS40/52, umieszczony dodatkowo w metalowej, ekranującej obudowie z magnetofonu M8041
-płytki zrobione metodą termotransferu, projektowane w programie EAGLE, wytrawione w B327, wymyte Cleanserem i zabezpieczone Plastikiem 70
-zasilacz z rozdzieloną masą cyfrową i analogową o napięciach 9V, 5VD, 5VA. Był zaprojektowany także pod końcówkę mocy, ale kupiłem wzmacniacz Unitra PW-7011
-Na głównej płytce znajdują się: tuner FM zbudowany w oparciu o moduł Philipsa om-5610(TEA5757), dekoder RDS SAA6588, przedwzmacniacz sterowany cyfrowo TEA6320, układ zegara PCF8583, pamięć EEPROM 24c16 oraz procesor ATMEL 89C55.
-na płycie czołowej znajdują się odbiornik podczerwieni TFMS5360 i wyświetlacz VFD firmy Noritake 2x20 znaków na sterowniku Hitachi, bardzo trudno dostępny.
-sterowany bezprzewodowo pilotem z telewizora Elemis opartym na układzie SAA3010. Program pozwala na przypisanie funkcji dowolnym klawiszom pilota (nauka pilota), pokrótce działanie programu pokazane na zdjęciach. Program jest bardzo dobrze napisany, bardzo przejrzysty i intuicyjnie obsługiwany. Jest możliwość zapamiętania 12 stacji FM, z czego 5 pierwszych można wybrać z klawiszy urządzenia, a resztę z pilota. Pozostałe 5 klawiszy służy do wyboru funkcji: głośność, balans, wysokie, niskie tony, kontur, RDS. Strojenie stacji może przebiegać automatycznie lub ręcznie.
Podsumowując uważam, że wykonany przeze mnie przedwzmacniacz z tunerem działa porównywalnie z konstrukcjami fabrycznymi, przebijając konstrukcje marketowe z dalekiego wschodu. Jest niezawodny, używam go od roku, jest połączony ze wzmacniaczem Unitry PW-7011 oraz kolumnami Altus 75 tworząc bardzo udany zestaw. Proszę o Wasze komentarze i opinie.

Proszę zmniejszyć rozmiar zdjęć.
Reg. wew. pkt. 2
(joy_pl)
Cool? Ranking DIY