Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS

A.T. 22 Mar 2010 16:49 14619 23
  • Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS
    Witam
    chciałem przedstawić skonstruowany przeze mnie przedwzmacniacz z cyfrowym tunerem posiadającym RDS. Układ jest zbudowany na podstawie projektu z Elektroniki Praktycznej AVT-583. Program do procesora został udostępniony przez autora projektu, Tomasza Jabłońskiego.
    Jeśli chodzi o budowę:
    -obudowa jest z zepsutego tunera unitry AS-618 (wersja eksportowa do Francji, kolor szampański o zachodnim zakresie FM), wykorzystałem oryginalne klawisze, jako przyciski użyłem starych, polskich isostatów, żeby jak najmniej przerabiać mechanicznie bardzo ładny oryginalny, aluminiowy panel czołowy Unitry. Podobnie wpasowałem się z płytkami drukowanymi w fabryczne mocowania oraz skorzystałem z istniejących gniazd wejście/ wyjście w tyle obudowy.
    -transformator zasilacza typu TS40/52, umieszczony dodatkowo w metalowej, ekranującej obudowie z magnetofonu M8041
    -płytki zrobione metodą termotransferu, projektowane w programie EAGLE, wytrawione w B327, wymyte Cleanserem i zabezpieczone Plastikiem 70
    -zasilacz z rozdzieloną masą cyfrową i analogową o napięciach 9V, 5VD, 5VA. Był zaprojektowany także pod końcówkę mocy, ale kupiłem wzmacniacz Unitra PW-7011
    -Na głównej płytce znajdują się: tuner FM zbudowany w oparciu o moduł Philipsa om-5610(TEA5757), dekoder RDS SAA6588, przedwzmacniacz sterowany cyfrowo TEA6320, układ zegara PCF8583, pamięć EEPROM 24c16 oraz procesor ATMEL 89C55.
    -na płycie czołowej znajdują się odbiornik podczerwieni TFMS5360 i wyświetlacz VFD firmy Noritake 2x20 znaków na sterowniku Hitachi, bardzo trudno dostępny.
    -sterowany bezprzewodowo pilotem z telewizora Elemis opartym na układzie SAA3010. Program pozwala na przypisanie funkcji dowolnym klawiszom pilota (nauka pilota), pokrótce działanie programu pokazane na zdjęciach. Program jest bardzo dobrze napisany, bardzo przejrzysty i intuicyjnie obsługiwany. Jest możliwość zapamiętania 12 stacji FM, z czego 5 pierwszych można wybrać z klawiszy urządzenia, a resztę z pilota. Pozostałe 5 klawiszy służy do wyboru funkcji: głośność, balans, wysokie, niskie tony, kontur, RDS. Strojenie stacji może przebiegać automatycznie lub ręcznie.
    Podsumowując uważam, że wykonany przeze mnie przedwzmacniacz z tunerem działa porównywalnie z konstrukcjami fabrycznymi, przebijając konstrukcje marketowe z dalekiego wschodu. Jest niezawodny, używam go od roku, jest połączony ze wzmacniaczem Unitry PW-7011 oraz kolumnami Altus 75 tworząc bardzo udany zestaw. Proszę o Wasze komentarze i opinie.

Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS

Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo z tunerem FM z RDS

Proszę zmniejszyć rozmiar zdjęć.
    Reg. wew. pkt. 2
    (joy_pl)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    A.T.
    Level 20  
    A.T. wrote 538 posts with rating 69, helped 5 times. Live in city Łaziska Góne. Been with us since 2007 year.
    jarewa
    Level 31  
    Gdyby nie te zwory to bym powiedział że ideał. Ale one tak trochę rażą w oczy. Ale mimo to ładnie wykonanie wewnętrzne.
    damianojsp112
    Level 18  
    Przenieś zdjęcie na początek postu bo nie wyświetla się na głównej;>. Może zapodasz od razu jakieś schematy/płytki, o ile masz?
    Krzysiek16
    Level 24  
    Bardzo estetyczne wykonanie. Szczególnie ładnie wygląda ten VFD.
    Co do płytki i zwór na niej, to moim zdaniem dałoby się bez zwór. Trzeba było projektować płytkę ręcznie i przemyśleć każdą ścieżkę, a płytka pewnie by była mniejsza i bez dodatkowych mostków. Nie bijcie tylko za to zdanie, ale ja jestem przeciwnikiem stosowania programów CAD w niewielkich projektach :P
    Anonymous
    Anonymous  
    rafik69
    Level 12  
    Do autora: Można zastosować transparentną folię pełniącą funkcję filtra koloru. Wtedy będzie cacy :)
    lorak17
    Level 15  
    dj-MatyAS wrote:
    Nie bardzo rozumiem...: Po co w tunerze przedwzmacniacz? Na dodatek z regulacją barwy? Czy coś mi umknęło?

Hmm to chyba taki mezalians tunera radiowego z częścią wzmacniacza. Ogólnie bardzo estetycznie, co rzadko u nas elektroników się zdarza. Główna zaleta to VFD, ja bym pokusił się o podklejenie szybki od wewnątrz jakąś taśmą by przyciemnić. Nie widać by było niepotrzebnych rzeczy tylko samą treść z VFD.
    adampr1
    Level 12  
    Aż się kusi o zastosowanie pokrętła strojenia (niewykorzystanego w projekcie) do regulacji funkcji analogowych i "ręcznego" strojenia/dostrajania. Wystarczyłoby zastosować impulsator obrotowy albo fotoelementy i tarczkę (przesłonę) z myszy mechanicznej (z kulką).
    Gratuluję super projektu i wykonania.

Rozdzielenie masy cyfrowej i analogowej pomaga wyeliminować wpływ zakłóceń z części cyfrowej na czułą części analogową - ścieżki masy mają też rezystancję i na tych rezystancjach powstają spadki napięć. Ścieżki masy to też mikro albo mini anteny które promieniują zakłócenia i szumy elektryczne.
    lombard1
    Level 13  
    Bardzo przejrzysta konstrukcja, jest dużo miejsca wewnątrz obudowy, z tego wynika ze nie zawsze to co małe jest piękne, choć ten tuner FM jest w swojej konstrukcji bardzo miniaturowy. Znalazłem OM5610 na alle drogo i najprawdopodobniej pokuszę się o podobna konstrukcje. Niestety wyświetlacza VFD tego typu jaki był zastosowany w projekcie, nie znajduje. I tu mam pytanie, czy on był wymontowany z jakiegoś sprzętu czy kupowany był jako nowy ?
    Noriad
    Level 12  
    Konstrukcja bardzo "estetyczna", mam do niej jedno pytanie - jakie są koszty wykonania takiego amplitunera ?
    Anonymous
    Anonymous  
    A.T.
    Level 20  
    Witam ponownie
    dziękuję za wszystkie komentarze.
    Jeśli chodzi o zwory to za bardzo nie rozumiem co się Wam w nich tak nie podoba. Są robione krosówką z białą izolacją. Według mnie wyglądają estetycznie, ale to tylko moje zdanie, każdy może mieć swoje:) Płytka została zaprojektowana w programie, ale to nie znaczy, że ułożenie elementów oraz ścieżek nie zostało wcześniej przemyślane: masy rozdzielone, duże pola masy w okolicy przedwzmacniacza, dzięki temu wszystkiemu konstrukcja gra na prawdę dobrze. Nie ma żadnych szumów, zakłóceń itp. Co do rozmiarów płytki to są identyczne, jak wymiary oryginalnej płytki tego tunera, który był w tej obudowie. Chciałem, żeby to wyglądało jak najlepiej, a za razem było proste w montażu. Wykorzystałem te same otwory mocujące płytkę, itp.
    Co do filtra przy wyświetlaczu VFD jest już tam lekko przyciemniona szybka. Próbowałem także z innymi (także ciemniejszymi), ale mi osobiście najbardziej podoba się naturalny kolor VFD, dlatego nic ciemniejszego tam nie ma.
    Do przedwzmacniacza można jeszcze podłączyć inne zewnętrzne źródła dźwięku np. komputer. Tuner jest podłączony tylko do jednego z wejść TEA6320. Na zdjęciach jest pokazane inne wejście. Zrobiłem tylko jedno, ponieważ podłączony mam tylko komputer, do niczego więcej go nie używam. A w dodatku szkoda mi było dziurawić obudowy. Ale płytka jest zaprojektowana na 4 wejścia.
    Jeżeli chodzi o cenę wykonania to jest ona bardzo wysoka. Wszystko zależy od tego ile z tych części już posiadamy, gdzie co kupujemy itp. Wyświetlacz VFD jest z aukcji za ok 80zł. Nowy taki w sklepie kosztuje ok. 400zł.
    Schemat jest do pobrania w Internecie. Jak już wcześniej napisałem jest to wykonane na podstawie AVT-583. Programu nie udostępnię, nie jest mojego autorstwa. Jeśli ktoś bardzo go chce to proszę o kontakt z jego autorem. Jedynie mogę udostępnić wzory płytek.
    Pozdrawiam
    PO.
    Level 20  
    Hmmm, a mógłby ktoś wrzucić opis tego kitu :) ? Bardziej od samego wsadu/kodu interesuje mnie opis działania i połączenia jednego z drugim.
    Noriad
    Level 12  
    dj-MatyAS wrote:
    Noriad wrote:
    Konstrukcja bardzo "estetyczna", mam do niej jedno pytanie - jakie są koszty wykonania takiego amplitunera ?

Jeśli już, to raczej "PRE-Ampli tunera"...
    A ja w dalszym ciągu nie widzę sensu tego "pre" - do samego tunera ?
    Rozumiem, gdyby jeszcze był jakiś wielopozycyjny przełącznik i możliwość podłączenia innych urządzeń - wtedy owszem. Ale jakie dodatkowe urządzenia Kolega zamierza do tego podłączyć? I gdzie?

Pardon, "naczytałem się" na temat AVT-583 i mi jakoś to określenie "amplituner" się uczepiło ;-)

@A.T. "Jeżeli chodzi o cenę wykonania to jest ona bardzo wysoka." - przy założeniu że się nie ma nic, jaki szacunkowy koszt tego przedsięwzięcia ? No chociaż tak "+-" ;] 300zł ? 800zł ?
    naelektryzowany
    Level 17  
    rafik69 wrote:
    Do autora: Można zastosować transparentną folię pełniącą funkcję filtra koloru. Wtedy będzie cacy :)

Mógłbym prosić o informację gdzie takową przyciemnioną folię (albo najlepiej szybkę) można dostać, ile kosztuje i w jakich rozmiarach występuje?

Dziękuje.
    gedeon123
    Level 11  
    Z tego co wiem, szybkę można zrobić z przedniej (przezroczystej) strony od etui na cd, a szybkę można przyciemnić, za pomocą "przyciemniacza" w sprayu do reflektorów, dostępnego w sklepie motoryzacyjnym. :D
    damianojsp112
    Level 18  
    Można też kupić specjalną folię, a szybkę to i z plexy można ładnie dociąć, tylko trzeba się postarać;)
    bergu
    Level 16  
    był ż tym kitem jakiś artykuł bo w sieci znalazłem tylko na forum ep płytki ale opisów nic jak masz mógłbyś udostępnić ? a projekt wygląda czadowo jakie były koszty bez laminatu i wyświetlacza ?
    lysy1980
    Level 32  
    Widzę że w RDS wyświetlany jest także RADIO TEXT, czy mam rację? Bardzo dobra sprawa, a nie każdy sprzęt ze sklepu oferuje tą opcję.
    Ocena 5/5 (tylko wstaw folię maskującą pomiędzy szybkę a VFD)
    A.T.
    Level 20  
    Witam ponownie
    dziękuję za wszystkie opinie:) co do ceny to wszystko bez wyświetlacza kosztowało ok. 300-350zł.
    Zgadza się RDS posiada opcję radio textu. Mi także bardzo się podoba ten sposób wyświetlania informacji:)

Zapomniałem jeszcze, wrzucam pdf z opisem konstrukcji jak prosił Kolega Bergu:
    Mlody1305
    Level 10  
    A długo ci zajeło złożenie tego do kupy??
    gbd.reg
    Level 21  
    Wygląda to świetnie, użyłbym jednak, jak już przedmówcy zauważyli, gałki choćby do regulacji głośności. Przyczepiłbym się również do braku przepustu(?) na kabel zasilający, wychodzi on z obudowy całkiem goły, a blacha obudowy nie jest z tego co widzę w tym miejscu zaokrąglona, przez co kabel może ulec przecięciu. Założyłbym tam jakiś gumowy przepust, choćby oryginalny (o ile nie był na stałe wtopiony w kabel). Mam tylko jedno pytanie, po co koło trafa dwa puste miejsca na bezpieczniki i dwa niewykorzystane zaciski? Czyżby miejsce na wyprowadzenie zasilania do końcówki mocy, z której zrezygnowałeś?
    A.T.
    Level 20  
    Witam ponownie
    dziękuję za wszystkie opinie. Jeśli chodzi o kabel sieciowy to oryginalnie wychodził on z prawej strony wzmacniacza, ale przełącznik sieciowy jest z lewej. Zdecydowałem, że lepiej jest gdy kabel sieciowy wewnątrz obudowy jest jak najkrótszy. A ta dziura, którą wychodzi pomimo, że się wydaję ostra, jest łagodnie zakończona, nie ma szans aby się przetarł. Jeśli chodzi o wolne miejsca na bezpieczniki to zgadłeś:) Pierwszy plan był, aby była tam także końcówka mocy, ale jednak ze względu na wielkość obudowy i na to, że już posiadam oryginalny wzmacniacz UNITRA PW-7011 zrezygnowałem z jego budowy. Po prostu w tym wzmacniaczu pominąłem przedwzmacniacz.
    Pozdrawiam