Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Własna płytka testowa - AVR - dużo możliwości/zastosowań

mirekk36 25 Mar 2010 19:14 51436 54
Nazwa.pl
    Cubaza
    Level 14  
    Witam :)
    A ja mam w sumie małe dwa pytanka :)
    1) Dlaczego na płytce nie umieściłeś złącza JTAG?:>Wiadomo czasem się przydaje :)
    Wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że chcesz ją programować za pomocą mkAvrCalculator, ale wolę się upewnić czy aby na pewno "tylko" dlatego ;)
    2) Czy tajemnicą jest w jakiej firmie została wykonana płytka? Pisałeś u góry, że kolega miał u Ciebie dług i on to załatwiał ;) Ale może się orientujesz w jakiej firmie to zrobił :)
    Z góry dzięki za odpowiedź
  • Nazwa.pl
    mirekk36
    Level 42  
    Cubaza wrote:
    Witam :)
    A ja mam w sumie małe dwa pytanka :)
    1) Dlaczego na płytce nie umieściłeś złącza JTAG?:>Wiadomo czasem się przydaje :)

Masz rację, czasem się przydaje więc to powinno tłumaczyć w pełni dlaczego nie traciłem miejsca na wyprowadzanie specjalnego konektora dla JTAG.

Cubaza wrote:
    Wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że chcesz ją programować za pomocą mkAvrCalculator, ale wolę się upewnić czy aby na pewno "tylko" dlatego ;)

Tak na prawdę to używam przecież AVRDUDE a mkAvrCalculator jest tylko jedną z wielu nakładek graficznych. Gdyby więc miała być to płytka uniwersalna i dla każdego - to co za problem użyć np PonyProg'a czy Burn'o-mata czy ISPPROG'a czy nie wiem jeszcze czego. Co to ma za znaczenie? Nie rozumiem za bardzo.

Cubaza wrote:
    2) Czy tajemnicą jest w jakiej firmie została wykonana płytka? Pisałeś u góry, że kolega miał u Ciebie dług i on to załatwiał ;) Ale może się orientujesz w jakiej firmie to zrobił :)

Wiem ale nie mogę powiedzieć bo kolega mógłby mieć może kłopoty w pracy, że wcisnął moich kilka płytek do innych projektów własnej firmy. Dajmy więc spokój temu tematowi. Toż przecież w necie jest pełno różnych namiarów na firmy, które tym się zajmują. Wystarczy przejrzeć sobie ten wątek na elektrodzie, żeby wyrobić sobie opinię:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1579983.html
    dziabonk
    Level 11  
    Oj źle się wyraziłem. Powinienem napisać "podłączony na stałe" przez kondenstator :) Inna sprawa, że faktycznie jakoś automatycznie założyłem, że będzie przeszkadzał (sprawdzę to sobie). Bardziej chodziło mi o brak zworki lub pinu, który umożliwiałby podłączenie zewnętrznego źródła. Zdziwiło mnie po prostu, że płytka, która ewidentnie jest projektowana pod kątem uniwersalności ma taki "brak".
    mirekk36
    Level 42  
    dziabonk wrote:
    Oj źle się wyraziłem. Powinienem napisać "podłączony na stałe" przez kondenstator :) Inna sprawa, że faktycznie jakoś automatycznie założyłem, że będzie przeszkadzał (sprawdzę to sobie). Bardziej chodziło mi o brak zworki lub pinu, który umożliwiałby podłączenie zewnętrznego źródła. Zdziwiło mnie po prostu, że płytka, która ewidentnie jest projektowana pod kątem uniwersalności ma taki "brak".

Zaraz jak to? gdzie ty widzisz, że nie ma wyprowadzonego pinu AVREF ???? ;)

a to poniżej to co?

Dodano po 7 [minuty]:

aaaa już wiem , skąd te pytania twoje i o kondensatory 22pF przy kwarcu. Sorki, zamieściłem jakiś nieaktualny troszkę schemat wcześniej ale już go poprawiłem na taki:

zgodny z rzeczywistością teraz ;)
    dziabonk
    Level 11  
    To faktycznie rozwiewa moje wątpliwości całkowicie :)

Przy okazji mam inne pytanie :) W czym tworzony był schemat? Wygląda na Eagle, ale nie wiedziałem, że można rysować ramki dookoła części schematu, zaznaczając sobie w ten sposób jakiś blok funkcjonalny. Nie wiedziałem też, że można oznaczyć linię w taki sposób jak u Ciebie np. "TTL_GEN_6MHz". To są jakieś ULP'y do Eagla? Czy może po prostu zrobiłeś to w jakimś programie graficznym?
    mirekk36
    Level 42  
    dziabonk --> to są najnormalniejsze fiuczersy Eagl'a ;) (tylko te kolorki są dodane w zewnętrznym programie)

Ramkę rysujesz zwykłą kreską i możesz sobie nadać jej styl jaki chcesz, ja dałem pzerywaną.

A te co widzisz jako TTL_GEN coś tam i inne to także mechanizm Eagla pod nazwą ETYKIETY, można im także nadawać w eaglu wygląd jaki zechcesz.
  • Nazwa.pl
    janbernat
    Level 38  
    No rewolucja- mirekk36 zrobił własną płytkę ewaluacyjną.
    A tak narzekał że te płytki są do ... niczego.
    No ale pewnie dlatego zrobił własną.
    No i rewelacja - fajna jest.
    Mi brakuje LM324- zasila się z 5V a jest to op-amp pozwalający na sterowanie wyjścia od 0V przy tym zasilaniu.
    Ale to pewnie każdy ma jakieś odchyłki - ja mam w kierunku analogowych.
    Ale ad meritum:
    Masz firmę- zacznij sprzedawać.
    Tak jak propox to robi- schemat blokowy i gotowa płytka.
    Oni to robią z wlutowanymi elementami- a Ty możesz sprzedawać puste płytki- albo zatrudnij kogoś do lutowania i sprawdzania- to ważne.
    Zaraz kupię- tylko to sprzedawaj.
    251mz
    Level 18  
    janbernat wrote:
    No rewolucja- mirekk36 zrobił własną płytkę ewaluacyjną.
    A tak narzekał że te płytki są do ... niczego.
    No ale pewnie dlatego zrobił własną.
    No i rewelacja - fajna jest.
    Mi brakuje LM324- zasila się z 5V a jest to op-amp pozwalający na sterowanie wyjścia od 0V przy tym zasilaniu.
    Ale to pewnie każdy ma jakieś odchyłki - ja mam w kierunku analogowych.
    Ale ad meritum:
    Masz firmę- zacznij sprzedawać.
    Tak jak propox to robi- schemat blokowy i gotowa płytka.
    Oni to robią z wlutowanymi elementami- a Ty możesz sprzedawać puste płytki- albo zatrudnij kogoś do lutowania i sprawdzania- to ważne.
    Zaraz kupię- tylko to sprzedawaj.

Pewnie jak kolega Atnel wie to nie jest takie proste...
    Sama płytkę mało kto kupi aby lutować zwłaszcza "małe" smd...
    każdy woli dać parę pln wiecej za gotową do pracy bez problemów...

Uważam ,że przy takiej pcb pod sprzedaż jeśli montaż to tylko automatyczny ...
    innaczej może się nie opłacać po prostu:(

Montaż automatyczny można wykonać ale firmy nie podejmują sie pojedyńczych sztuk ... Chcą 50-100sztuk minimum! i to jest minimum minimum....
    Przy tylu sztukach opłacalne jest jeszcze ustawienie całej lini...
    sebokra
    Level 2  
    pojawiła się w sprzedaży w sklepie internetowym atnel.pl ale cenę sobie zażyczyli kosmiczną. Z powodu ceny wziąłem produkt może uboższy (evb 4.3) o wodotryski ale o 100 tańszy, na początek mi wystarczy.
    mirekk36
    Level 42  
    sebokra wrote:
    pojawiła się w sprzedaży w sklepie internetowym atnel.pl ale cenę sobie zażyczyli kosmiczną. Z powodu ceny wziąłem produkt może uboższy (evb 4.3) o wodotryski ale o 100 tańszy, na początek mi wystarczy.

No i masz rację evb 4.3 to także dobra płytka ;) i jeśli nie ta moja to właśnie tę bym polecał przed wszystkimi innymi.
    100
    Level 14  
    Witam

Mam pytanie czy udostępnił byś schemat w formacie eagle.Może być od wersji 1.00
    mirekk36
    Level 42  
    Panowie właśnie powstaje fajny kombajnik do sterowania taką płytką startową ;)

Program na PC pracuje sobie grzecznie w tle ;) ... natomiast potrafi:

1. kontrolować i pokazywać co jest podłączane i odłączane do magistrali USB
    2. sam wykrywa wersję podłączonego zestawu
    3. pozwala zdalnie resetować np procesor poprzez UWAGA ! - DOWOLNIE WYBRANY PIN !!!
    4. pozwala sterować każdym pinem układu FT232 oddzielnie - w trakcie tworzenia

*** kolejne fiuczery, które powstaną zaraz ****

5. mini terminal RS232 podręczny
    6. możliwość obsługi czujników temperatury typu DS18B20 bez udziału procesora dla istniejących w necie i popularnych logerów temperatury

7..... no i jeszcze inne ciekawe rzeczy ... może ktoś podsunie jakieś pomysły ?

----------

Być może zastanowicie się po co ten RESET programowy z tego okienka ? myślicie że to tylko taki mało potrzebny gadżet ? - o NIE ! ;)

otóż już niedługo będzie można korzystać najnormalniej w świecie z programatora opartego na FT232 w ECLIPSE. Niestety jest jeden problem - avrdude nie potrafi doprowadzić układu FT232 do ładu po zaprogramowaniu procka i linia RESET cały czas trzyma procka w RESECIE......

.... I właśnie ten mój klawisz RESET w programie - widoczny zawsze na wierzchu jest na to lekarstwem.

Nie wspomnę już że często przydaje się także do innych rzeczy ;) ... a można dowolnie wybrać pin przeznaczony na linię RESET:

RTS, CTS, DTR, DSR, DCD oraz RI

widzicie zapewne , że niektóre linie są normalnie wejściami układu FT232R ale to nie żaden problem żeby je na chwilkę zrobić wyjściami w trybie BitBang ;) i z tych rzeczy korzystam programowo.

Poniżej parę fotek:

Własna płytka testowa - AVR - dużo możliwości/zastosowańWłasna płytka testowa - AVR - dużo możliwości/zastosowań

poniżej widok chmurek wykrywania różnych urządzeń podłączanych do USB albo odłączanych ;)
    Własna płytka testowa - AVR - dużo możliwości/zastosowańWłasna płytka testowa - AVR - dużo możliwości/zastosowań

a tu nowe opcje , które powstają:

No i sam program do pobrania i ew sprawdzenia - oczywiście wcześniej warto sobie zainstalować drivery do scalaka FT232 ;)
    janbernat
    Level 38  
    Mirek- trochę mniej entuzjazmu a trochę więcej porządku...
    Co to robi?
    Z tego co zdołałem zrozumieć to pozwala zastąpić programator.
    No i że jeszcze zrobisz własny terminal.
    Co ma robić jeszcze- to nie bardzo rozumiem.
    DS z komputera bez procesora- no tak ale po co wtedy płytka.
    Resetowanie procesora dowolnym pinem- zupełnie nie rozumiem.
    Jak w programie sprawdzimy czy na tym pinie jest stan niski- wymuszony np. przez przycisk albo jakiś tranzystor- to co reset?
    Uporządkuj to trochę.
    Rozumiem chęć podzielenia się wiadomością o nowym programie- ale nie idzie zrozumieć.
    pzdr.
    P.S.
    A zestawów ciągle nie ma.
    Strajk czy co?
    mirekk36
    Level 42  
    No entuzjam mam ogromny bo i użyteczność tego ustrojstwa (programu) jest jak dla mnie przynajmniej ogromna ;)

wiem, wiem .... moja wina - może w troszkę nieuczesany sposób to przedstawiłem, racja. Ale już staram się poprawić.

NAJWAŻNIEJSZA funkcjonalność:

1. Bardzo wiele osób narzeka na to, że nie udaje się wygodnie programować procków AVR bezpośrednio spod Eclipse używając do tego programatora opartego na zwykłym FT232RL. Sam też nad tym ubolewałem - ponieważ konieczność w tym celu przełączania się na MkAvrCalculator to nadal troszkę męczące. Przydałoby się tak JEDNYM klawiszem z Eclipsa ;)

PROSZĘ BARDZO !!! - teraz program ma NOWĄ zakładkę "Eclipse" , która nie dość, że zawiera archiwum za pomocą którego można się zintegrować z Eclipsem to jeszcze bardzo szczegółową instrukcję jak to zrobić.

Tylko że pozostawał jeden mały szkopuł - niestety samo AVRDUDE po zaprogramowaniu scalaka - trzyma go cały czas w RESECIE - aż do wyjęcia i włożenia wtyczki USB czyli do odpięcia i podpięcia FT232 :(

POZOSTAWAŁ - bo teraz jest program "ATB Manager", który za pomocą cudownego klawisza RESET widocznego na zdjęciach w poście wyżej pozwala pięknie doprowadzić układ FT232 do porządku i puszczenia procesora AVR z uścisków RESET'u ;)

UWAGA! opcja ta nie wymaga żadnego kabelka - jest to załatwiane czysto i programowo ;)

warto sprawdzić bo działa wyśmienicie:

------------------------------------------------------

Ale to nie WSZYSTKO!

Bardzo wiele różnych zestawów uruchomieniowych posiada na pokładzie układ FT232RL. NIESTETY !!! ale wykorzystywany jest on tylko w 10-20% swoich możliwości. Najczęściej posiada on wykorzystane tylko nogi RxD, TxD i GND do zwykłej transmisji UART. I to jeszcze bywają one na sztywno podłączone do procka - co nie pozwala ich wykorzystać w dowolny inny sposób - masakra :(

W innych jeszcze tego typu zestawach - czasem jest wyprowadzonych na zewnątrz jeszcze kilka -2-3 piny RS232 i to wsio.

Ja tam uwielbiam ten mały scalaczek o ogromnych możliwościach i poza tym , że wyprowadzone są na GOLDPINY jego WSZYSTKIE sygnały !!!! .... to jeszcze te najważniejsze można odłączać jumperkami od procesora - dzięki czemu nasz przyjemny scalaczek w zestawie uruchomieniowym może być wykorzystany jako

MEGA SUPER EXTRA przejściówka USB/RS232 albo nawet USB/RS485 do najróżniejszych celów poza zestawem. Wiem wiem, zaraz może się znajdą malkontenci, którzy będą płakać, że użyłem znowu określeń super extra - ale to już ich problem.

o co chodzi?

2. Możliwość wykorzystania DOWOLNEGO pinu do resetowania mikrokontrolera !!! - co w tym niezrozumiałego ??? tzn może to być niezrozumiałe dla osób, które za dużo z tym nie mają do czynienia (z tym scalaczkiem) - to rozumiem. Ale - gdzie występują takie potrzeby:

a.) - Bootloader
    b.) - Jakiś własny układ prototypowy, żeby można było wygodnie resetować z komputera a nie schylać się do klawisza RESET w urządzeniu czy w zestawie, który stoi gdzieś dalej.

c.) - czasem wykorzystujemy więcej pinów do transmisji UART - więc dowolność wyboru takiego pinu do resetowania to bombowe rozwiązanie

W ogóle możliwość dowolnego sterowania wszystkimi pinamu scalaka FT232RL, które przypomnę mogą być i wyjściami ale też wejściami - to przecież rodzi dużo pomysłów co do zastosowań i sorki ale na ten temat to już się nie będę rozpisywał. Jak komuś zabraknie pomysłów to najwyżej niech się zwróci do mnie ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Aha - no i czy muszę wspominać jakie to udogodnienie - gdy program pięknie nam melduje za każdym razem po podłączeniu jakiegoś urządzenia - ale szczególnie chodzi mi o takie przejściówki USB/RS232 (dowolne) - na jakim porcie virtualnym COM są one zainstalowane ???

Na prawdę tego chyba nie trzeba tłumaczyć ?

O kolejnych ciekawych i dokończonych funkcjonalnościach niebawem poinformuję.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Już ładnie działa zapis w trybie BitBang - a wkrótce pojawią się opcje np tworzenia małych generatorków na dowolnym wyjściu itp:

Tasioror
    Level 11  
    Witam serdecznie. Jestem w trakcie projektowania własnej płytki testowej i chciałbym dowiedzieć się jak nazywa się biblioteka eagle złącza ISP KANDA na schemacie mianowicie chodzi mi o:

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    mirekk36
    Level 42  
    Tasioror wrote:
    Witam serdecznie. Jestem w trakcie projektowania własnej płytki testowej i chciałbym dowiedzieć się jak nazywa się biblioteka eagle złącza ISP KANDA na schemacie .

Oj, ale to nie była żadna biblioteka gotowa - ja sam sobie utworzyłem ten element we własnej bibliotece. Bo taki akurat układ mi pasował na schemacie i na PCB.

Ale możesz użyć sobie np goldpinów - dwa rządki po 5pin z biblioteki CON-LSTB.lbr
    kila
    Level 17  
    Cześć!

Kolego, wielki szacun za stworzenia tak świetnej płytki testowej dla AVR.

Osobiście, po skończeniu technikum elektronicznego wyszedłem z zamiłowaniem do układów cyfrowych. Pamiętam, jak w technikum zrobiłem sobie banalnie prostą płytkę na 8051 :) To był początek mojej miłości do układów cyfrowych. Niestety poszedłem później do pracy i jakoś moja miłość odeszła na drugi plan.

Parę lat temu postanowiłem znowu spróbować, poznać AVR i zaprojektować płytkę testową, co też uczyniłem. Pracowałem nad nią parę tygodni, umieściłem dużo ciekawych elementów, co z resztą Ty również uczyniłeś. Narysowałem schemat ideowy, przełączyłem się w Eagle na PCB, poustawiałem elementy na płytce, wygenerowałem ścieżki i ... parę dni później miałem awarię dysku. Niestety cała praca poszła w niepamięć. Pamiętam, że strasznie mnie to wtedy wkurzyło i się bardzo zniechęciłem.

Dziś, będąc na studiach mechatronicznych, postanowiłem wrócić do mojej ex-miłości :) Uważam, że Twoja płytka jest na prawdę świetna. Zawiera podstawowe elementy, które są dostępne na innych płytkach, lecz dodałeś wiele innowacji, które poprawiają praktyczne użycie płytki.

Niestety, parę lat nie używałem Eagle. Nie chciałbym się znowu zniechęcić, jak coś mi nie wyjdzie :) Stąd moje pytanie:

Czy jesteś w stanie sprzedać samą wytrawioną płytkę, wraz z otworami i metalizacją otworów itp? Daj proszę znać.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję!
    mirekk36
    Level 42  
    Dzięki za opinię, jeśli chodzi o Eagla to się nie obawiaj a w razie czego - jeśli może masz z nim jeszcze jakieś kłopoty to polecam fajną serię moich kursów video: LINK
    kila
    Level 17  
    Dzięki za słowa otuchy :) Widzę, że jedyne zakupy jakie mogę zrobić, to na stronce www, którą masz w avatarze :) Szkoda tylko, że nie macie w ofercie samej płytki PCB.

Pozdrawiam!
    tomusiek1992
    Level 10  
    Witam;)
    Jestem początkujący i chciałbym wykonać sobie podobną płytkę do nauki jednak chyba mnogość funkcji i układów jak na razie jest dla mnie zbyt duża i stąd moje pytanie - czy schematy które masz podzielone na części można wykorzystać osobno? Czy pomijając niektóre części schematów reszta układów będzie działać? :) Pozdrawiam :)
    dondu
    Moderator on vacation ...
    tomusiek1992 wrote:
    Jestem początkujący i chciałbym wykonać sobie podobną płytkę do nauki jednak chyba mnogość funkcji i układów jak na razie jest dla mnie zbyt duża ...

Sądząc po tym co napisałeś oraz Twoich dotychczasowych postach w innych tematach, powinieneś zacząć od płytki stykowej i garści elementów.

Jeśli jednak nadal będziesz chciał taką płytkę zrobić, to weź pod uwagę fakt, że każda płytka ma ograniczenia i jest tylko jedna - a projektów będziesz chciał realizować zapewne wiele i przeróżnych w tym takich przy których płytka nie spełni wymagań projektu.

Tego typu projektów w dziale DIY jest wiele i znajdziesz zapewne taką, która będzie Ci mniej lub bardziej pasowała. Inne projekty znajdziesz także tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/02/DIY-gotowe-projekty-czyli-zrob-to-sam.html

Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zaprojektować własną, bo przy okazji nauczysz się wielu istotnych rzeczy, a płytka będzie dokładnie taka, jaka wydaje Ci się, że jest Ci potrzebna. "Wydaje się", bo po czasie stwierdzisz, że ona także ma ograniczenia.
    LA72
    Level 41  
    dondu wrote:
    Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zaprojektować własną, bo przy okazji nauczysz się wielu istotnych rzeczy, a płytka będzie dokładnie taka, jaka wydaje Ci się, że jest Ci potrzebna. "Wydaje się", bo po czasie stwierdzisz, że ona także ma ograniczenia.

Dzięki własnemu projektowi dowiesz się czego mu brakuje, co jeszcze byś chciał mieć, co zmienić. To m.in. własne drogi rozwoju.
    A tego Ci nikt nie odbierze, to bardzo cenne doświadczenia.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    LA72 wrote:
    Dzięki własnemu projektowi dowiesz się czego mu brakuje, co jeszcze byś chciał mieć, ...

... tylko należy pamiętać o tym, że nie zawsze więcej znaczy lepiej dla danego projektu, w którym chce się taką płytkę wykorzystać. Bezsensowne będzie bowiem na przykład wykorzystanie takiej płytki dla projektu zasilanego z akumulatora, itd.
    tomusiek1992
    Level 10  
    Witam, mam jeszcze pytanie co do komunikacji RS485:
    Do czego służy wyprowadzenie TRM?

PS:
    dondu wrote:

Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zaprojektować własną, bo przy okazji nauczysz się wielu istotnych rzeczy, a płytka będzie dokładnie taka, jaka wydaje Ci się, że jest Ci potrzebna.

Taki własnie mam zamiar :)
    Pozdrawiam
    Grzegorzm2121
    Level 15  
    Cudowna ta płytka! Na początku myślałem ,że to arduino a to przystawka na atmege.
    Wygodnie bo nie musisz robić wszystkich mostków i przekaźników.
    To prawie jak rasberry pi zrobione z atmegi :D .
    Sam chciałbym takie coś byłoby wspaniałe dla początkujących takich jak ja bo nie trzeba montować wszystkich komponentów do zadziałania atmegi.
    Pomyślałeś nad masową produkcją? (sam bym chętnie kupił :) )